Mundpleje
Der sættes fokus på mundpleje for at forebygge infektion og caries ved at holde tænder, mundslimhinde og gane rene og fugtige og dermed undgå spredning af bakterier til luftvejene, der kan medføre lungebetændelse.
Manuel ventilation
En ventilationspose er en slags gummiballon, som er fyldt med luft.
Når hjælperen bruger ballonen til at give dig luft, så ventilerer du. Det kaldes manuel ventilation.
Ventilationsposen er sikkerheden for altid at kunne give dig luft.
Der er to hovedformål ved manuel ventilation:
- Det daglige ventileringsformål er at løsne sekret og forhindre sekretophobning. Det kan betragtes som en form for lungegymnastik. Der skal minimum ventileres to gange i døgnet. Det vil som regel være morgen og aften.
- Den akutte situation kan blandt andet opstå, hvis respiratoren har en teknisk fejl, eller sætter ud, f.eks. på grund af strømsvigt i længere tid, eller at du bliver utilpas.
I disse tilfælde er manuel ventilation påkrævet.
Manuel ventilation med sterilt saltvand
Nogle brugere har tendens til at tørre ud i luftvejene. Disse brugere kan udvikle tørre skorper i tuben eller nedenfor tuben. Dette øger risikoen for, at tuben stopper (klotter) til. Man kan opløse de tørre skorper ved at ”ventilere med saltvand”. Det gøres ved at skylle 2 ml. saltvand ned i brugerens tube, og derefter ventilere som ved manuel ventilation.
Billede af tuben
Sugning i tracheostomituben
Når du har en tube, vil der være behov for at fjerne sekret og slim fra svælg og mund for at forebygge lungebetændelse. Det gør man ved hjælp at et sugekateter (et langt, blødt plastikrør).
Det er meget forskelligt, hvor ofte respiratorbrugere har behov for at blive suget. Det kan svinge fra 1 til 20 gange dagligt.
Tracheostomipleje
Formålet med tracheostomiplejen er at holde selve huden omkring hullet ren og tør, for således at undgå infektioner og irritation. To gange dagligt skal der laves tracheostomipleje. Det tager 5-10 minutter.
Cuff
Inde i halsen på den nederste del af tuben er der en lille ballon med vand eller luft i. Det er en cuff. Den kan fyldes eller tømmes (også kaldet til- eller af-cuffning), hvilket man dagligt gør minimum to gange for at lette trykket på luftrøret, og når tuben skal skiftes.
Du kan kun tale, når du er afcuffet, da man ved tale er afhængig af luftstrømmen, der kommer forbi stemmelæberne.
Det er meget forskelligt fra person til person, hvordan det føles at være afcuffet, og det er derfor ikke alle der lærer at tale igen, efter de har fået respirator.