Madlavning - energibesparende råd og tips til hverdagen
Gå direkte til
Madlavning - energibesparende råd og tips til hverdagen
Vær opmærksom på
At lave mad kan være anstrengende, fordi det består af mange delaktiviteter, og det er en aktivitet, der forløber over længere tid. At stå op i længere tid kan også være anstrengende. Det kan derfor være hensigtsmæssigt at tænke på, hvordan du udfører aktiviteten.
Sådan gør du
Planlæg menuen på forhånd.
Tag alle ingredienser og redskaber frem inden du går i gang med madlavningen. Placér ingredienser og redskaber så tæt på som muligt.
Planlæg aktiviteten, så du kan dele den op og holde små pauser undervejs.
Hav altid hel- og/eller halvfabrikerede madvarer i fryseren til de dage, hvor du ikke har kræfter til at lave mad.
Reagerer du på lugte eller os fra madlavningen, kan tilberedning i stegeovn eller mikroovn være et alternativ til kogeplader.
Arbejd i et moderat tempo, arbejd med rolige bevægelser, hold små pauser undervejs i stedet for at skynde dig, så du bliver udkørt, og efterfølgende trænger til en lang pause. Husk at du skal have energi til at spise maden.
Ved pause, find da en god siddende eller stående hvilestilling. Hav en stol eller skammel at sidde på, eller hvil dig ved at læne dig op af køkkenbordet.
Husk at trække vejret, når du bøjer dig ned, og når du strækker armene.
Husk at trække vejret helt ned i maven.
Pust ud, brug pustelyd/fløjtemund ved den mest anstrengende del af aktiviteten
Koordinér vejrtrækningen med dine bevægelser. På denne måde opnår du større kontrol over din vejrtrækning og tempoet bliver roligere.
Placér ting i køkkenskabet, så det er lettest at nå det, du oftest bruger.
Hvis du går med tanker om at lave om i køkkenet, kan det være hensigtsmæssigt at placere ovnen og opvaskemaskinen oppe i god arbejdshøjde.
Skal du bøje dig for at tage noget i de nederste skabe, så bøj i knæene eller støt med den ene hånd, samtidig med at du strækker det modsatte ben lidt bagud. På den måde holder du ryggen mere ret, den ene arm i ro, og det bliver lettere at trække vejret.
Sid ned i stedet for at stå op. Husk at stolen skal være i en god højde for, at du får en god arbejdsstilling. Et alternativ til at stå op er at anvende en arbejdsstol. På den måde sparer du på din energi og kræfter.
Hvis det er svært at komme tæt på vasken, når du sidder ned, så kan du åbne skabslågerne for at skabe plads til dine ben.
Sidder du ned ved komfuret, kan du sidde med stolen lidt på skrå for at komme tæt på komfuret.
I stedet for at løfte tunge gryder og lignende, så træk dem langs bordpladen eller flyt dem på et rullebord.
I stedet for at flytte en tung gryde med ingredienser og vand, så placér gryden på komfuret. Fyld derefter ingredienser i og fyld vand i ved hjælp af et målebæger fremfor at flytte gryden
Et alternativ til at tømme gryden med vand er at anvende et dørslag. På denne måde kan du løfte ingredienserne ud, mens vandet forbliver i gryden.
Gør aktiviteten lettere ved at anvende elektriske og lette redskaber som f.eks. et elektrisk piskeris og en teflonpande.
Anvend en dampkoger som alternativ til madlavning af mad på komfuret.
Mere information
Pjece med beskrivelse af de syv principper for energibesparende arbejdsmetoder udgivet af Ergoterapeutforeningen og det Ergoterapifaglige Selskab for Lungerehabilitering.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.