Denne patientinformation indeholder en række informationer om de behandlinger, vi tilbyder personer, der er født med manglende tandanlæg. Det er ikke alle informationer, som nødvendigvis vil være relevante for dig.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du kommer i tvivl om, hvad der skal ske eller har spørgsmål til dit behandlingsforløb.
Forbered dig til behandlingen
Du får taget røntgenbilleder, skanning af dine tænder, kliniske fotos samt en undersøgelse af dine tænder, kæbeled og tyggemuskler. Du skal samtidig udfylde et spørgeskema.
Målet er at samle informationer, der beskriver hvordan dine tænder fungerer og hvordan det påvirker dig at mangle tænder. Dette sker for bedst muligt at kunne planlægge dit behandlingsforløb.
Du bliver indkaldt til en konsultation i Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik, enten i Odontologisk Videncenter eller i Regionstandplejen.
Om behandlingen
Det kan være nødvendigt at starte med bøjlebehandling for at få dine tænder til at stå bedst muligt.
Bøjlebehandlingen foregår på Tandlægeskolen eller i Ortoklinikken i Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik, men kan også finde sted i den kommunale tandpleje, hvis du er under 18 år.
Målet er at placere tænderne, så der er den nødvendige plads til implantater. Dette er vigtigt for at få en god tyggefunktion og et pænt resultat.
Har du mælketænder tilbage og er de for dårlige, skal mælketænderne fjernes 6-8 uger før implantaterne isættes. Det giver knoglen mulighed for at hele inden implantaterne bliver indsat. Når mælketænderne er fjernet, får du en aftagelig tanderstatning, for eksempel en protese eller en skinne med plasttænder.
Hvis din kæbeknogle er meget tynd, er det nødvendigt at udbygge den ved at operere knogle ind, for at implantaterne kan sidde fast. Knoglen tager man fra din egen krop - for eksempel fra underkæben eller fra hoftekammen. Operationen foregår i Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik i lokal bedøvelse eller på operationsafdelingen i fuld bedøvelse, afhængig af hvor meget knogle der skal flyttes/transplanteres.
Når knoglen har helet i 3-6 måneder efter knogleopbygningen, er den stærk nok til at man kan indoperere tandimplantaterne. Operationen foregår i Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik i lokal bedøvelse eller på operationsafdelingen i fuld bedøvelse, alt efter hvor mange implantater der skal isættes.
Ca. 3 måneder efter tandimplantaterne er indopereret, skal der laves en lille operation i tandkødet over implantatet. Der bliver monteret en hætte, som tandkødet heler op omkring. Målet er at sikre, at tandkødet kommer til at ligge fint omkring de nye tandkroner.
Omkring 3 uger efter abutment operationen skal du have taget aftryk til de nye tandkroner. Det sker på Tandlægeskolen. Der vil blive taget højde for tandstørrelse og farve på dine naturlige tænder, så det hele kommer til at passe sammen og se naturligt ud.
2-3 uger senere er tandkronerne færdige og kan sættes fast på implantaterne. Dette vil du få tid til på Tandlægeskolen.
Når dine tandkroner er sat på, vil du blive indkaldt til en konsultation i Odontologisk Videncenter. Her får du igen taget røntgenbilleder, bliver fotograferet og får lavet en undersøgelse af dine kæbeled og tyggemuskler.
Vi vil bede dig udfylde spørgeskemaet igen.
Røntgenbillede af kæber hvor der er isat tandimplantater og påsat tandkroner.
Når du kommer hjem
Implantatbehandling kræver at du børster dine tænder grundigt, så du på den måde forebygger infektioner omkring tænder og implantater. Derfor bliver du efter endt behandling tilbudt et kontrolforløb hos en tandplejer i Odontologisk Videncenter. Du vil her få vejledning i tandbørstning og råd om god mundhygiejne.
Der kan være en risiko for at implantaterne ikke heler ind som de skal. Det er dog undtagelsen og det viser sig normalt i løbet af det første år og som regel inden tandkronerne sættes fast på implantaterne.
Når man indsætter tandimplantater, er der tale om en kirurgisk behandling, hvor der kan være risiko for at beskadige tandrødder eller nerver. Nerveskader kan give føleforstyrrelser i kortere eller længere tid - det vil sige fra uger til måneder. Kun meget sjældent er der tale om føleforstyrrelser der varer ved. Hvis der sker skade på tandrødder, kan det medføre et behov for rodbehandling.
Der kan udvikle sig betændelse omkring implantaterne - ligesom der kan forekomme parodontose ved naturlige tandrødder. Du kan selv være med til at forebygge dette ved at undgå rygning og sørge for at være god til at holde rent omkring dine tænder og implantater.
Tandkronerne kan løsne sig, men kan sættes på igen
Farven på porcelænskroner ændrer sig ikke på samme måde som farven på dine naturlige tænder. Der kan med tiden komme uens farver i tandrækken.
Med årene kan tandkødet trække sig tilbage i forhold til kronekanten. Dele af implantatets metal kan derfor blive synligt.
Når man har fået lavet en stor og omfattende behandling, er det vigtigt rutinemæssigt at få undersøgt tænder samt renset tænder og implantater. Disse eftersyn skal du selv sørge for at aftale med din egen tandlæge. Din tandlæge vil modtage en "vedligeholdelsesplan" der beskriver den behandling du har været igennem og giver forslag til dit kontrolforløb hos tandlægen/tandplejeren fremover.
Videre forløb
Du vil blive tilbudt kontrol enten i Regionstandplejen eller i Odontologisk Videncenter 1,3 og 5 år efter afsluttet behandling. Formålet er at undersøge sundheden omkring dine implantater og at høre til din tilfredshed med behandlingen.
Mere information
Behandlingen betales af det offentlige. Efterfølgende skal kontrol, undervisning i renhold og tandrensning finde sted hos din egen tandlæge for egen regning.
Hvis der sker noget med dine implantater eller implantatkroner efter du er færdigbehandlet, skal du som hovedregel selv betale for eventuelle reparationer.
Dine journaloplysninger er tilgængelige på Sundhed.dk, brug dit MitID til at logge på.
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger.
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Adresse
Odontologisk Landsdels- og Videncenter Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 2, Krydspunkt J206 8200 Aarhus N
Kontakt Aarhus Tandlægeskole
Telefon og E-mail
Sekretær Hanne Langgaard (hvis du er nyhenvist og ikke har fået en tid). Tlf.: 8716 8102 Mail: hanne.langgaard@odont.au.dk
Klinikassistent Charlotte Kock (besvarer henvendelser til Peter Nørlinger og Rie Stokholm). Tlf.: 8716 7424
Adresse
Odontologisk Institut
Vennelyst Boulevard 9
8000 Aarhus C
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/759605
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.