Manglende kæbeknogle kan skyldes tidligt tandtab, hvor knoglen over årene svinder mere og mere. Kæbeknogle kan også mistes i forbindelse med et uheld eller efter fjernelse af en svulst. Endvidere kan der mangle knogle i områder, hvor man har en medfødt mangel på dannelse af tænder.
Hvis du mangler kæbeknogle kan det være svært at sætte tandimplantater ind eller bruge protese. Det kan derfor være nødvendigt at operere knogle ind som tages fra underkæben. Operationen foregår i Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik i lokal bedøvelse.
Efter knogleopbygningen skal knoglen hele i 4-6 måneder, før den er stærk nok til at man kan indoperere tandimplantater.
Vær opmærksom på
Forbered dig til operationen
Vi anbefaler, at du ikke ryger inden operationen.
Rygning øger risikoen for infektion og kan forlænge den tid, dine sår er om at hele. Vil du forberede dig på operationen, forebygge unødige komplikationer og sikre det bedste forløb efter operationen er det vigtigt, at du holder helt op med at ryge senest 6 uger før operationen.
Er du ryger, skal du selv medbringe et erstatningspræparat fx nikotinplaster eller tyggegummi.
Vær opmærksom på, at hospitalet er røgfrit område (gælder også e-cigaretter).
Det er vigtigt, at du op til operationen undgår smertestillende medicin, som indeholder acetylsalicylsyre (fx være kodimagnyl og magnyl), da disse præparater kan øge blødningen i forbindelse med operationen.
Vær opmærksom på, at nogle naturprodukter som fx ingefær, kan have samme virkning på blodet.
Hvis du har behov for smertestillende medicin, anbefaler vi paracetamol (panodil, pamol, pinex og lignende).
Hvis du har behov for det, kan du få beroligende medicin før operationen. For at medicinen kan nå at virke, skal den indtages en time før operationen. Derfor skal du møde en time før det tidspunkt der står i din indkaldelse. Når du har fået beroligende medicin, skal du have en med dig, som kan køre dig hjem, da du ikke selv må køre bil efter operationen.
Om operationen
Når der tages knogle fra underkæben er det typisk fra den bagerste del af underkæben, og ofte er det nok at tage fra den ene side.
Tandkødet løftes til side og der udtages en knogleblok, som passer i størrelsen til det område der skal bygges op.
Knogleblokken tilpasses og holdes fast i den nye position med en titaniumskrue. Der lægges en selvopløselig membran over knoglen og tandkødet sys tilbage på plads, med tråde der er selvopløselige.
Der hvor knoglen er taget fra, vil der langsomt dannes ny knogle.
Risici og bivirkninger
Ved udtagelse af knogle i underkæben kan der opstå en midlertidig eller permanent føleændring i underlæbe, hage, kind eller tunge. Føleændringerne svinder ofte af sig selv, men i sjældne tilfælde kan det være blivende.
Når du kommer hjem
Efter operationen kan du forvente, at du har behov for smertestillende medicin. Der udskrives recept på panodil/pamol samt ibuprofen/ipren. Det anbefales at du tager medicinen fast de første 3-4 dage og derefter trapper ud.
Hævelsen bliver som regel større de første 2-3 dage og vil herefter aftage gradvist. Ved udbredt hævelse kontakt da afdelingen.
De første uger er det vigtigt at helingen ikke forstyrres. Det betyder at du ikke må bruge din protese/smileprotese i 1-2 uger.
Præcist hvornår du må bruge protesen igen, får du at vide når du kommer til kontrol.
Du skal indtage kold flydende kost det første døgn. Herefter skal kosten være moset i 2 uger. Tyg i den modsatte side af operationsområdet og undgå at spise kerner eller andre fødevarer der kan sætte sig fast i såret.
For at holde såret rent og for at opnå den bedste heling, skal du skylle munden med Klorhexidin mundskyllevæske 0,12% to gange dagligt.
Start dagen efter operationen og brug det morgen og aften i en uge.
Klorhexidin mundskyllevæske kan købes på apoteket. Følg anvisningen på flasken.
Du kan børste tænder som normalt, undtagen i operationsområdet den første uge. Husk ikke at bruge tandpasta en time før og en time efter skylning med klorhexidin.
For at sikre at der ikke opstår betændelse i såret, skal du have antibiotika i en uge efter operationen. Du vil få en recept på det antibiotika du skal have.
Når du er syet inde i munden, fjernes trådene normalt ikke, da de opløses af sig selv. Dog kan de eventuelt fjernes ved kontrolbesøget, hvis de generer.
Mere information
Dine journaloplysninger er tilgængelige på Sundhed.dk, brug dit MitID til at logge på.
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. Brug e-boks eller borger.dk, hvis du vil sende mail med sikker forbindelse.
Adresse
Tand-, Mund- og Kæbekirurgi Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 2, Krydspunkt J206 8200 Aarhus N
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/859749
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.