Hvis du har fået lavet en operation på kæben, enten planlagt eller på grund af brud på kæben, skal du spise blød kost i en periode for at sikre, at din kæbe vokser rigtig sammen.
Det er vigtigt, at du sørger for at indtage den rigtige kost. Det vil sige mad, der indeholder de næringsstoffer, viatminer og mineraler, som kroppen har brug for.
I det følgende er beskrevet, hvordan du så let som muligt kan tilberede en kost, der er rigtig for dig efter operationen.
Sådan gør du
Fedt indeholder meget energi og skal derfor være en stor del af maden efter operationen. Der er meget fedt i olie, flydende margarine og anden margarine, smør, mayonnaise, avokado, fløde og fede mælkeprodukter, fede oste, fede typer kød og fisk, flødeis, desserter og chokolade.
Kulhydrater giver også kroppen energi. Der findes især kulhydrater i ris, pasta, kartofler, brød og kornprodukter, juice, frugt og grøntsager. Mælkeprodukter indeholder også kulhydrater. Desuden findes der mange kulhydrater i form af sukker i chokolade, kager, slik, sukkersødet sodavand og saft.
Protein er med til at genopbygge kroppens celler, så sårene heler bedre. derfor har du brug for ekstra protein efter operationen. Protein findes især i kød, fisk, æg, fjerkræ, ost, mælkeprodukter - især ymer og kvark - samt tørrede bælgfrugter.
Det er let at sammensætte en kost, der opfylder kravet om næringsrig mad, når blot du sørger for at spise noget fra disse fem grupper hver dag.
Det er vigtigt ikke at undlade én eller flere grupper i kostplanen, da en ensidig kost kan forsinke dine sår-/knogleopheling.
Tag altid udgangspunkt i det du kan lide og har lyst til.
Da det i starten kan være sværere at indtage maden i den mængde, du er vant til pga. hævelse, ømhed og evt. påsatte elastikker, skal du spise flere små måltider frem for få store.
Erfaringen viser at de fleste taber sig i de første uger efter operationen. Det er en ekstra belastning og ikke godt for din krop oveni operationen.Det forsinker helingen, hvis du spiser for lidt og får for lidt energi. Derfor skal dit mål være at holde vægten.
Den bedste måde at vurdere, om du får nok at spise efter operationen, er at veje dig to gange om ugen.
Konsistensen af maden skal være blød, dvs. den skal moses/findeles så meget, at du kan spise den uden at skulle tygge.
Meget mad kan moses med en gaffel. Til findeling af kød, fjerkræ eller andre hårde/seje madvarer kan du bruge en persillehakker eller en blender.
Du kan bruge en gaffel eller en teske når du spiser og store dele af din kost kan også drikkes (smoothies, friskpresset frugt og grøntsager og supper.
De fleste bliver overraskede over, hvor meget tid og energi der skal bruges på både at lave og spise mad, når man skal spise 6-8 måltider om dagen.
Det er en god idé inden operationen at lave mad og fryse ned i passende portioner.
Du kan også købe færdigretter på nettet eller i din lokale butik hvor du plejer at handle.
Sukker og klæbrige fødeemner kan give bakteriebelægninger på tænder og bøjler, hvilket øger risikoen for infektion og skader på tænder og tandkød.
Hvis du har svært ved at spise maden i den sammensætning og mængde, som du er vant til, kan det blive nødvendigt at supplere med kalorie- og proteinrige fødevarer for at modvirke vægttab.
Drik mælk i stedet for vand.
Brug piskefløde i stedet for kaffefløde.
Spis fedt pålæg i stedet for magert pålæg.
Spis fed ost i stedet for mager ost.
Drik sødmælk i stedet for skummetmælk.
Erstat kylling og kalkun med hakket kød med højt fedtindhold.
Hvis du er sulten mellem måltiderne, så tag en energidrik.
Det er vigtigt at anrette den mosede/findelte mad så indbydende som muligt, så du får lyst til at spise. Most/findelt mad behøver ikke at være kedeligt eller ensformigt.
Revet frugt, grøntsager og surmælksprodukter giver en vitaminrig kost og er med til at holde maven i orden.
Vitaminer og mineraler har din krop altid brug for. Det er en god idé at tage en multivitaminpille dagligt i ugerne efter operationen for at sikre, at du får nok vitaminer og mineraler.
Mere information
Moset/findelt mad tilberedes ud fra din normale kost.
Undgå levnedsmidler og retter der ikke egner sig til mosning / findeling.
Spis blødt brød uden kerner og skorper. Hertil hakket pålæg, leverpostej, smøreoste og marmelade.
Det anbefales at spise varm mad både middag og aften. Man kan lave dobbelt portion.
Kød, fisk og fjerkræ befries for ben, sener og skind.
Kogte madvarer er mest velegnede til mosning/findeling, men stegte kan også anvendes, hvis du fjerner stegeskorpen. De kogte/stegte madvarer kan evt. fortyndes med kartoffel- /grøntsagsvand, bouillon, mælk eller sovs.
Hvor længe du skal spise blød kost afhænger af hvilken operation du har fået foretaget.
Du vil blive nærmere instrueret af personalet i forbindelse med din operation.
Kontakt os hvis du er i tvivl. Se kontaktoplysninger nederst på siden.
Kontakt
Tand-, Mund- og Kæbekirurgi (Hovednummer og -adresse)
Telefon
7846 2927 (Sekretariatet mellem kl. 8 og kl. 15)
7846 2927 (Vagthavende kæbekirurg mellem kl. 8 og kl. 15)
7845 0000 (Har du brug for akut hjælp efter din operation, kan du kontakte omstillingen og bede om den vagthavende kæbekirurg)
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. Brug e-boks eller borger.dk, hvis du vil sende mail med sikker forbindelse.
Adresse
Tand-, Mund- og Kæbekirurgi Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 2, Krydspunkt J206 8200 Aarhus N
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Adresse
Hvis du er indkaldt til undersøgelse på Ortoklinikken skal du møde op på adressen:
Ortoklinikken Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 2, Krydspunkt J206 8200 Aarhus N
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/753439
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.