Fjernelse af urinblæren med anlæggelse af urinafledning
Gå direkte til
Fjernelse af urinblæren med anlæggelse af urinafledning
Du har gennemgået en række undersøgelser, der viser, at du skal have fjernet din urinblære, enten pga. kræft i blæren eller pga. smertefuld blæresyndrom
Nedenfor kan du læse, hvordan du skal forberede dig til operation med fjernelse af urinblæren, samt hvad du kan forvente efter operationen.
Vær opmærksom på
Det kan være vigtigt at holde pause med din blodfortyndende medicin. Det afhænger dog af, hvilken type medicin du får.
Kontakt venligst Urinvejskirurgisk Klinik senest 14 dage før din operation/indgreb, hvis der ikke er lavet en plan for pausering af din blodfortyndende medicin.
Hvis du anvender diverse kosttilskud og naturlægemidler som f.eks. hvidløgskapsler, Ginkgo Biloba, E-vitamin o.l., skal du holde pause med disse.
Mange af disse produkter øger risikoen for blødning under operationen.
Ikke alle patienter kan nå at holde den anbefalede pause. Det er vigtigt, at du giver besked til lægen om, hvilke produkter du tager, og om du har holdt pause.
Vi anbefaler, at du ikke ryger inden operationen.
Rygning øger risikoen for infektion og kan forlænge den tid, dine sår er om at hele. Vil du forberede dig på operationen, forebygge unødige komplikationer og sikre det bedste forløb efter operationen er det vigtigt, at du holder helt op med at ryge senest 6 uger før operationen.
Inden operationen er det en god ide at købe medicin mod forstoppelse (fx Magnesia 500 mg - apoteket kan rådgive dig).
Det er helt normalt, at dine tarme fungerer mere uregelmæssigt end sædvanligt efter operationen.
Når du udskrives, kan du få brug for smertestillende medicin. Derfor anbefaler vi, at du inden operationen køber:
Tbl. Paracetamol (Panodil/Pinex/Panodil) 500 mg.
Tbl. Ibuprofen (Ipren/Ibumetin) 200 mg.
Det kan købes i håndkøb.
Hvis du skal indlægges, skal du tage din medicin med på hospitalet i original indpakning. Det gælder både, hvis du skal indlægges og har fået et indkaldelsesbrev fra hospitalet, og hvis du bliver indlagt af din praktiserende læge. En pårørende kan evt. komme med din medicin.
Får du medicin dosispakket fra apoteket, skal du også tage den med i original indpakning.
Du vil i dagene efter operationen få støtte og vejledning til at mestre den nye situation.
Din egen indsats er af stor betydning gennem hele forløbet. Det er vigtigt, at du forsøger at efterkomme de anbefalinger personalet kommer med, så du hurtigere kan genvinde kræfterne og nedsætte risikoen for komplikationer.
Forbered dig til operationen
Forud for operationen vil du blive indkaldt til ambulant operationsforberedelse i Patientskolen.
Du har ved lægesamtalen fået udleveret en mappe med informationsmateriale. Det kan være en god idé at kigge i mappen, inden du skal møde i Patientskolen.
I Patientskolen kan der være andre patienter, der skal gennemgå samme type operation og deres pårørende.
Vi anbefaler, at du tager en pårørende med, da der gives mange informationer om operationen og om efterforløbet.
I Patientskolen vil du få grundig undervisning i pasning af din nye urinafledning. Afhængig af hvilken urinafledning du skal have, vil du få mulighed for at afprøve stomibandage, engangskaterisation, tale med narkoselæge mv.
Hvis du skal have en urostomi, vil du sammen med sygeplejersken bestemme hvor på maven, din urostomi skal placeres.
Du skal afsætte et par timer til forberedelse i Patientskolen.
Det er vigtigt, at indtage en kost med meget energi og protein, således du ruster din krop til en større operation. Forskning har vist gode resultater mhp. bevarelse af muskelmasse og genfindelse af egen funktionsfærdighed, hvis du træner og spiser proteinholdig kost 2 uger inden operation.
Har du forud for operationen problemer med at spise og har du evt. haft et ufrivilligt vægttab, er det vigtigt at du gør opmærksom på dette, så der i fællesskab kan gøres en ekstra indsats, også før operationen.
Du skal sørge for at have godt gang i maven inden indlæggelsen, så du ikke er forstoppet op til operationen.
I Patientskolen udleveres 5 stk. Gangiden / Movicol. Det er et pulver, der skal røres op i vand eller juice.
Du skal tage 1 brev dagligt i 5 dage forud for operationen. Dette afhjælper forstoppelse.
Du skal selv sørge for at få taget blodprøver den sidste hverdag inden operationen.
Du kan få taget blodprøver på et blodprøvetagningssted i Region Midtjylland.
Du skal huske at bestille tid til at få taget blodprøven på booking.rm.dk
Dagen før operationen skal du fjerne kropsbehåring fra under brystet ned til det øverste af kønsbehåringen - se tegningen.
Du skal bruge en saks eller trimmer - du må ikke bruge en skraber, da du risikerer at lave skade på huden.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
På operationsdagen
Du skal sørge for at vaske dig grundigt inden operationen for at forebygge infektioner. Det er vigtigt at antallet af bakterier på din hud er så lille som muligt, når du bliver opereret.
Inden brusebadet skal du:
tage alle dine smykker af (inkl. fingerringe)
fjerne evt. neglelak på hænder og fødder
rense dine negle grundigt
fjerne evt. piercinger
Sådan skal du vaske dig:
skyl hele kroppen
vask håret med sæbe
vask ansigt og hals med sæbe
vask overkroppen med sæbe
vask omhyggeligt under armene med sæbe
vask navlen grundigt med vand og sæbe - brug en vatpind, så al snavs fjernes
vask grundigt omkring kønsorganerne med sæbe
vask ben og fødder med sæbe
skyl hele kroppen under rindende vand
tør dig godt og tag rent tøj på
Undlad at smøre dig ind i creme efter badet. Det hindrer virkningen af den huddesinfektion, som du får på i forbindelse med operationen.
Personalet vil sikre sig, at din personlige hygiejne er i orden.
Hvis du har forbindinger skal disse skiftes før operationen ligesom evt. kateterpose skal skiftes. Dette gøres i forbindelse med brusebadet eller umiddelbart før du skal til operation.
En sygeplejerske henter dig i venteområdet og fortæller om dagens program.
Du får udleveret hospitalstøj og evt. støttestrømper, som du skal tage på.
Vi kontrollerer dit blodtryk, puls og temperatur.
Du bliver kørt til operationsgangen og kommer ind på operationsstuen, når det bliver din tur.
Om operationen
Fjernelse af urinblæren er en stor operation. Hos kvinder fjernes urinblæren, livmoderen, æggelederne, æggestokkene, en del af skeden og i nogle tilfælde også urinrøret. Der fjernes ligeledes lymfeknuder i bækkenet.
Efter fjernelse af urinblæren skabes der en ny urinafledning, dvs. en ny måde hvorpå man kan opsamle og komme af med urinen.
Fjernelse af urinblæren er en stor operation. Hos mænd fjernes urinblæren, blærehalskirtlen (prostata), sædblærerne og i nogle tilfælde også urinrøret. Der fjernes ligeledes lymfeknuder i bækkenet.
Efter fjernelse af urinblæren skabes der en ny urinafledning, dvs. en ny måde hvorpå man kan opsamle og komme af med urinen.
Der kan etableres 3 forskellige urinafledninger:
Brickerafledning (Våd stomi)
Neoblære (Tarmblære)
Pouch (Tør stomi)
I samarbejde med lægen vælger du, hvilken afledning, der passer bedst til dig.
Ved en neoblære vil der blive dannet en kunstig urinblære af et stykke tyndtarm. Den kunstige urinblære vil blive forbundet med urinlederne og urinrøret.
Urinafledningen ligner således det naturlige system mest muligt, og du vil fremover lade vandet den naturlige vej. Neoblæren fungerer ikke på samme måde som den naturlige urinblære. Du vil ikke få en naturlig vandladningstrang, og det vil derfor være nødvendigt, at du tømmer tarmblæren regelmæssigt. I dagtiden skal tarmblæren tømmes hver 4.–5. time, om natten ca. 1 gang.
Vandladningen foregår ved hjælp af bugpressen, da neoblæren ikke har samme muskelkraft som den oprindelige urinblære.
Neoblæren danner tarmtrævler. Den skal skylles med saltvand for at sikre, at den fungerer. I starten skal du skylle dagligt. Skylningen foregår ved, at du fører et kateter gennem urinrøret og op i tarmblæren. Efter 6-8 uger skal der typisk skylles 1–2 gange om ugen.
Oplæring i skylning og tømning af neoblæren finder sted i forbindelse med indlæggelsen og ved ambulante besøg i afdelingen efter udskrivelsen.
Der er risiko for, at du med en tarmblære ikke kan holde på vandet. Tæthed opnås ved hjælp af bækkenbundstræning. Risikoen for utæthed er størst om natten, og det kan derfor blive nødvendig at bruge ble om natten. Efter operationen vil du modtage vejledning i, hvornår og hvordan du skal lave bækkenbundstræning.
Efter 4-6 måneders optræning kan neoblæren rumme ca. 500 ml.
En urostomi bliver også kaldet en "bricker-blære". Urinafledningen dannes af et stykke tyndtarm. Tarmstykket bliver forbindelsesled mellem urinlederne og huden. Tarmstykket bliver trukket ud gennem huden på højre side af maven, og der etableres en stomi som urinen løber ud af. Urinen løber kontinuerligt, dvs. du har ingen kontrol over vandladningen. Urinen samles op i en pose, der omslutter stomien.
Posen skal tømmes hver 3.–4. time. Til natten kan der kobles en ekstra stor pose på, så du ikke skal op og tømme i løbet af natten. Posen skiftes dagligt. Under indlæggelsen vil du få oplæring i stomipleje og skiftning af posen. Efter udskrivelsen er der mulighed for opfølgning ved hjemmesygeplejerske. Ved problemer kan du få hjælp fra en stomisygeplejerske.
Ved en Lundiana Pouch bliver der dannet et urinreservoir af et stykke tyk- og tyndtarm. Den kunstige urinblære har en tømningskanal, som udmunder på huden i en åbning på højre side af maven. Åbningen til tømning kaldes en tør stomi.
Reservoiret tømmes ved, at man fører et kateter gennem kanalen og op i urinreservoiret. Reservoiret skal tømmes ca. hver 4.–5. time i dagtiden og ca. 1 gang om natten. Stomiåbningen dækkes af et plaster.
Reservoiret danner tarmtrævler og skal skylles med saltvand / almindeligt vand. I starten skal der skylles dagligt. Skylningen foregår ved at føre et kateter gennem kanalen og op i urinreservoiret. Efter 6-8 uger skal der typisk skylles 1–2 gange ugentligt. Oplæring i skylning og tømning af reservoiret finder sted i forbindelse med indlæggelsen og ved ambulante besøg efter udskrivelsen.
Reservoiret kan efter 4–6 måneder rumme ca. 500 ml.
Operationen foregår i fuld bedøvelse
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Operationen vil enten være en åben operation, hvor der laves et ca. 6-7 cm. snit under navlen eller en kikkertoperation, hvor der laves 5 mindre snit i maven.
Efter operationen
Efter operationen kommer du på Opvågningsafsnittet. Her vil du blive observeret, indtil du ikke længere har brug for intensiv overvågning. Herefter vil du blive kørt tilbage på Urinvejskirurgisk Sengeafsnit. Det er typisk sent om aftenen og i visse tilfælde først dagen efter operationen.
Du har drop i hånden. Dette er anlagt for at kunne bedøve dig.
Når du kommer tilbage i Sengeafsnittet, vil vi fjerne droppet.
I forbindelse med operationen får du anlagt et centralt venekateter (CVK) i et af dine blodkar på siden af halsen. Det bruges til at give medicin og væske under og efter operationen. CVK'et bliver som regel fjernet, når du ikke længere har brug for medicin og er i stand til selv at drikke og spise tilstrækkeligt. Det sker typisk et par dage efter operationen.
Efter operationen kan der opstå forskellige gener. Det er vigtigt, at du fortæller, hvordan du har det, så plejepersonalet kan mindske generne mest muligt.
Du kan opleve følgende gener efter operationen:
Smerter
Nedsat appetit, kvalme og opkastning
Nedsatte kræfter og træthed
Manglende mavetarmfunktion
Psykiske reaktioner
Påvirkning af seksualiteten
I de første dage efter operationen vil der kunne forekomme kvalme og opkastning. Appetitten vil i en længere periode være nedsat.
Du opfodres til at spise og drikke, selvom du ikke er sulten og måske har kvalme. Det anbefales, at du spiser små energi- og proteinrige måltider 4-6 gange dagligt.
Under indlæggelsen opfordres du til at spise energi- og proteinrig kost. Plejepersonalet vil vejlede nærmere om ernæringens betydning og hvilken kost, der anbefales.
Det, du spiser, har en stor betydning i forbindelse med operationen. Den rigtige kost kan:
Mindske risikoen for komplikationer
Hjælpe med at genvinde kræfterne i efterforløbet til operationen
Sikre en god sårheling
Du skal fortsætte med at spise energi- og proteinrig kost 1-2 mdr. efter udskrivelsen.
I forbindelse med operationen bliver din mavetarmfunktion påvirket. På grund af operationen vil din mave gå i stå og der kan gå nogle dage, før du får gang i maven igen. Det kan nedsætte appetitten, give kolikagtige smerter og maven kan blive oppustet. Plejepersonalet vil forsøge at afhjælpe problemet og vejlede dig i, hvad du selv kan gøre.
Plejepersonalet og en fysioterapeut vil støtte og vejlede dig i at komme ud af sengen og komme i gang igen efter operationen. Det forventes, at du er oppe at sidde på sengekanten og oppe at stå allerede samme dag, som du er opereret. På 4. dagen efter operationen stiler vi efter, at du selv går rundt, klarer personlig pleje og henter mad og drikke.
Du kan nedenfor se den konkrete plan for at hjælpe dig i gang:
Dag 1: Du skal sidde i stolen eller på sengekanten 3 gange dagligt og gå en kort tur på stuen/gangen 2 gange dagligt.
Dag 2: Du skal være ude af sengen i minimum 2 timer fordelt over dag og aften. Gåtur på gangen 3 gange dagligt.
Dag 3: Du skal være ude af sengen i minimum 3 timer fordelt over dag og aften. Gå længere ture på gangen 3 gange dagligt (dvs. gåtur på minimum 2 x gangens længde). Så vidt det er muligt skal du selv hente mad og drikkevarer.
Dag 4: Du skal være ude af sengen i minimum 4 timer fordelt over dag og aften. Gå længere ture på gangen 3 gange dagligt (dvs. gåtur minimum 3 x gangens længde og gerne længere). Du skal selv hente mad og drikkevarer.
Dag 5: Du skal være ude af sengen i minimum 5 timer fordelt over dag og aften. Gå længere ture på gangen 3 gange dagligt (dvs. gåtur minimum 3 x gangens længde og gerne længere). Du skal selv hente mad og drikkevarer.
Aktivitet er vigtigt for at:
Undgå et større tab af muskelmasse
Mindske risikoen for komplikationer i efterforløbet
Genvinde appetitten og mavetarmfunktionen
Du vil få daglig oplæring i pasning af din urinafledning. Det er vigtigt, at du aktivt deltager i oplæringen. Som udgangspunkt forventes det, at du på sigt selv kan varetage alt pleje af din urinafledning. I samråd med sygeplejersken vurderes det om det er nødvendigt at fortsætte oplæring via hjemmesygeplejersken efter udskrivelse.
Når udskrivelsen nærmer sig, anbefaler vi, at du læser udskrivelsespjecen. Du finder pjecen ved at scanne QR-koden i den udleverede folder. Pjecen indeholder praktiske informationer om tiden efter operationen.
På udskrivelsesdagen vil sygeplejersken gennemgå pjecen med dig. Her vil du få grundig information om, hvordan du skal forholde dig og hvad du kan forvente, når du kommer hjem.
Du kan læse udskrivelsespjecen her (vælg den relevante for dig):
Der gives mange informationer til udskrivelsessamtalen. Vi anbefaler derfor, at du har en pårørende med.
Når du kommer hjem
For at forebygge blodpropper i tiden efter operationen, skal du tage blodfortyndende tabletter (Tbl. Eliquis 2,5 mg).
Tabletterne udleveres ved udskrivelse. Du skal tage 1 tbl om morgenen og 1 tbl om aftenen, startende om aftenen på udskrivelsesdagen.
Du skal fortsætte med tabletterne, så du sammenlagt får blodfortyndende i 30 dage efter operationsdatoen.
Efter operationen vil du have nedsat energi, og du kan opleve, at du hurtig trættes. Det er vigtigt, at du trods træthed og manglende overskud hurtigt kommer ud af sengen og begynder at komme i gang igen. Du skal forvente, at det kan tage 3-12 måneder, før du har genvundet kræfterne efter operationen, afhængigt af dit udgangspunkt.
Du kan opleve, at du efter operationen bliver grådlabil, irritabel, vredladen og at du ikke har dit vanlige overskud til at omgås andre.
Det er helt normalt i forbindelse med en stor og omfangsrig operation. Vær åben om reaktionerne, så vil dine pårørende lettere kunne støtte dig.
Mange patienter har stor gavn af at indgå i et netværk med andre ligesindede. Vi kan anbefale, at du kigger på nedenstående hjemmesider:
Kræftens Bekæmpelse (www.cancer.dk)
COPA er patientforeningen for stomiopererede i Danmark (www.copa.dk)
Blæreforeningen (www.cancer.dk/ blaereforeningen)
Du kan opleve, at operationen efterfølgende påvirker din seksualitet.
Hos mænd vil evnen til at få rejsning blive påvirket. Hvor udtalt problemet bliver, kan man ikke sige noget om. Men som udgangspunkt skal man regne med tab af normal rejsningsevne.
Hos kvinder bliver skeden kortere og smallere som følge af operationen. Det betyder at pladsforholdene i skeden bliver mindre, og det kan give gener i forbindelse med samleje. Der vil også kunne forekomme smerter i forbindelse med samleje.
Ved ambulante kontroller efter udskrivelsen vil der blive fulgt op på evt. problemer, og du vil kunne få råd og vejledning gennem vores sexologiske rådgiver. Du vil også kunne få hjælp via din egen læge.
Videre forløb
Du vil under din indlæggelse få udleveret en tid til kontrol i Stomiklinikken ca. 2-3 uger efter udskrivelse.
Du vil blive indkaldt til kontrol i Urinvejskirurgisk Klinik ca. 4 måneder efter din operation.
Du kan kontakte Urinvejskirurgisk Sengeafsnit på telefon 7845 2700 hele døgnet, men vi er nemmest at træffe mellem kl. 8.00 - 15.00.
Adresse
Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35, 8200 Aarhus N Indgang C, Plan 8, Krydspunkt C819 Se på et kort
Kontakt
Åben telefontid ved sygeplejersken i stomiklinikken
Telefon: 7845 2738
Åbningstid:
Tirsdage og onsdage fra 8-9
Forløbskoordinator i Blæreteamet
Telefon
Du kan kontakte en sygeplejefaglig forløbskoordinator på telefon 7845 2688 alle hverdage Kl. 08.00 - 15.00.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/937050
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.