Udskrivelse efter fjernelse af urinblæren med anlæggelse af pouch
Gå direkte til
Udskrivelse efter fjernelse af urinblæren med anlæggelse af pouch
Du har fået fjernet urinblæren og har fået lavet en pouch, og du er nu ved at være klar til udskrivelse.
Denne vejledning er tænkt som en støtte til dig i tiden lige efter udskrivelsen. Der er information, råd og vejledning, som vil kunne give svar på nogle af de spørgsmål, der kan forekomme efter operationen.
Om forløbet
Kateteret skal bibeholdes i 3 uger efter operationen. Det er for at sikre, at sammensyningerne i din nye tarmblære heler tilstrækkeligt op, så tarmblæren efterfølgende er tæt.
Det er vigtigt, at du bliver ved med at skylle din nye tarmblære via kateteret mindst 2 gange dagligt (ligesom du har lært under indlæggelsen). Det skal du gøre for at fjerne tarmtrevler, som tarmstykket i den nye tarmblære danner. Tarmtrevlerne kan tilstoppe katetret og være årsag til infektion.
Du skal sørge for, at katetret er fikseret godt, så knæk på kateterslangen undgås. Ellers kan urinen ikke løbe ud. Du skal fiksere urinposen på underbenet med fikseringsbånd, der udleveres fra afdelingen. Vær opmærksom på at urinposen er under blæreniveau, når du ligger ned i længere tid. Det vil sige at urinposen skal hænge på sengekanten ved hjælp af sengeholder, eller evt. på kanten af en spand.
Der udleveres en sengeholder til urinposen fra afdelingen.
Vær opmærksom på om der løber urin i kateterposen. Kateteret kan tilstoppes af tarmtrevler. Det kan give kraftige mavesmerter, eller du kan opleve at urinen løber ved siden af kateteret. Hvis der ikke kommer urin i kateterposen, og der ikke er knæk på kateterslangen, kan du forsigtigt prøve at skylle på kateteret. Hvis det ikke hjælper, eller du er utryg kontakt da afdelingen, der vil vejlede dig og evt. sende en hjemmesygeplejerske ud til dig.
Du har fået hjælpemidler med hjem, som du skal bruge til skylning af tarmblæren, indtil du genindlægges.
Derhjemme kan du bruge:
1 sprøjte pr. skylning.
Saltvand kan bruges i 1 døgn, når det er anbrudt.
Du får udleveret 2 skåle, som du kan skolde med kogende vand efter brug.
Ved genindlæggelsen laver afdelingen en bevillingsansøgning til kommunen, så du fremover kan bestille hjælpemidlerne ved en leverandør, uden personlig beregning, jævnfør § 112.
Du skal fremover være ekstra opmærksom på, om du får tegn på urinvejsinfektion.
Hvis du får feber og eventuelle smerter svarende til flanken (bagsiden af ryggen), skal du kontakte Urinvejskirurgisk Sengeafsnit i den tid, hvor du har en "åben kontakt". Herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Der kan fortsat forekomme lette smerter i operationssåret efter udskrivelsen.
Vi anbefaler, at du tager tablet Paracetamol (Panodil/Pamol/Pinex) 2 stk. 4 gange dagligt. Tabletterne kan købes i håndkøb på apoteket, i kiosker eller tankstationer.
Hvis du ved udskrivelsen fortsat har behov for stærkere virkende smertestillende medicin, vil du inden udskrivelsen få vejledning af plejepersonalet.
Oppustethed og kolikagtige smerter kan opstå, men smerterne forsvinder ofte efter afføring. Smertestillende medicin har begrænset effekt. Hyppige små gåture kan hjælpe.
For at undgå forstoppelse kan du:
Drikke ca. 2 liter væske dagligt.
Spise fiberrig kost og vær fysisk aktiv.
Tage afføringsmiddel efter behov
Forskellige afføringsmidler:
Movicol/Gangiden: Pulver, 1-2 gange dagligt eller ved behov, blandet med vand for at gøre afføringen lind.
Magnesia tabletter: 1-2 tabletter morgen og aften, drik ekstra vand for effekt.
Laxoberaldråber: 5-10 dråber om aftenen ved sløv tarm.
Dulcolax stikpiller: Hjælper med at tømme nederste del af tarmen.
Ovenstående midler kan købes i håndkøb på apoteket.
Alternativ:
Tørrede frugter som svesker, figner, rosiner og abrikoser kan hjælpe mod forstoppelse
Indtil du genindlægges har du ”åben kontakt” til Urinvejskirurgisk Sengeafsnit. Det vil sige, at du skal kontakte sengeafsnittet, hvis der derhjemme opstår problemer med kateteret, eller hvis du bliver utilpas. Personalet har mulighed for at indlægge dig, hvis problemerne ikke løses over telefonen.
Dit operationssår er lukket sammen med clips. Disse fjernes 10-14 dage efter operationen. Du skal selv bestille tid hos egen læge til dette.
Du får en specialtang med hjem fra hospitalet, som lægen kan fjerne clipsene med.
Har du kontakt til en hjemmesygeplejerske, kan de også fjerne clipsene.
Inden din tid til kontrol skal du have taget blodprøver. Det foregår i "Blodprøver og Biokemi" ved indgang C, krydspunkt C210, plan 2.
3 uger efter operationen skal kateteret fjernes. Du får en tid i Urinvejskirurgisk Sengeafsnit.
Du skal forvente at være indlagt en dag.
I sengeafsnittet vil du komme til at tale med en stomisygeplejerske. Ved besøget tales der blandt andet om:
Hvordan du har haft det efter udskrivelsen
Uafklarede ting fra dit indlæggelsesforløb
Psykiske reaktioner efter operationen
Seksuelle problemstillinger
Det kan være en god ide at skrive evt. spørgsmål ned, inden du møder til denne kontrol.
Derudover vil der ske følgende:
Katetret i pouchen bliver fjernet
Du oplæres i at tømme og skylle reservoiret ved hjælp af et kateter, du selv fører op i pouchen
Gennemgang af bestilling af hjælpemidler
Du har gennemgået en stor og krævende operation. Du vil i tiden efter operationen være mere træt, og du vil have mindre overskud. Du skal regne med, at der vil gå fra 3-6 måneder, før du har samme funktionsniveau som før operationen.
Under indlæggelsen har vi i fællesskab arbejdet for, at du skulle komme ud af sengen og bevæge dig. Det er meget vigtigt, at du hjemme fortsætter aktiviteterne, og gradvis øger dit aktivitetsniveau. Det er godt for både fysikken, psyken og appetitten.
I tiden efter udskrivelsen vil du kunne opleve, at du reagerer psykisk. Du kan fx være mere grådlabil - det kan komme uventet, du bliver lettere irritabel og kan have svært ved at skulle ud blandt andre mennesker igen. Det er helt naturligt. Vær åben om, hvordan du har det, så kan dine nærmeste bedre forstå dig og støtte dig.
Stomisygeplejerskerne vil tage en uddybende snak med dig om seksualitet ved kontrollen.
Det kan være et svært emne at tale med andre om.
Det kan være en god ide at tale problemstillingen igennem med din ægtefælle inden besøget. Skriv evt. spørgsmål ned.
Normalt heler såret op uden problemer. Du skal kontakte din praktiserende læge, hvis såret bliver varmt, rødt, hævet, væskende og smertefuldt. Det kan være tegn på infektion.
Gode råd
Ernæringen har fortsat stor betydning for, at du kan genvinde kræfterne efter operationen, og for at operationssåret heler. Vi anbefaler, at du spiser 4-6 måltider dagligt.
Det er specielt vigtigt, at du får ekstra proteiner, som især findes i kød, mælkeprodukter og æg. Det er også vigtigt, at du spiser fødevarer, som er meget energirige, dvs. fødevarer som indeholder meget fedt. Eksempelvis fed ost, sødmælk, fløde, kød med højt fedtindhold osv.
Du kan evt. supplere din daglige kost med proterindrikke. Proteindrikkene kan købes på apoteket. Det er en fordel at få en ernæringsrecept til disse drikke. Recepten skal udstedes af en læge og kan kun bruges på apotekerne.
Du kan endvidere købe Arlas proteindrikke i en del supermarkeder eller selv lave proteindrikke.
For at mindske risikoen for infektion, skal du undgå svømmehal, karbad og badning i havet de første 2 uger efter operationen.
Der kan gå flere måneder efter operationen, før arret har fået sit endelige udseende. Du kan med fordel smøre arret med en fed fugtighedscreme.
Du bør undgå direkte sollys på arret i 12 måneder, da huden er sart. Smør arret med en god sollotion, minimum faktor 30, eller sæt et plaster over arret, når du skal ud i solen.
Du må løfte og være fysisk aktiv indtil smertegrænsen
Hvis du har arbejde, må du genoptage det, når du føler dig klar
Mere information
Hjemmesygeplejerske i dit lokale område:
Leverandør af hjælpemidler i dit lokale område:
Kontakt
Urinvejskirurgisk Sengeafsnit
Telefon
Du kan kontakte Urinvejskirurgisk Sengeafsnit på telefon 7845 2700 hele døgnet, men vi er nemmest at træffe mellem kl. 8.00 - 15.00.
Adresse
Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35, 8200 Aarhus N Indgang C, Plan 8, Krydspunkt C819 Se på et kort
Urinvejskirurgisk Klinik, AUH
Telefon
Vi kan kontaktes på telefon 78452701 alle hverdage Kl. 08.00 - 15.00.
Hvis du vil tale med en sygeplejerske, kan du ringe alle hverdage kl. 7.45-8.30.
Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35, 8200 Aarhus N Indgang C, Plan 2, Krydspunkt C218 Se på et kort
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/770959
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.