Du har gennemgået nogle undersøgelser, der viser, at du har peniscancer. Du er derfor tilbudt operation. Operationen er tilrettelagt ud fra de undersøgelser, du har været igennem. Det er besluttet, at man vil fjerne den yderste del af penis.
Vær opmærksom på
Det kan være vigtigt at holde pause med din blodfortyndende medicin. Det afhænger dog af, hvilken type medicin du får.
Kontakt venligst Urinvejskirurgisk Klinik senest 14 dage før din operation/indgreb, hvis der ikke er lavet en plan for pausering af din blodfortyndende medicin.
Hvis du anvender diverse kosttilskud og naturlægemidler som f.eks. hvidløgskapsler, Ginkgo Biloba, E-vitamin o.l., skal du holde pause med disse.
Mange af disse produkter øger risikoen for blødning under operationen.
Ikke alle patienter kan nå at holde den anbefalede pause. Det er vigtigt, at du giver besked til lægen om, hvilke produkter du tager, og om du har holdt pause.
Vi anbefaler, at du ikke ryger inden operationen.
Rygning øger risikoen for infektion og kan forlænge den tid, dine sår er om at hele. Vil du forberede dig på operationen, forebygge unødige komplikationer og sikre det bedste forløb efter operationen er det vigtigt, at du holder helt op med at ryge senest 6 uger før operationen.
Når du udskrives, kan du få brug for smertestillende medicin. Derfor anbefaler vi, at du inden operationen køber:
Tbl. Paracetamol (Panodil/Pinex/Panodil) 500 mg.
Tbl. Ibuprofen (Ipren/Ibumetin) 200 mg.
Det kan købes i håndkøb.
Hvis du skal indlægges, skal du tage din medicin med på hospitalet i original indpakning. Det gælder både, hvis du skal indlægges og har fået et indkaldelsesbrev fra hospitalet, og hvis du bliver indlagt af din praktiserende læge. En pårørende kan evt. komme med din medicin.
Får du medicin dosispakket fra apoteket, skal du også tage den med i original indpakning.
Dagen før operationen skal du fjerne kønsbehåring og hår i begge lysker.
Du skal bruge en saks eller trimmer - du må ikke bruge en skraber, da du risikerer at lave skade på huden.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
På operationsdagen
Du skal sørge for at vaske dig grundigt inden operationen for at forebygge infektioner. Det er vigtigt at antallet af bakterier på din hud er så lille som muligt, når du bliver opereret.
Inden brusebadet skal du:
tage alle dine smykker af (inkl. fingerringe)
fjerne evt. neglelak på hænder og fødder
rense dine negle grundigt
fjerne evt. piercinger
Sådan skal du vaske dig:
skyl hele kroppen
vask håret med sæbe
vask ansigt og hals med sæbe
vask overkroppen med sæbe
vask omhyggeligt under armene med sæbe
vask navlen grundigt med vand og sæbe - brug en vatpind, så al snavs fjernes
vask grundigt omkring kønsorganerne med sæbe
vask ben og fødder med sæbe
skyl hele kroppen under rindende vand
tør dig godt og tag rent tøj på
Undlad at smøre dig ind i creme efter badet. Det hindrer virkningen af den huddesinfektion, som du får på i forbindelse med operationen.
Personalet vil sikre sig, at din personlige hygiejne er i orden.
Hvis du har forbindinger skal disse skiftes før operationen ligesom evt. kateterpose skal skiftes. Dette gøres i forbindelse med brusebadet eller umiddelbart før du skal til operation.
Mødetidspunkt og sted vil fremgå af din indkaldelse.
Når du kommer, skal du skanne dit sundhedsskort i skanneren, så vi kan se, at du er kommet. Tag herefter plads i venteområdet. En sygeplejerske henter dig, når det er din tur.
Der kan være ventetid alt efter, hvilket nummer du er på operationsprogrammet.
En sygeplejerske henter dig og fortæller om dagens program.
Du får udleveret hospitalstøj, som du skal tage på.
Vi kontrollerer dit blodtryk, puls og temperatur. Du får eventuelt taget blodprøver.
Du bliver kørt til operationsgangen og kommer ind på operationsstuen, når det bliver din tur. Her vil en anæstesilæge tale med dig om bedøvelsen.
Om operationen
Operationen foregår i fuld bedøvelse
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Ved operationen fjernes et stykke af penis. Urinrøret vil munde ud på penisstumpen.
Ved operationen tages der vævsprøver, som sendes til nærmere undersøgelse.
For at finde ud af om sygdommen har spredt sig til lymfeknuder, opereres der en enkelt lymfeknude ud i hver lyske. Disse sendes til undersøgelse.
Under operationen vil du få indsprøjtet radioaktivt væske samt farvestof i området omkring penis. Det radioaktive stof markerer de lymfeknuder, der skal fjernes.
Et par dage efter operationen vil din urin være blå grundet udskillelse af farvestoffet. Dette er ikke skadeligt for dig.
I tilfælde af at det vurderes, at du skal have fjernet lymfeknuder i lysken, vil du blive informeret af en læge inden operationen.
Du vil måske få anlagt et blærekateter gennem urinrøret og op i urinblæren. Kateteret opsamler urinen i en pose. Du skal beholde kateteret i 5 dage.
Efter operationen
Her vil du typisk være sengeliggende i et par timer, før du er klar til at komme tilbage til sengeafsnittet.
Du kan forvente lette smerter efter operationen.
Som regel vil du være smertedækket på en behandling med Pinex og Ibumetin.
Hvis du alligevel har smerter, er det vigtigt at du gør opmærksom på det, så vi kan forsøge at afhjælpe smerterne så godt som muligt.
Inden du udskrives, kan du tale med personalet om brug af smertestillende tabletter hjemme.
Mange har kvalme og nedsat appetit efter en operation. Det er vigtigt, at du siger til, så vi kan forsøge at afhjælpe kvalmen så godt som muligt.
Efter operationen vil der være en forbinding over operationssåret, som skal skiftes ved behov. Plejepersonalet vil instruere dig i, hvordan du skifter forbindingen.
Svaret på vævsprøverne foreligger ca. 2 uger efter operationen. Svaret på vævsprøverne er afgørende for det videre kontrolforløb og behandling.
Ved udskrivelsen aftales det, hvordan du får svar på vævsprøverne.
Hvis du udskrives med kateter, skal det fjernes 5 dage efter operationen. Dette skal ske hos din egen læge.
Du skal selv bestille tid til dette.
Når du kommer hjem
Efter kateterfjernelsen vil du kunne opleve, at det kan være vanskeligt at styre urinstrålen. Du kan med fordel sidde ned ved vandladning, eller bruge et hjælpemiddel i form af en paptragt.
Plejepersonalet vil vise dig hjælpemidlet og vejlede dig i, hvordan du kan anskaffe det.
Hvis du har fået fjernet lymfeknuder i lysken, er der risiko for, at der kan dannes ansamling af lymfevæske i operationsområdet.
Det er vigtigt, at du forholder dig roligt de første 14 dage efter operationen. Du må gerne gå omkring, men du skal undgå hårdt fysisk arbejde og hård motion/træning.
Operationssåret vil som oftest blive syet sammen med selvopløselige tråde. Hvis dette ikke er tilfældet, skal stingene fjernes 10 dage efter operationen hos din praktiserende læge. Du skal selv bestille tid til dette.
Du bør kontakte din egen læge eller vagtlægen, hvis du oplever nogle af nedenstående symptomer, da det kan være infektionstegn:
Kraftig rødme
Hævelse/tiltagende ømhed fra området
Ildelugtende væske fra såret
Manglende evne til at lade vandet
Feber
Ved problemer det første døgn efter udskrivelsen, kan du kontakte Urinvejskirurgisk Sengeafsnit. Vores kontaktoplysninger står nederst på siden.
Efter det første døgn skal du kontakte din praktiserende læge eller vagtlægen ved problemer.
Videre forløb
Du skal efter operationen følges med ambulante kontrolbesøg. Du vil ved udskrivelsen få nærmere besked om det.
Som konsekvens af operationen kan du opleve seksuelle problemer. Din lyst til seksuelt samvær påvirkes dog ikke direkte af operationen.
Det er muligt at få sexologisk rådgivning ved en specialuddannet sygeplejerske i Urinvejskirurgisk Klinik eller tale med både sygeplejerske og læge om problemstillingen ved de ambulante kontroller.
Behovet for sexologisk rådgivning kan opstå flere år efter operationen.
Hvis du ønsker sexologisk rådgivning, kan det bookes i forbindelse med dine kontroller.
Kontakt
Urinvejskirurgisk Sengeafsnit
Telefon
Du kan kontakte Urinvejskirurgisk Sengeafsnit på telefon 7845 2700 hele døgnet, men vi er nemmest at træffe mellem kl. 8.00 - 15.00.
Adresse
Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35, 8200 Aarhus N Indgang C, Plan 8, Krydspunkt C819 Se på et kort
Urinvejskirurgisk Klinik, AUH
Telefon
Vi kan kontaktes på telefon 78452701 alle hverdage Kl. 08.00 - 15.00.
Hvis du vil tale med en sygeplejerske, kan du ringe alle hverdage kl. 7.45-8.30.
Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35, 8200 Aarhus N Indgang C, Plan 2, Krydspunkt C218 Se på et kort
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/767292
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.