Nogle patienter kan opleve at have problemer med deres kæbeled. Det kan være smerter, knæk og låsning af leddet. I nogle tilfælde kan vi behandle disse problemer med en kikkertundersøgelse.
Kikkertundersøgelsen er en lille operation, som foregår i fuld bedøvelse og du kommer hjem samme dag.
Forbered dig til operationen
Du kommer hjem samme dag
Du skal selv arrangere transport hjem efter operationen. Da din reaktionsevne er påvirket, må du ikke selv køre - hverken bil, cykel eller motorcykel - eller færdes alene i trafikken efter operationen.
Du kan evt. spørge kørselskontoret i Region Midtjylland, om du er berettiget til at blive transporteret af Patientbefordringen eller falck
Det er vigtigt, at du op til operationen undgår smertestillende medicin, som indeholder acetylsalicylsyre (fx være kodimagnyl og magnyl), da disse præparater kan øge blødningen i forbindelse med operationen.
Vær opmærksom på, at nogle naturprodukter som fx ingefær, kan have samme virkning på blodet.
Hvis du har behov for smertestillende medicin, anbefaler vi paracetamol (panodil, pamol, pinex og lignende).
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
På operationsdagen
Du må ikke have neglelak, smykker, piercinger og kontaktlinser på, når du skal opereres.
Det er vigtigt, at du overholder dette, så vi kan overvåge dig bedst muligt under operationen.
Gå i bad og børst dine tænder som normalt
Da vi opererer i ansigtet, skal al skægvækst fjernes inden operationen. Det skal foregå med en barbermaskine, og ikke en skarp raserkniv.
I din e-Boks vil du modtage et indkaldelsesbrev med et mødetidspunkt.
Se kontaktoplysninger nederst på siden.
På Forberedelse og Opvågning Nord vil du blive modtaget og forberedt til operation.
Om operationen
Kirurgen og det øvrige personale vil sammen med dig lave et sikkerhedstjek, så vi sikrer os, at alt er i orden til operationen.
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Af hygiejniske grunde fjerner vi i nogle tilfælde lidt hår foran øret ved kæbeleddet.
Vi prikker et lille hul i huden foran øret og fører en kikkert ind i kæbeleddet. Gennem kikkerten undersøger og behandler vi dit kæbeled og skyller leddet grundigt med saltvand. Behandlingen kan hjælpe med at reducere din smerter og gøre bevægeligheden af leddet bedre.
Behandlingen afsluttes med, at der lægges langtidsvirkende lokalbedøvelse omkring kæbeleddet for at hindre smerter umiddelbart efter operationen.
Risici og bivirkninger
Operationen og lokalbedøvelsen kan bevirke en sovende fornemmelse i huden omkring kæbeleddet og øret, og manglende evne til at rynke panden. Dette er oftest en forbigående virkning, men i sjældne tilfælde kan der opstå permanent påvirkning af følenerven eller påvirkning af bevægenerven.
Efter operationen
Efter operationen kommer du på opvågningsafsnittet, hvor du bliver observeret, mens du vågner. Der er en sygeplejerske, der holder øje med dig, og du er tilkoblet overvågningsudstyr.
Hvis du har smerter, så du ikke kan trække vejret dybt, hoste eller bevæge dig, skal du fortælle det til personalet. De kan hjælpe dig med smertestillende behandling.
Hvis du har kvalme, kan du også få behandling mod det.
Det er individuelt, hvordan man har det efter operation og bedøvelse. Personalet vurderer derfor, hvor lang tid dit ophold i opvågningsafsnittet skal være.
Du må komme hjem efter operationen, når:
du føler dig godt tilpas
har drukket eller spist
du har været oppe at bevæge dig efter operationen
det er aftalt, hvordan du får information om operationen og det videre forløb
Efter nogle operationer er der planlagt et ophold på patienthotel. Hvis du skulle få behov for indlæggelse, bliver du flyttet til et sengeafsnit.
Genoptræning
Du skal begynde gabeøvelser indenfor det første døgn efter operationen. Gabeøvelserne laves 3-4 gange dagligt i ca. 10 minutter.
Efter det første døgn anbefales det at lægge en varmepude på kæbeleddet i 15-20 minutter inden gabeøvelserne laves.
Let rødme og hævelse er normalt de første par dage
Allerede under operationen begynder behandlingen med smertestillende medicin, og dette fortsætter i dagene efter operationen. Du anbefales at tage den smertestillende medicin som kæbekirurgen har ordineret da du blev udskrevet.
Undgå at tygge i hårde og seje madvarer i 10-14 dage
Hvis du har brugt bidskinne inden operationen, skal du indenfor det første døgn begynde at bruge den igen. Skinnen skal bruges så meget som muligt.
Efter operationen vil såret være dækket med et plaster. Plastret må fjernes efter 5 dage, og først derefter må der komme vand på såret.
Videre forløb
Kom til kontrol 3 uger efter operationen - hold øje med din e-Boks
Mere information
Dine journaloplysninger er tilgængelige på Sundhed.dk, brug dit MitID til at logge på.
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. Brug e-boks eller borger.dk, hvis du vil sende mail med sikker forbindelse.
Adresse
Tand-, Mund- og Kæbekirurgi Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 2, Krydspunkt J206 8200 Aarhus N
Forberedelse og Opvågning Nord
Telefon 2151 9465
Åbningstid/træffetid hele døgnet
Adresse Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 3, Krydspunkt J319 og J320 8200 Aarhus N
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger.
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Adresse
Dagkirurgi 1,2 og 3: Indgang I 3 Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 149 8200 Aarhus N
Ring altid hvis du har:
Feber, temperatur over 38 grader
Stærke smerter - Stærke smerter, der ikke kan tages med anbefalet smertestillende
Blødning - Blødning, der er udover det forventede.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/745458
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.