Vejledning til hjemmesygeplejersker omkring stomipleje
Gå direkte til
Vejledning til hjemmesygeplejersker omkring stomipleje
Denne vejledning skal hjælpe hjemmesygeplejersker til at kunne varetage stomipleje af de urologiske patienter, der har fået fjernet urinblæren og fået en urostomi.
Vejledningen er til hjemmesygeplejersker, der varetager stomipleje og er et hjælpedokument, som sikrer den bedst mulige oplæring af patienter, så de selv kan varetage urostomiplejen i eget hjem.
Vær opmærksom på
Urinafledningen dannes af et stykke tyndtarm. Tarmstykket bliver forbindelsesled mellem urinlederne og huden. Tarmstykket bliver trukket ud gennem huden på højre side af maven, og der etableres en stomi, som urinen løber ud af.
De første 6 dage har patienten to ureterkatetre, der aflaster urinvejene og de nye sammensysnigner fra nyre til stomi.
For at kunne skelne mellem de to ureterkatetre er ureterkatetret til venstre nyre klippet skråt og ureterkatetret til højre nyre klippet lige over.
Begge katetre ender nede i stomiposen.
I de fleste tilfælde vil ureterkatetrene blive seponeret under indlæggelsen.
Målet er, at patienten selv skal kunne varetage stomipleje og blive så selvhjulpen som muligt. Det beror på en faglig vurdering af jer, hvornår patienten selv kan varetage plejen.
Sådan gør du
Urostomien observeres dagligt i forhold til urinproduktion, stomiens farve og vitalitet.
Urostomien er efter operationen ødematøs og urostomiens størrelse aftager løbende. Urostomiens størrelse skal derfor observeres og udmåles x 1 ugentlig de første 4-6 uger efter operationen med henblik på at tilpasse urostomibandagen.
Som udgangspunkt har patienten et 2-dels system på indtil ureterkateterne seponeres på 6. postoperative døgn. Herefter skiftes der til 1-dels system. Ved 2-dels system skiftes pladen hver 2. dag og pose skiftes dagligt.
Hvis ureterkatetrene er velfungerende kan 1-dels systemet afprøves tidligere. Ellers anvendes 1-dels systemet når ureterkatetrene er seponeret på 6. dagen.
Ved 1-delssystem skiftes bandagen dagligt.
Start altid med håndvask/hånddesinfektion.
Herefter gøres følgende:
Find remedier: Stomibandage, klæbefjerner servietter, rene handsker, lille vaskebalje, gazeservietter til afvaskning, engangspincet, stomisaks, skydelære / skabelon til udmåling af stomien, sort affaldspose.
Lunkent vand fra vandhanen hældes i vaskebalje.
Rene handsker tages på.
Den sorte affaldspose sættes fast under bukselinning. Urinen der drypper fra stomien, kommer direkte i affaldsposen.
Posen løsnes fra pladen og fjernes oppefra og nedefter. Med pincetten tager man forsigtigt ureterkateterne ud af posen.
Er det kun posen, der skal skiftes, afvaskes stomien med lunkent vand og gazeservietter. Ren pose sættes på nedefra og opefter.
Skal pladen skiftes, fjernes den forsigtigt oppefra og nedefter vha. klæbefjerner serviet. Der laves et lille hul i hjørnet på pakningen, bøjer servietten midt på og presser væsken ud mellem plade og hud, mens der "holdes igen" på huden. Væsken løsner pladen fra huden og pladen aftages forsigtigt.
I sjældne tilfælde udskrives patienten med ureterkatetre. Her skal der tjekkes, at ureterkateterne drypper med urin. Ved manglende funktion skylles disse, se www.pasning-ureterkateter.auh.dk.
Stomien og huden omkring afvaskes med lunkent vand og gazeservietter. Brug aldrig sæbe, det udtørrer huden og gør den sårbar.
Stomien observeres for farve, vitalitet og størrelse. Stomipladen observeres for tegn på lækage.
Huden omkring stomien observeres for irritation.
Huden duppes forsigtigt tør. Det er vigtigt, at huden er helt tør før pladen påsættes. Brug ikke creme under stomipladen, pladen kan ikke hæfte på huden efterfølgende.
Læg et stykke gaze over stomien til at opsamle den urin, der måtte komme.
Ved brug af skabelon / lineal tages der mål af stomien. Stomien udmåles vandret og lodret.
Hullet i stomipladen tilpasses patientens stomi. Hullet skal være 1-2 mm større end udmålingen, for at stomien kan ånde.
Pladen sættes på nedefra og opefter.
Til sidst sættes en ren pose på.
Kontakt
Urinvejskirurgisk Sengeafsnit
Telefon
Du kan kontakte Urinvejskirurgisk Sengeafsnit på telefon 7845 2700 hele døgnet, men vi er nemmest at træffe mellem kl. 8.00 - 15.00.
Adresse
Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35, 8200 Aarhus N Indgang C, Plan 8, Krydspunkt C819 Se på et kort
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/765506
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.