Du er nu færdig med din behandling og skal følges gennem et opfølgningsprogram. Opfølgningsprogrammet er tilpasset individuelt til dit sygdomstilfælde. Det er frivilligt, om du vil tage imod tilbuddet om opfølgning.
Opfølgning sker ambulant.
Formålet med opfølgningsprogrammet er at sikre, at du har det godt samt:
At forbedre overlevelsen ved opsporing af eventuelt tilbagefald
At afdække behov for hjælp/genoptræning og forebygge komplikationer
At fastholde livskvalitet og tilbyde samtale om det seksuelle aspekt ved sygdom og behandling samt følger af disse.
At forske i behandlingseffekt, senfølger og andet
Hvornår dine fremtidige besøg på hospitalet skal foregå
Hvilke symptomer du skal være opmærksom på
Hvor du kan henvende dig, hvis der er noget du er i tvivl om, eller hvis der opstår problemer, som du ikke selv kan håndtere
Vær opmærksom på
Det kan være en god idé at forberede sig ved at skrive de ting ned, som du har brug for at tale med os om. Mange er nervøse ved lægesamtalen, og man kan nemt glemme det, som man havde bestemt sig for at fortælle eller spørge om.
Vi opfordrer dig til at tage opfølgningsprogrammet med til din praktiserende læge og til din kommunes rehabiliteringstilbud
Din praktiserende læge får besked, at dit kræftbehandling er afsluttet, og hvis der er aftalt specielle ting han/hun skal være opmærksom på. Indholdet af opfølgningsprogrammet kan din praktiserende læge se på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Videre forløb
Kontrollerne foregår i Urinvejskirurgisk Klinik og vil blive tilpasset individuelt til din sygdomshistorik.
Ved den første kontrol vil du få undersøgt blæren med en kikkertundersøgelse. Dette foregår i lokalbedøvelse.
Herefter vil kontrolbesøgene foregå ved, at du lader vandet til en urinprøve i Urinvejskirurgisk Klinik. Prøven sendes til molekylær diagnostisk analyse. Urinprøven kan være enten positiv eller negativ.
Positiv prøve betyder, at der er sandsynlighed for et tilbagefald af sygdom i blæren. Hvis du afleverer en urinprøve som er positiv, vil du blive indkaldt til en kikkertundersøgelse af blæren indenfor 2-3 uger.
Negativ prøve betyder, at det er usandsynligt med et tilbagefald af sygdom i blæren. Du vil derfor blot blive indkaldt til fornyet kontrolbesøg.
Om du skal aflevere en urinprøve eller have lavet en kikkertundersøgelse vil løbende blive tilpasset dit individuelle forløb, og du vil få besked i god tid inden næste kontrolbesøg.
Du bliver tidligst afsluttet fra yderligere kontroller efter 5 år uden tilbagefald. Hvis der kommer et tilbagefald i blæren, vil du blive tilbudt behandling og herefter yderligere 5 års kontrolforløb.
Mange er bekymrede og på vagt overfor symptomer i tiden efter diagnose og behandling.
Det er vigtigt, at du selv reagerer, hvis du oplever symptomer som:
Forandringer i dit vandladningsmønster, som ikke kan forklares ved ændringer i dit væskeindtag eller medicin
Tilbagevendende blærebetændelser
Synligt blod i urinen
Hvis du oplever ovenstående, når du kommer til opfølgning, vil vi bede dig om at fortælle det til os. Hvis der er lang tid til næste opfølgning, bør du kontakte din egen læge. Han/hun spørger nærmere ind og vurderer, om der er behov for ekstra undersøgelser eller fremskyndet besøg hos os.
Din generelle helbredstilstand og det, du plejer at bruge din praktiserende læge til
Hvis du har andre sygdomme
Henvisning til f.eks fysioterapeut, psykolog eller andre specialister
Hvis noget føles anderledes eller du bekymrer dig
Enhver, der har fået påvist eller behandlet for kræft, har ret til rehabilitering via sin bopælskommune. Hvis du ønsker rehabilitering eller har brug for hjælp til at få dagligdagen til at fungere, kan du kontakte din kommune om kræftrehabilitering. Du kan kontakte dem både under og efter behandling.
Formålet med kræftrehabilitering er at sætte fokus på dine ressourcer og muligheder og give dig inspiration og redskaber til at mestre hverdagen med en kræftsygdom.
Kommunen tilbyder vejledning, rådgivning, træning og motion, undervisning, socialrådgiver, jobcenter og ofte sociale aktiviteter, der er målrettet personer, som har eller har haft kræft. Alt er gratis, men du skal selv dække evt. udgifter til transport. Din kommune kan også hjælpe dig, hvis du overvejer livsstilsændringer som fx rygestop.
Du kan se alle rehabiliteringstilbud i din kommune på: www.sundhed.dk → sundhedstilbud → vælg din region → vælg din kommune → vælg kræft/kræftrehabilitering.
Mere information
Kræftens Bekæmpelse står gerne til rådighed med hvilke muligheder du har for rehabilitering i din kommune.
Du kan læse mere på www.cancer.dk eller ringe på telefonnummer 35 25 75 00.
Kontakt
Urinvejskirurgisk Klinik, AUH
Telefon
Vi kan kontaktes på telefon 78452701 alle hverdage Kl. 08.00 - 15.00.
Hvis du vil tale med en sygeplejerske, kan du ringe alle hverdage kl. 7.45-8.30.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.