Man kan under normale forhold have mindre huller i tænderne eller betændelse ved tænder, som blot skal observeres ved almindelige tandlægebesøg. Får man en sygdom, som kræver strålebehandling på kæben og halsen, kan selv mindre huller eller betændelsestilstande betyde, at der skal foretages behandling og eventuelt tandudtrækning.
Tandlægen tager stilling til, hvilken tandbehandling der skal foretages inden strålebehandlingens start.
Denne del af behandlingen foregår på hospitalet.
Om undersøgelsen
Et røntgenbillede kan vise om der er en skjult betændelse.
Tandlægen undersøger om der er huller i tænderne eller betændelse i tænderne, tandkødet og kæberne. Herefter laver tandlægen en plan for, hvilken tandbehandling der skal foretages inden operationen.
Undersøgelsen og den nødvendige tandbehandling inden operationen foregår på hospitalet. Dog skal huller i tænderne behandles hos egen tandlæge for egen regning.
Hvis du skal have trukket tænder ud før start af strålebehandling, vil det foregå på Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik i lokal bedøvelse.
Risici og bivirkninger
Strålebehandling, som rammer kæberne og halsen, vil medføre at mundens og kæbernes naturlige forsvarssystem ændres og mængden af spyt nedsættes betydeligt.
Dermed bliver evnen til at bekæmpe parodontose og anden betændelse mindre og risikoen for at få huller i tænderne større.
På grund af den nedsatte mængde spyt vil slimhinderne i munden være meget sarte. Mundtørheden kan også give problemer ved spisning, synkning og tale.
Efter undersøgelsen
Hvis du skal have trukket tænder ud inden strålebehandlingen, foregår tandudtrækningen på hospitalet.
Disse tænder skal eventuelt erstattes med en protese. Protesen fremstilles hos din egen tandlæge på regionens regning, forudgået af et godkendt prisoverslag. Regionen betaler kun for den billigst mulige protese (kr. 8.500 pr. kæbe).
Ønsker du en dyrere løsning, skal du selv betale prisforskellen mellem en billig protese og en dyrere løsning.
Protesen skal først laves, når strålebehandlingen er overstået, da strålerne kan bevirke en ændring af kæben og gummerne.
Ja: ________________ Nej: ________________
Du er berettiget til den billigst forsvarlige løsning, som er en aftagelig protese. Om du er berettiget til en protese i overkæben, underkæben eller i begge kæber fremgår af din journal.
Inden behandlingen iværksættes skal din tandlæge indsende et prisoverslag til endelig godkendelse.
Vi sender dagens notat til din e-Boks, således du kan medbringe brevet til din tandlæge.
Det er vigtigt, at tænderne og munden er så sund som mulig, både inden, under og efter strålebehandlingen. Under indlæggelsen eller den ambulante strålebehandling, vil vores tandplejer kunne træffes i stråleterapien og hjælpe dig med problemer i munden. Sygeplejepersonalet i stråleterapien kan også spørges til råds.
Behandling af tænder der ikke er med i strålefeltet behandles for egen regning hos egen tandlæge
Videre forløb
Når strålebehandlingen er afsluttet, er det din egen opgave at kontakte entandlæge, som kan hjælpe med tandrensning og mundpleje.
Har du ingen tandlæge, bør du snarest finde en tandlæge, som kan følge dig regelmæssigt for at undgå, at der opstår problemer som følge af strålerne.
Hvis der senere opstår betydelige skader på tænderne og tandkødet som følge af strålebehandlingen, kan din egen tandlæge hjælpe dig med at ansøge regionen om tilskud til tandbehandling.
Hvis du efter strålebehandlingen skal have trukket tænder ud, skal din egen tandlæge kontakte Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik forinden for at sikre, at tandudtrækningen ikke forvolder skade på den bestrålede kæbeknogle.
Mere information
Dine journaloplysninger er tilgængelige på Sundhed.dk, brug dit MitID til at logge på.
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. Brug e-boks eller borger.dk, hvis du vil sende mail med sikker forbindelse.
Adresse
Tand-, Mund- og Kæbekirurgi Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 2, Krydspunkt J206 8200 Aarhus N
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/750259
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.