Fejlstillede tænder og kæber kan i de fleste tilfælde behandles med bøjler på tænderne.
Specialtandlæger i ortodonti (bøjlebehandling) foretager denne behandling, som finder sted før man er udvokset og mens det fortsat er muligt at påvirke kæbernes vækst.
Er det ikke muligt at at påvirke kæbernes vækst tilstrækkeligt, kan man i nogle tilfælde kun opnå et tilfredsstillende resultat ved at kombinere bøjlebehandlingen med en operation på kæberne.
Behandlingen påbegyndes ved at du får påsat bøjler i over- og underkæbe.
Det er individuelt hvor længe bøjlebehandlingen skal være igang inden operationen kan planlægges og udføres.
Specialtandlæger i kæbekirurgi foretager operationen, som i de fleste tilfælde tidligst udføres, når man er udvokset i 18-19 års alderen.
Efter operationen er der igen en periode med afsluttende bøjlebehandling. Varigheden af denne periode er ligeledes individuel.
Vær opmærksom på
I forbindelse med en operation har vi nogle overvejelser omkring styrken af dine knogler, og om du mangler D-vitamin. En svækket knogle kan have svært ved at hele, og det kan påvirke resultatet af en kæbeoperation.
D-vitamin mangel kan opstå ved for lidt sollys på huden, overvægt samt en kost der ikke indeholder tilstrækkelige mændger vitaminer og mineraler.
Hvis vi vurderer, at du kan være i risiko for at have D-vitamin mangel, vil vi gerne have lov til at tage en blodprøve for at kontrollere dit D-vitamin niveau i kroppen.
Behandling med kosttilskud som D-vitamin og mineraler kan opbygge knoglens styrke, så den er god til operationen.
Da du skal opereres i helbedøvelse, kan din vægt have en stor betydning i forhold til risici og komplikationer.
Hvis du vejer for meget, er der en øget risiko for at få en infektion efter operationen, og der kan være en forhøjet risiko for at få blodpropper under og efter operationen.
Under helbedøvelse kan der være udfordringer i forhold til luftveje og lungefunktion.
Kirurgen kan have sværere ved at komme til.
Derfor anbefaler vi, at din vægt er så tæt på normalområdet som muligt med en BMI på 19-25. Er dit BMI over 30 anbefaler vi, at du taber dig inden behandlingen.
Dette kan du få hjælp til hos egen læge.
Hvis du tidligere har haft en lav blodprocent, skal du kontakte din egen læge 2-3 måneder før operationen, så du eventuelt kan få jerntilskud op til operationen.
Vi anbefaler, at du ikke drikker alkohol i døgnet før din operation.
Du nedsætter risikoen for komplikationer ved at undgå alkohol.
Rygning øger risikoen for infektion og kan forlænge den tid, dine sår er om at hele. Vil du forberede dig på operationen, forebygge unødige komplikationer og sikre det bedste forløb efter operationen er det vigtigt, at du holder helt op med at ryge senest 6 uger før operationen.
Er du ryger, skal du selv medbringe et erstatningspræparat fx nikotinplaster eller tyggegummi.
Vær opmærksom på, at hospitalet er røgfrit område (gælder også e-cigaretter).
Forbered dig til behandlingen
Forundersøgelsen foretages af en specialtandlæge i bøjlebehandling og en specialtandlæge i kæbekirurgi, som sammen vurderer dit behov for behandling.
Vi vil tale med dig om dine problemer med tænder og kæber.
Du bliver undersøgt og i de fleste tilfælde bliver der taget et røntgenbillede af dine tænder og kæber.
Herefter kan specialtandlægerne overordnet beskrive dine muligheder for behandling. Når du skal igennem en behandling for overbid-/underbid er der en del store beslutninger du skal træffe. Vi guider dig til at træffe den beslutning der er den rigtige for dig.
Hvis du er egnet til behandling og selv ønsker det, aftales det, hvor bøjebehandlingen skal foregå.
Dette kan foregå hos din egen specialtandlæge eller på Ortoklinikken, som er en del af Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik.
Er du henvist fra en anden Region vil bøjlebehandlingen foregå her på Ortoklinikken.
Det er vigtigt at du er godt forberedt på behandlingsforløbet. Derfor vil du blive tilbudt en forventningssamtale med en erfaren sygeplejerske, med henblik på at gøre dit forløb så godt som muligt.
For at give dig den bedst mulige behandling, er det vigtigt at vi ved hvad du har brug for.
Ved samtalen vil du få mulighed for at tale om forskellige problemstillinger. Det kan være i forhold til kost, ændring af udseende, operation eller andre emner.
Nogle har brug for denne samtale tidligt i forløbet, mens andre måske har mere brug for det senere i forløbet, fx når tiden for operation nærmer sig.
Vær selv opmærksom på at få booket tid til denne samtale.
Samtalen kan foregå enten ved fremmøde eller online.
Regionen betaler:
Bøjlebehandling og operationen
Kontroller et halvt år efter behandlingen
Du betaler:
Almindelige undersøgelser og tandbehandling før, under og efter behandlingen
Vi holder en informationsaften for dig og dine pårørende. Vi kalder det Ortoskolen, og vi holder det 3 gange om året.
Se dato for næste Ortoskole og læs mere om aftenens forløb.
Om behandlingen
Det kan være nødvendigt at fjerne dine visdomstænder inden bøjlebehandlingen går i gang.
Fjernelse af dine visdomstænder foregår i lokal bedøvelse i Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik.
Det er meget vigtigt at du opretholder en god mundhygiejne og går til regelmæssige kontroller hos din egen tandlæge.
Almindelig vedligeholdelse og behandling foregår hos egen tandlæge for egen regning.
Du vil i første omgang få skannet dine tænder og kæber og taget nogle fotos af dit ansigt, så der kan laves en detaljeret behandlingsplan.
Herefter vil behandlingsplanen blive gennemgået sammen med dig.
Bøjlebehandlingen skal forberede tandbuerne til operationen af kæben.
Bøjlebehandling før operationen varer ca. 1½-2 år, men kan i nogle tilfælde vare længere. Du får togskinner på alle tænder i over- og undermund, og undervejs i forløbet kan der være behov for en bidskinne.
Varigheden af hele behandlingen vil især afhænge af omfanget af bøjlebehandlingen.
Du skal regne med et besøg hos bøjletandlægen hver 4. - 6. uge.
Gener ved bøjlebehandling
Specialtandlægen vil forklare dig dette i detaljer og også om de gener og ulemper, som kan forekomme ved tandreguleringen. Det kan fx være ømhed af tænderne efter justering af bøjlerne og påvirkning af tandrødderne.
Når bøjlebehandlingen før operationen er ved at nå sit mål, skal du igen ses i Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik til en undersøgelse (prækirurgisk visitation).
Her planlægges operationen i detaljer, og vi aftaler en tid til operationen.
I perioden op til operationen må du regne med nogle ekstra besøg hos bøjletandlægen, der vil lave operationsskinner og endelig planlægning af operationen.
Operationen foregår under indlæggelse.
Du møder dagen før operationen til en forberedende undersøgelse. Når undersøgelsen er overstået tager du hjem og sover og møder til indlæggelse på operationsdagen.
Efter operationen er du indlagt på sengeafdelingen og udskrives 1-2 dage efter operationen.
Et tæt og stabilt sammenbid er nødvendigt for, at kæberne kan fungere i den nye stilling. Bøjlebehandlingen afsluttes derfor med en finjustering af biddet, hvor det kan være nødvendigt at have elastiktræk mellem tandbuerne.
Når bøjlerne fjernes sætter vi en lille metaltråd på bagsiden af tænderne, for at sikre at tænderne ikke flytter sig. Nogle får også en ganeplade til at sove med.
Hvis metaltråden løsner sig eller bidskinnen går i stykker, anbefaler vi, at du opsøger en specialtandlæge, som kan hjælpe dig hurtigst muligt. Dette er for din egen regning efter du er afsluttet fra Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik.
Ganeplade Retainer
Mere information
Hvis du ikke har mulighed for at deltage i vores Ortoskole, kan du orientere dig i vores videomateriale. Her kan du få information om, hvad der skal ske før, under og efter operationen. Du kan ligeledes høre en patientberetning.
Behandlingsplanlægningen
Video_beslutningsstøtte
Før operationen
Bøjleregulering
Operationen
Operationen
Efter operationen
Mundpleje og kost
Patientberetning
Patientfortælling
Dine journaloplysninger er tilgængelige på Sundhed.dk, brug dit MitID til at logge på.
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. Brug e-boks eller borger.dk, hvis du vil sende mail med sikker forbindelse.
Adresse
Tand-, Mund- og Kæbekirurgi Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 2, Krydspunkt J206 8200 Aarhus N
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Adresse
Hvis du er indkaldt til undersøgelse på Ortoklinikken skal du møde op på adressen:
Ortoklinikken Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 2, Krydspunkt J206 8200 Aarhus N
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/740269
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.