Forslag til afhjælpning af mundgener og smagsændringer
Gå direkte til
Forslag til afhjælpning af mundgener og smagsændringer
Tal altid med personalet, hvis der opstår mundgener, da nogle kan/skal afhjælpes med medicinsk behandling.
Der er dog nogle ting, som du selv kan prøve at gøre for at nedsætte mundgener og afhjælpe smagsændringer. Du kan se forslag til, hvad du kan gøre her
Sådan gør du
En god mundhygiejne er vigtig for at forebygge infektioner og andet ubehag.
Børst tænder minimum 2 gange dagligt.
Skyl munden efter hvert måltid, hvis du har fordybninger, hvor madrester kan sætte sig.
Hvis du har ømhed i mundhulen kan du prøve med lokalbedøvende midler.
Forslag til lokalbedøvende midler:
Xylokain-gel 2 % (lidokain-gel) kan smøres direkte på det ømme sted, umiddelbart inden måltidet.
Mundskyllevæske Andolex 1,5 mg/ml (receptpligtig) skylles rundt i munden inden måltider.
Oralon er en natursalve, som er effektiv ved svamp, smårifter, sår og andre irritationer.
Vigtigt: Kontakt altid afdelingen, hvis dine gener har været væk og pludselig kommer igen.
Hvis du har tørhed i munden, kan du fx afhjælpe det ved at:
smørre neutral olie på slimhinder og/eller tunge til natten
tygge sukkerfri pastiller og sukkerfrit tyggegummi
tage sugetablet Xerodent
bruge Zendium Saliva gel
bruge hjemmelavet kunstigt spytvæske af lige dele Glycerol og vand samt 2-3 dråber citron efter behag. Tag ½ skefuld i munden ved behov. Blandingen er holdbar i køleskabet i 3 døgn.
drikke camillete, te (+/- citron) eller vand
drikke små mundfulde vand ofte
Sygdom og behandling kan påvirke din smags- og lugtesansen.
Maden vil ikke længere smage og dufte, som den plejer. Du bliver nødt til at prøve dig frem for at finde den mad og drikkelse, der passer dig bedst. Din smagsoplevelse kan ændre sig over tid, og du vil måske derfor have behov for at prøve dig frem gennem en længere periode.
Mad, der dufter godt, er pænt anrettet og ser lækkert ud øger din spytsekretionen og lyst til at spise.
Forslag du kan prøve:
Mariner kød, fisk og fjerkræ.
Tilsæt flere krydderurter/krydderier.
Drik te – f. eks. lemon-, citron- eller urtete.
Tilbered retter med rigeligt sauce eller brug for eksempel smør, salatdressing, fløde eller mayonnaise for at få maden mere lind.
Kold mad kan smage bedre end varm mad i en periode.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.