Gårdhaver og gåture
Få masser af frisk luft i en af vores mange gårdhaver, gå på opdagelse i naturområderne eller "Lyt til livet på AUH", mens du går en tur rundt om hospitalet.
Gårdhaver
Vidste du, at der er 57 gårdhaver mellem de forskellige bygninger på hospitalet?
Du er meget velkommen til at få noget frisk luft i gårdhaverne, når du er på hospitalet.
Gårdhaverne tilbyder:
- Små stier, så du kan gå en kort tur
- Bænke, så du kan tage et hvil
- Hvert sit naturrige tema
Tanken bag gårdhaverne er at skabe skønne og naturrige udemiljøer, som alle patienter, pårørende og personale kan bruge.
Alle gårdhaverne byder på et organisk udtryk med skarpe haver i midten, og et mere løst og vildt udtryk længere ude.
Gartnerne har beplantet gårdhaverne med hver sit mikrobiologiske tema. Gårdhaverne har dermed hver sit mønster kendt fra mikroorganismer, encellede vanddyr og blomsterfrøceller.
De forskellige temaer er tænkt som et led i hospitalets find-vej-strategi, så det bliver nemmere for patienter og pårørende at finde rundt.
Gåtur - SkejBYnatur
Der er rig mulighed for at gå på naturopdagelse rundt om hospitalet.
Der er nemlig blevet tænkt på at give plads til naturen. Blandt andet igennem etablering af vilde blomsterbede, småfuglekasser, falke- og uglekasser. Der er også et hobithul, der efterhånden bliver et stort insekthotel i takt med, at træet bliver nedbrudt.
På din gåtur har du også mulighed for at møde Belted Galloway køer.
Ned mod søerne, bag hospitalet græsser der køer året rundt.
Køerne stammer fra Skotland og blev valgt fordi, at de ikke har farlige horn, og samtidig kan de ses på afstand fra hospitalets etager.
Projektet er døbt SkejBYnatur, fordi der både skal være plads til by og natur omkring hospitalet. Ideen har været at give mere plads til naturen og gøre det spændende at gå på naturopdagelse rundt om hospitalet.
Projektet er udført sammen med naboen VIA University College Aarhus og i samarbejde med Naturhistorisk Museum i Aarhus.
Gårute - Rundt om AUH
Om gåruten
Varighed: 30 minutter, 2,5 km, flad rute
Beskrivelse: På turen rundt om hospitalet, vil du passere mange spændende kunstværker og opleve små grønne åndehuller, når du går forbi gårdhaverne. Du vil på din vej både mærke roen, men også opleve det hektiske liv, som foregår ved et stort moderne hospital.
Hvis du har interesse i arkitektur, kan du se, hvordan hospitalsbyggeriet har ændret sig gennem tiden. Fra det lave byggeri mod øst, til den store udvidelse (2009-2017), hvor sengetårnene rejser sig i både i den nordlige og sydlige del, og til højhuset Forum, der står som et fikspunkt for hele hospitalet. Med udvidelsen fra 2009-2017 blev byens fire hospitaler samlet på én matrikel.
Start: Du kan starte gåruten fra alle punkterne, som er vist på kortet under rutevejledningen.
Download rutevejledning og kort til gåruten 'Rundt om AUH'
Rutevejledning og kort
- Forum blev indviet den 7. september 2022 og har et areal på 22.800 m², er 61 meter højt (14 etager). Forum huser blandt andet AUH’s afdeling for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitet, Center for Gen- og Celleterapi, én af AUH’s Blodprøvetagningssteder, Steno Diabetes Center Aarhus og Rum for Tro og Fordybelse. På plan 12, 13 og 14 findes Patienthotellet og en café, hvor der er en fantastisk udsigt.
- Den fire meter høje og tre meter brede bronzeskulptur, Sapientia, er udført af Bjørn Nørgaard i 2022, og tager hver dag mod patienter og medarbejdere foran indgangen til Forum i hjertet af AUH. Indgangen hedder Indgang A på hospitalet.
- Udenfor kan du gå en tur i Forum Park, hvor du blandt andet kan se skulpturer af Fredrik Tydén. Indenfor i Forum pryder Nanna Debois Buhl store vævede værker.
- Psykiatrien Aarhus Universitetshospital afløste det over 150 år gamle psykiatriske hospital i Risskov. Indviet den 16. januar 2019 og byggeriet er på i alt 50.000 m².
- Der er fire psykiatriske afdelinger, som udreder og behandler patienter med psykiske diagnoser. Retspsykiatrisk Afdeling ligger som en selvstændig bygning på den anden side af Palle Juul-Jensens Boulevard (Indgang L).
- På toppen af parkeringshuset, er den ene af hospitalets to helikopterlandingspladser placeret. Danmarks hurtigste elevator fører patienterne sikkert ned til Akutafdelingens Traumecenter blot få minutter efter landingen.
- Du kommer forbi afdelingen Kvindesygdomme og Fødsler og på fødeafsnittene fødes der cirka 5000 babyer om året.
- På græsplænen foran Børn og Unge står et kæmpe nåleøje – værket “How close we are”. Værket består af to skulpturer. Kigger du igennem det, står nålespidsen ved Trygfondens Familiehus på den anden side af Palle Juul-Jensens Boulevard.
- Foran Indgang G står John Olsens store bronzeskulptur Nautilen, der er en sneglehuslignende skal fra en blæksprutte. Skulpturen er fra 2004.
- Ved AUH’s afdeling for Hjertesygdomme ligger AUH’s anden helikopterlandingsplads, som hjælper de hjertepatienter, som ankommer med helikopter til at få en hurtig behandling.
- Du passerer Blodbanken, som var ét af de første afsnit, der flyttede til Skej-by Sygehus - byens nye hospital tilbage i 1987. Skejby Sygehus blev indviet 23. oktober 1987 og tog imod den første patient 4. januar 1988.
- Hvis du kigger op, kan du se, at der løber en gang over Palle Juul-Jensens Boulevard. Dette er en logistikgang, hvor der fra den ene side af boule¬varden til den anden bliver transporteret varer til hele hospitalet for ek¬sempel sengelinned, mad mv.
- Bygningerne, du kan se på den anden side af vejen, er forskellige forsynings-afdelinger, Køkkenet, Forsyning og Service, Apoteket og midtVask.
- På de tre øverste plan af de høje hvide bygninger, som du passerer ved Indgang C, er der sengeafsnit. Nyresygdomme har klinikker i den del af hospitalet, blandt andet kan dialysepatienter parkere lige uden for klinikken.
- Vest for hospitalet har vi Galloway kvæg, der med græsning og trampen medvirker til en større biologisk artsdiversitet. Der er rig mulighed for at gå på oplevelse inden for folden, hvor der er stier og flere søer.
Gårute - VesterEng - Skov og Eng tæt på AUH
Om gåruten
Varighed: 2,7 km, 35 min. let kuperet terræn
Beskrivelse: Kun få minutters gang fra Indgang A, kan du komme ud i den smukke eng og skov. Her er der mulighed for at nyde freden, udsigten indover AUH og studere bunkere fra anden verdenskrig.
Download rutevejledning og kort til gåruten 'VesterEng - Skov og Eng tæt på AUH'
Rutevejledning og kort
- Start/Slut ved Indgang A.
- Du passerer en rustfarvet bygning (Dansk Center for Partikelterapi), hvor du drejer til højre ned til en lysregulering.
Herfra er det muligt at tage en afstikker til Kræftrådgivningen i Aarhus.Huset bliver drevet af Kræftens Bekæmpelse, og de tager altid imod besøgende. Ellers fortsætter du til punkt 3. - I lyskrydset drejer du til venstre over krydset og fortsætter langs cykelstien over endnu et lyskryds, hvor du ankommer til 101 Friendship Park. Parken består af 101 japanske træeraf forskellige sorter, der kan leve i dansk vejr.
- Her drejer du til venstre og fortsætter langs cykelstien på Carl Krebs’ Vej. Efter 100 meter vil du se en rød bom på din højre hånd.
- Ved den røde bom drejer du til højre og fortsætter ligeud over græsset. Gå over et lille dige, indtil du får øje på en bæk og en lille græstrådt sti, der løber til venstre for bækken. Den skal du følge, så du hele tiden har bækken på din højre side. Du følger stien helt frem til broen.
- Lige inden du når hen til broen, drejer du til venstre og fortsætter, indtil du ser en lille sø på din højre side et lille stykke inde i skoven.
- Her drejer du til højre ned forbi søen og fortsætter langs stien, til du møder Bunker 1 på din venstre hånd.
- Ved Bunker 1 drejer du til højre og fortsætter ligeud, indtil du støder på Bunker 2.
- Ved Bunker 2 drejer du til højre.
- Du fortsætter ad stien forbi Vestereng Skydebane over en lille bro.
- Du drejer til højre, når du kommer ud af skoven og igen rammer engen og fortsætter lige ud. Du kommer nu tilbage til broen, som du begyndte ved.
- Du krydser broen og drejer til venstre. Du fortsætter langs bækken, der nu er på din venstre hånd. Fra nu af er det den samme vej retur til Indgang A, som du kom fra.
Gårute - Vestereng
På denne gårute får du set naturområdet Vestereng, som ligger lige ved siden af Aarhus Universitetshospital.
Vestereng er et skønt naturområde med enge, moser, skove og småsøer. I området finder du blandt andet historiske bunkers i skoven, en beachvolleybane, Vestereng IdrætsZone og meget mere.
Ruten består af 8 punkter, som den nedenstående app guider dig i retning af – selve ruten hen til punkterne bestemmer du selv. Når du når til et punkt, vil du enten få en kort video eller en tekst om stedet, hvor du står.
Følg denne vejledning for at anvende ruten:
- Download appen ”Edu – caching World”
- Åbn appen, tryk ”Prøv som gæst” og herefter ”Scan QR” og scan QR-koden forneden for at åbne ruten (Tryk enten Åbn eller Download & Åbn).
- Vælg selv, hvilke punkter du vil gå til eller tryk ”Start” ved Friendship Park og følg ruten rundt.
Ruten er i alt ca. 4 km og tager omkring 1 time at gå. Du kan også vælge kun at gå til en enkelt eller flere poster.
Gåruten er udført af Vestereng IdrætsZone.
"Lyt til Livet på AUH"
Hvad sker der bag murene på hospitalet?
I audiostorywalken "Lyt til Livet på Aarhus Universitetshospital" (AUH) lytter du til 15 dygtige og engagerede medarbejderes fortællinger om, hvad der foregår bag hospitalsmurene.
Du møder lige fra børnesygeplejersken Line, til hospitalsfysikeren Klaus og hjernekirurgen Mahmoud. De brænder alle for at yde deres allerbedste for patienterne hver eneste dag.
Du kan lytte til fortællingerne samtidig med, at du går turen rundt om hospitalet.
Turen er 2,4 kilometer og er en gåtur, du helt sikkert aldrig har gået før i Aarhus. Du følger blot den stiplede gangsti hele vejen rundt om AUH. Du kan begynde på ruten, hvor som helst det passer dig bedst.