Ved strålebehandling af hoved- og hals-området opstår der ofte bivirkninger i munden, derfor er det vigtigt at man under og efter strålebehandlingen opretholder en god mundhygiejne.
Vær opmærksom på
Hvis du har naturlige tænder:
Børst tænderne med en blød tandbørste med et lille børstehoved.
Rengør tandmellemrummene med tandtråd, tandstikkere og/eller mellemrumstandbørste hvis det er muligt.
Brug en mild fluorholdig tandpasta, der ikke skummer for meget.
Det kan også være nødvendigt at børste tungens overside.
Er du ikke i stand til at bruge tandbørsten, så der bliver helt rent, kan du supplere med Klorhexidin Mundskyl 0,12 %.
Skyl den rengjorte mund med 15 ml i et ½ minut to gange dagligt.
Undlad at drikke, spise eller skylle munden yderligere en time efter skylning med Klorhexidin.
Vær opmærksom på, at Klorhexidin mister sin virkning, hvis du bruger tandpasta med skummemiddel og/eller mælkeprodukter mindre end en halv time, før du skyller med Klorhexidin.
Hvis du har proteser og ingen naturlige tænder:
Skyl munden hyppigt med vand, kamillete (uden tilsat sukker eller honning), saltvand eller en opløsning med natron (natriumbicarbonat) og salt (se produkter mod mundtørhed).
Det kan være nødvendigt at rengøre gummer, gane og tungens overside med en blød børste eller mundplejepinde.
Anvend evt. spyterstatnings gel på indersiden af protesen.
Strålebehandling, som involverer kæberne og halsen, vil medføre, at mundens og kæbernes naturlige forsvarssystem ændres og mængden af spyt nedsættes betydeligt. Det betyder, at du lettere kan få tandkødsbetændelse, parodontose og huller i tænderne. På grund af den nedsatte mængde spyt vil slimhinderne i munden være meget sarte. Tørheden i munden kan også give problemer ved spisning, synkning og tale.
Nogle gange kan man under normale forhold have mindre huller eller betændelse ved tænder, som blot skal observeres ved de regelmæssige tandlægebesøg.
Får man en sygdom, som kræver strålebehandling på kæben og halsen, kan selv mindre huller eller tilstande med betændelse betyde, at der skal foretages behandling og eventuelt tandudtrækning.
Det er vigtigt, at tænderne og mundhulen er så sund som mulig, både inden, under og efter strålebehandlingen. Hvis du får mundhuleproblemer under strålebehandlingen, vil din sygeplejerske hjælpe dig med at træffe aftale med vores tandplejer, der kan rådgive dig omkring disse mundhuleproblemer.
Sådan gør du
Hvad sker der:
Spyt fugter munden så slimhinderne bevarer smidigheden og samtidig virker beskyttende overfor huller i tænderne (karies). Strålebehandlingen påvirker spytkirtlerne således, at spyttet i starten bliver sejt og tykt, senere hvidt og skummende. Tørheden i munden kan blive livslang afhængig af, hvor strålerne bliver givet.
Hvad kan du selv gøre: Ved sejt spyt: Skyl munden med saltvand:1 liter vand + 2 teskefulde køkkensalt. Skyl munden flere gange dagligt med 3-4 mundfulde. Skyl specielt før måltiderne, så munden bliver ren og fugtig.
Danskvand er godt til at rense munden for slim og sejt spyt.
Gurgl munden hermed ved behov og skyl efter med almindeligt vand.
Ved tør mund: Skyl munden så ofte som muligt med vand, kamillete lavet på kamilleblomster og uden sukker (se produkter mod mundtørhed).
Undgå søde læskedrikke, der på grund af sukkerindholdet vil medføre huller i tænderne. Hold dig til sukkerfrit tyggegummi og sukkerfrie pastiller.
Alkohol og tobak kan også forværre tørheden i munden.
På apoteket og i Matas findes forskellige produkter (spray, gel og sugetabletter), som kan lindre.
Kunstigt spyt som kan laves hjemme: 1 del vand blandes med 1 del glyserol.
Stilles på køl. 1 spiseskefuld gurgles rundt i munden. Spyttes ud. Bruges ved behov. Er holdbar 3-4 dage i køleskab. Giver en smørende effekt i mundhulen.
Hvad sker der:
Strålebehandlingen påvirker også de normale celler i munden.
Slimhinder, tunge og tandkød kan blive røde og ømme og det kan resultere i smerter ved spisning, tale og tandbørstning.
Smerter kan også være forårsaget af svamp eller herpes. Får du mistanke om svamp eller herpes, er det vigtigt at du kontakter din læge, der vil sørge for behandling.
Hvad kan du selv gøre:
Drik/skyl med kamillete, kold eller lunken, lavet af hele kamillete-blomster (se produkter for mundtørhed).
I områder, der gør ondt eller smerter, kan du bruge smertelindrede gel efter forudgående mundskylning med vand. Lad gelen sidde i 1 minut og skyl efter med en mundfuld vand (se produkter for mundtørhed).
Hvad sker der:
Afhængig af strålebehandlingens omfang kan bevægeligheden i kæbeled og elasticiteten i tyggemusklerne og slimhinderne være nedsat.
Dette kan medføre en nedsat gabeevne.
Hvad kan du selv gøre:
Skånsomme gabeøvelser efter anvisning fra din tandlæge/tandplejer.
Hvad sker der:
Den tørre mund og de sarte slimhinder giver ofte spise- og synkebesvær (se ”ændret spyt" og „smerter").
Hvad kan du selv gøre:
Sørg for at drikke rigeligt i forbindelse med fødeindtagelse. Undgå „tør" mad, f.eks. kiks, ristet brød o.l.
Hvad sker der:
På grund af nedsat spytproduktion kan der opstå huller i tænderne.
Hvad kan du selv gøre:
Sørg for at børste tænderne omhyggeligt med en blød tandbørste og fluorholdig tandpasta efter hvert hovedmåltid og til natten. Det er vigtigt at holde rent også mellem tænderne. Brug tandtråd, tandstikkere eller mellemrumsbørste.
Anvend eventuelt sukkerfrit tyggegummi og gerne med fluor. Købes i supermarkeder. Tyg max. 2 stykker dagligt.
Begræns forbruget af slik og søde læskedrikke.
Efter endt strålebehandling anbefaler vi hyppig kontrol og opfølgende behandling hos din egen tandlæge/tandplejer mindst hver 3. måned.
Hvad sker der:
Smagsoplevelsen ændres af strålebehandling. Slimhinderne bliver mere følsomme overfor sure og stærke madvarer.
Hvad kan du selv gøre:
Find frem til hvilke madvarer der smager dig bedst. Smagsoplevelsen bedres ofte med tiden.
Hvad sker der:
Som bivirkning til strålebehandling kan der forekomme hævelse af tungen. Dette kan medføre, at du nemt bider dig i tungen.
Hvad kan du selv gøre:
For at undgå at du bider dig selv, må du tygge forsigtigt og findele maden.
Hvad sker der:
I forbindelse med strålebehandling kan det være svært at anvende proteser på grund af ømhed/smerter fra slimhinderne.
Slimhinden er mere tør, sart og tyndere. Dette betyder at protesen nemt kan gnave hul.
Hvad kan du selv gøre:
Sørg altid for omhyggelig rengøring af din(e) protese(r) med protesebørste og håndsæbe efter hvert måltid - også de små måltider.
Undlad at bruge proteserne om natten. Når protesen ikke er i munden opbevares den rengjort og tørt i en æske.
Hvis du oplever at blive øm, når du bruger din protese, eller at den gnaver, er det vigtigt at få den justeret ved din tandlægen.
Videre forløb
Når strålebehandlingen er afsluttet, skal du selv kontakte en tandlæge/tandplejer, som kan hjælpe med mundpleje og forebygge tandkødsbetændelse og huller i tænderne.
Hvis du allerede har en tandlæge, vil vi give tandlægen besked om, hvilken tandbehandling vi har foretaget på hospitalet.
Har du ingen tandlæge, bør du snarest finde en tandlæge, som kan følge dig regelmæssigt for at undgå, at der opstår problemer som følge af strålerne.
Hvis der senere opstår betydelig skade på tænderne og tandkødet som følge af strålebehandlingen, kan din egen tandlæge hjælpe dig med at ansøge Den Regionale Specialtandpleje om tilskud til tandbehandling.
Hvis du efter strålebehandlingen skal have trukket tænder ud, skal din tandlæge kontakte Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik forinden for at sikre, at tandudtrækningen ikke forvolder skade på den bestrålede kæbeknogle.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at henvende dig til afdelingen.
Hvis du har fået trukket tænder ud inden strålebehandlingen, er det blevet vurderet, om der er behov for tandprotese betalt af sygehuset. Denne tandprotese skal du have lavet hos din egen tandlæge. Ønskes der en dyrere løsning end en aftagelig protese, skal du selv betale prisforskellen mellem en protese og den dyrere løsning.
Protesen skal først laves, når strålebehandlingen er overstået, da strålebehandlingen kan bevirke en ændring af kæben og gummerne. En del af tænderne, som måske ikke bliver ramt af strålerne, kan også kræve behandling og denne behandling skal ligeledes foregå hos din egen tandlæge.
Mere information
Produkter mod mundtørhed kan købes i håndkøb på apoteket eller i Matas.
Zendium saliva gel 75 ml
Hydral mundspray/gel/tandpasta.
Mundskyllemidler du selv kan lave:
Kamillete, kold eller lunken, lavet af hele kamilleblomster, idet disse indeholder olier, der har en desinficerende og lindrende effekt. Pose-te bør ikke anvendes, på grund af lavt olieindhold.
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. Brug e-boks eller borger.dk, hvis du vil sende mail med sikker forbindelse.
Adresse
Tand-, Mund- og Kæbekirurgi Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 2, Krydspunkt J206 8200 Aarhus N
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/755029
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.