F = Fermentérbare kulhydrater FODMAPS
Kulhydrater kan ikke optages/nedbrydes i tyndtarmen og passerer direkte videre til tyktarmen. Når bakterier her nedbryder FODMAPS kulhydrater, dannes der gasser og det vil give smertefuld oppustethed og luft i maven.
Det er specielt de mindre og kortkædede kulhydrater, der undslipper nedbrydningen i tyndtarmen.
Undgå (eksempler?):
O = Oligosakkarider (2 - 10 monosakkarider)
Forholdsvis store kulhydrater. Findes i kornprodukter og visse grønsager:
Undgå:
- rug, byg, hvede, porrer, løg og hvidløg
- bælgfrugter fx linser, kikærter
- grapefrugt, vandmelon, tørret frugt
D = Disakkarider (2 monosakkarider)
Forklaring?
Undgå:
- laktose = mælkesukker: mælk, kakaomælk, yoghurt, skyr, flødeis
- fødevarer med tilsat laktose (leverpostej, pølser, brød, is og fløde chokolade m.m.)
- raffineret hvidt sukker (bordsukker) bestående af glukose + fruktose, rørsukker