Du er blevet tilbudt en operation med henblik på frysning af nyretumor med tynde nåle.
For at give dig et overblik over dit forløb, har vi lavet en digital forløbsguide med information om din operation og dit kontrolforløb efter operationen.
Du kan få adgang ved at hente appen "Emento" og derefter oprette dig som bruger. Appen kan hentes allerede nu ved at skanne QR-koden eller klikke på linket. Du kan tilgå forløbet, når du modtager indkaldelse til operationen.
Det kan være vigtigt at holde pause med din blodfortyndende medicin. Det afhænger dog af, hvilken type medicin du får.
Kontakt venligst Urinvejskirurgisk Klinik senest 14 dage før din operation/indgreb, hvis der ikke er lavet en plan for pausering af din blodfortyndende medicin.
Hvis du anvender diverse kosttilskud og naturlægemidler som f.eks. hvidløgskapsler, Ginkgo Biloba, E-vitamin o.l., skal du holde pause med disse.
Mange af disse produkter øger risikoen for blødning under operationen.
Ikke alle patienter kan nå at holde den anbefalede pause. Det er vigtigt, at du giver besked til lægen om, hvilke produkter du tager, og om du har holdt pause.
Vi anbefaler, at du ikke ryger inden operationen.
Rygning øger risikoen for infektion og kan forlænge den tid, dine sår er om at hele. Vil du forberede dig på operationen, forebygge unødige komplikationer og sikre det bedste forløb efter operationen er det vigtigt, at du holder helt op med at ryge senest 6 uger før operationen.
Når du bliver udskrevet, kan du få brug for smertestillende medicin.
Derfor anbefaler vi dig at købe:
Paracetamol (500mg) eller lignende håndkøbsmedicin
Ibumetin (200 mg)
Begge dele kan købes i håndkøb.
Der er behov for sygemelding efter frysebehandling. Ved behov for lægeerklæring skal du kontakte din egen læge.
Har du stillesiddende arbejde, skal du være sygemeldt i to dage efter frysebehandlingen. Har du fysisk krævende arbejde, skal du være sygemeldt 5-10 dage afhængig af, hvor stor den fysiske belastning er. Det aftaler du med lægen i klinikken før indgrebet.
Hvis urinen har været klar, men bliver blodig efter fysisk arbejde, skal du forlænge din sygemeldingsperiode, indtil urinen igen er klar.
Du må ikke selv køre bil efter undersøgelsen/operation, hvis du har fået beroligende/smertestillende medicin eller har været under fuld bedøvelse. Derfor er det en god ide at planlægge, hvordan du kommer hjem efter undersøgelsen.
Du kan eventuelt undersøge, om dine pårørende kan hente dig, eller om du er berettiget til at blive transporteret af Falck eller Patientbefordringen.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
På operationsdagen
Du skal sørge for at vaske dig grundigt inden operationen for at forebygge infektioner. Det er vigtigt at antallet af bakterier på din hud er så lille som muligt, når du bliver opereret.
Inden brusebadet skal du:
tage alle dine smykker af (inkl. fingerringe)
fjerne evt. neglelak på hænder og fødder
rense dine negle grundigt
fjerne evt. piercinger
Sådan skal du vaske dig:
skyl hele kroppen
vask håret med sæbe
vask ansigt og hals med sæbe
vask overkroppen med sæbe
vask omhyggeligt under armene med sæbe
vask navlen grundigt med vand og sæbe - brug en vatpind, så al snavs fjernes
vask grundigt omkring kønsorganerne med sæbe
vask ben og fødder med sæbe
skyl hele kroppen under rindende vand
tør dig godt og tag rent tøj på
Undlad at smøre dig ind i creme efter badet. Det hindrer virkningen af den huddesinfektion, som du får på i forbindelse med operationen.
Personalet vil sikre sig, at din personlige hygiejne er i orden.
Hvis du har forbindinger skal disse skiftes før operationen ligesom evt. kateterpose skal skiftes. Dette gøres i forbindelse med brusebadet eller umiddelbart før du skal til operation.
Mødetidspunkt og sted vil fremgå af din indkaldelse.
Når du kommer, skal du skanne dit sundhedsskort i skanneren, så vi kan se, at du er kommet. Tag herefter plads i venteområdet. En sygeplejerske henter dig, når det er din tur.
Der kan være ventetid alt efter, hvilket nummer du er på operationsprogrammet.
En sygeplejerske henter dig i venteområdet og fortæller om dagens program.
Du får udleveret hospitalstøj og evt. støttestrømper, som du skal tage på.
Vi kontrollerer dit blodtryk, puls og temperatur.
Du bliver kørt til operationsgangen og kommer ind på operationsstuen, når det bliver din tur.
Inden operationen skal du lade vandet, for at have en tom blære ved operationens start.
Om operationen
Kryoablation er en frysebehandling, som er en nænsom og effektiv metode til behandling af mindre knuder i nyrerne.
Frysebehandlingen foregår ved, at der via skanning føres en nål gennem huden ind i nyren og videre ind i knuden, der fryses omkring spidsen af nålen, hvorved cellerne i knuden dør. Fordelen ved metoden er, at knuden bortfryses, mens den resterende del af nyren skånes.
Metoden anvendes til såvel kræft, som godartede knuder. Den kan anvendes til behandling af de fleste knuder, som måler op til ca. 4 cm.
Behandlingsresultaterne er gode. Ofte er én behandling nok, men kan gentages, hvis man ved den opfølgende kontrol finder gendannelse af knuden.
Operationen foregår i fuld bedøvelse
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Når du ankommer på Røntgen og Skanning (CT-skanneren), vil du blive modtaget af personalet, som orienterer om og forbereder dig til operationen.
Du bliver bedøvet i din seng og flyttes herefter over på maven i CT-skanneren. På CT-lejet ligger du på trykaflastende puder for at beskytte dine hofter, skuldre, bryst, knæ og ankler. Dit hoved hviler i en hovedholder med en skumpude i aktuel størrelse, der sikres at nakkemusklerne ikke er spændte. Efterfølgende bliver dine arme ført forsigtigt op over hovedet, for at få bedst mulige CT-billeder.
Ved CT-skanningen bestemmes hvor kryonålene skal placeres. Efterfølgende bliver huden desinficeret, hvorefter du får lagt steril afdækning på.
Ved brug af CT-billederne kan røntgenlægen helt præcist placere kryonålene i knuden. Når nålene er placeret, kontrolleres de med en CT-skanning, og frysningen påbegyndes.
Ved endt behandling, bliver nålene trukket ud, og du kommer tilbage i sengen, hvor du vækkes.
I enkelte tilfælde er det nødvendigt at gå gennem lungehinden for at lave indgrebet. I disse tilfælde skal du have lavet en ultralydsskanning og evt. taget røntgenbillede af dine lunger efter 2 timer, for at sikre, at lungen ikke er påvirket.
Hvis lungen er påvirket, vil du blive indlagt til observation på Urinvejskirurgisk Sengeafsnit.
Operationen varer ca. 2 timer
Risici og bivirkninger
Det er normalt der kan opleves influenzalignende symptomer de første dage efter behandlingen.
Du kan også opleve føleforstyrrelser i arme og nogle gange ben. Det skyldes den måde, du har ligget på under frysebehandlingen. Hvis ikke føleforstyrrelserne forsvinder i løbet af 14 dage, skal du kontakte egen læge.
Efter operationen
Efter operationen ligger du på Forberedelse og Opvågning. Du ligger til observation de første timer.
Den første time skal du ligge fladt og stille i sengen for at mindske risiko for blødning i nyren.
Hvis der ikke er tegn til blødning må du efter en time komme op at sidde og få noget at spise og drikke.
Du kan forvente lette smerter efter operationen.
Som regel vil du være smertedækket på en behandling med Pinex og Ibumetin.
Hvis du alligevel har smerter, er det vigtigt at du gør opmærksom på det, så vi kan forsøge at afhjælpe smerterne så godt som muligt.
Inden du udskrives, kan du tale med personalet om brug af smertestillende tabletter hjemme.
Mange har kvalme og nedsat appetit efter en operation. Det er vigtigt, at du siger til, så vi kan forsøge at afhjælpe kvalmen så godt som muligt.
Det er normalt, at urinen er let blodig de første gange du er på toilet efter operationen.
Hvis urinen er meget blodig, skal du vise sygeplejersken WC kummen med urin, inden du skyller ud.
Det er individuelt, hvornår man er klar til at komme hjem. Langt de fleste udskrives efter få timers observation. Hvis du har behov for yderligere observation, bliver du flyttet til Urinvejskirurgisk Sengeafsnit.
Du bliver informeret om frysebehandlingen er vellykket og den videre plan af en læge eller sygeplejerske.
Du kan udskrives, når:
du føler dig godt tilpas og har spist og drukket
du har været oppe at gå uden problemer efter operationen
du har haft en tilfredsstillende vandladning
du er smertedækket på Pinex og Ibumetin
Når du kommer hjem
Du anbefales at drikke rigeligt, når du kommer hjem. Du skal drikke 1-2 glas mere, end du plejer derhjemme, indtil urinen er klar.
Der må ikke komme vand på forbindingen, der dækker såret.
Det er normalt, at der kommer en blodplet på forbindingen, men hvis der siver blod igennem forbindingen, skal du skifte den. Du får ekstra forbindinger med fra hospitalet.
Et døgn efter operationen må du fjerne forbindingen. Herefter må du gå i brusebad. Karbad, svømmehal og havbad frarådes den første uge.
Der er ingen tråde eller clips at fjerne efter frysebehandlingen.
Efter en fryseoperation, vil du som regel opleve en let ømhed og smerte hen over flanke og ryg, svarende til operationsfeltet.
Som regel vil du være smertedækket på en behandling med Pinex og Ibumetin:
Tag 2 tabletter á 500 mg Paracetamol (Pinex/Panodil/Pamol) 4 gange i døgnet med ca. 6 timers mellemrum.
Tag 1 tablet á 200 mg Ibumetin (Ipren/Ibumetin/Brufen) 3 gange i døgnet med ca. 8 timers mellemrum
Du kan efter nogle dage nøjes med 2 tabletter á 500 mg Paracetamol (Pinex/Panodil/Pamol) ved behov, maks 4 gange i døgnet og med min. 6 timers interval.
Vi råder dig til at tage den med ro de første 3-5 dage efter frysebehandlingen.
Hvis urinen har været klar, men bliver blodig efter aktivitet, skal du forlænge den periode, hvor du tager den med ro.
Efter en operation er det vigtigt at komme i gang hurtigst muligt.
Muskulaturen omkring maven og ryggen vil være påvirket som følge af indgrebet. Ligeledes kan du opleve en påvirkning af din vejrtrækning.
Råd og vejledning
Brug albueteknik, når du skal ind/ud af sengen de første 6 uger efter operationen.
Løfterestriktioner (gældende fra operationsdato)
0-2 uger: 2 kg
Efter 2 uger: ingen restriktioner. Det anbefales at starte roligt op.
Disse aktiviteter må du foretage dig umiddelbart efter udskrivelse:
Dagligdags aktiviteter som husligt arbejde / havearbejde under hensyntagen til løfterestriktionerne og indenfor smertegrænsen.
Gåture i vekslende tempo / terræn.
Du må køre bil, når du kan bevæge dig frit uden smerter / ømhed og i øvrigt føler dig fysisk og mentalt klar.
Disse aktiviteter må du foretage dig 4 uger efter operationen:
Udendørs cykling (kondicykel 2 uger efter operationen), spinning og løb i roligt tempo
Sport, der indebærer vrid med belastning i overkroppen, så som golf, tennis, cross fit, badminton, gymnastik og pilates
Styrketræning og fitness, undgå for hurtig og for stor øgning i belastning. Begynd evt. med elastik øvelser.
Kontaktsport
Du må genoptage fysisk hårdt krævende arbejde under hensyntagen til løfterestriktionerne efter aftale med din arbejdsgiver. Du må optrappe til fuld aktivitet i dialog med arbejdsgiver.
Kontakt Urinvejskirurgisk Sengeafsnit inden for de første 24 timer efter udskrivelse, hvis:
Du ikke kan lade vandet, selvom du har kraftig vandladningstrang
Du får smerter over blæren eller nyreregionen (i ryggen bag nederste ribbenskant)
Du oplever blødning fra sårene eller blodklumper i urinen
Du føler dig alment utilpas
Du oplever rødme, varme og ømhed omkring såret
Du får feber over 38,5 eller kulderystelser
Du får kraftig åndenød, hjertebanken eller smerter i brystet
Opstår der problemer mere end 24 timer efter udskrivelsen, skal du tage kontakt til din egen læge eller vagtlægen.
Videre forløb
Ca. 6 måneder efter operationen skal du til kontrol, hvor du vil få lavet en CT-skanning. Du får tilsendt en tid til dette.
Til denne samtale lægger vi sammen en opfølgningsplan for dig. Hver kontrol vil være forudgået af en skanning.
Mere information
Vi udsættes for stråling hver dag Vi bliver hver dag udsat for naturlig baggrundsstråling fra omgivelserne - fra jorden, luften, flyrejser, maden vi spiser og fra byggematerialer. Hver røntgenundersøgelse giver os en lille yderligere stråledosis, der svarer til fra få dages til få års naturlig baggrundsstråling.
Vi passer godt på dig Hvis du allerede har fået foretaget mange røntgenundersøgelser og er bekymret for at få foretaget flere, så husk:
at behovet for en ny undersøgelse altid bør vurderes ud fra den nuværende situation
at sundhedsrisikoen fra røntgenstråler er minimal i forhold til ikke at få lavet den nødvendige behandling
at vi på røntgenafdelingen gør en stor indsats for at holde stråledosis så lav som mulig
Kontakt
Urinvejskirurgisk Klinik, AUH
Telefon
Vi kan kontaktes på telefon 78452701 alle hverdage Kl. 08.00 - 15.00.
Hvis du vil tale med en sygeplejerske, kan du ringe alle hverdage kl. 7.45-8.30.
Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35, 8200 Aarhus N Indgang C, Plan 2, Krydspunkt C218 Se på et kort
Urinvejskirurgisk Klinik
Sygeplejerskerne kan træffes på telefon 78452701 alle hverdage kl. 7.45-8.30.
Forberedelse og Opvågning Syd
Telefon 2939 9893
Åbningstid/træffetid hele døgnet
Adresse Palle Juul-Jensens Boulevard 35 Indgang C, Plan 3, Krydspunkt C317 og C318 8200 Aarhus N
Urinvejskirurgisk Sengeafsnit
Telefon
Du kan kontakte Urinvejskirurgisk Sengeafsnit på telefon 7845 2700 hele døgnet, men vi er nemmest at træffe mellem kl. 8.00 - 15.00.
Adresse
Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35, 8200 Aarhus N Indgang C, Plan 8, Krydspunkt C819 Se på et kort
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/769804
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.