Behandling af kæbebrud med operation og elastisk sammenbinding af kæberne. En specialtandlæge har vurderet at dit brud kræver operation.
Når bruddene omfatter underkæben eller overkæben vil sammenbiddet på tænderne være ændret, og målet for behandlingen vil derfor være at give et normalt sammenbid.
Forbered dig til operationen
Det er en god idé inden operationen at købe disse ting, så du har dem når du kommer hjem efter operationen. Begge dele kan købes på apoteket i håndkøb.
Du skal selv arrangere transport hjem efter operationen. Da din reaktionsevne er påvirket, må du ikke selv køre - hverken bil, cykel eller motorcykel - eller færdes alene i trafikken efter operationen.
Du kan evt. spørge kørselskontoret i Region Midtjylland, om du er berettiget til at blive transporteret af Patientbefordringen eller falck
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
På operationsdagen
Gå i bad og børst dine tænder som normalt
Da vi opererer i ansigtet, skal al skægvækst fjernes inden operationen. Det skal foregå med en barbermaskine, og ikke en skarp raserkniv.
Du må ikke have neglelak, smykker, piercinger og kontaktlinser på, når du skal opereres.
Det er vigtigt, at du overholder dette, så vi kan overvåge dig bedst muligt under operationen.
Du skal tage din medicin med på hospitalet i original indpakning, når du skal indlægges. Hvis du får pakket din medicin på apoteket, skal du også tage den med i original indpakning.
Personalet spørger dig, om de må se din medicin for blandt andet at sikre, at din medicinjournal er opdateret, for at tilpasse, hvilken medicin du skal fortsætte med at tage, og om du skal have anden/ny medicin.
På operationsdagen møder du i Forberedelse og Opvågning på det tidspunkt der fremgår af indkaldelsen i e-Boks.
Her vil du blive modtaget og klargjort til operationen og fulgt over til operationsstuen.
Om operationen
Kirurgen og det øvrige personale vil sammen med dig lave et sikkerhedstjek, så vi sikrer os, at alt er i orden til operationen.
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Operationen indledes med, at der sættes skinner på tænderne i over- og underkæbe og elastikker her imellem, for at sikre at dit sammenbid er korrekt. Operationen foregår inde i munden og kæbebruddet sættes på plads med titaniumskinner og skruer. Disse skal normalt ikke fjernes igen.
Det kan være nødvendigt at fjerne tænder, som ligger i brudlinien.
Sårene syes sammen med selvopløselige tråde.
Selvom der sættes elastikker mellem tænderne i over- og undermund, kan du godt åbne munden lidt.
Metalskinnerne på tænderne fjernes igen efter 6 uger.
For at undgå smerter efterfølgende, starter vi med at give dig smertestillende medicin allerede under operationen.
For at mindske hævelse under og efter operationen, giver vi dig medicin under operationen.
For at undgå betændelse giver vi dig antibiotika under operationen.
Risici og bivirkninger
Hvis bruddet er opstået i nærheden af en følenerve, kan der være nedsat følesans i en del af ansigtshuden. Dette kan være generende, men er som regel forbigående. Den nedsatte følelse kan dog i enkelte tilfælde vare adskillige måneder eller blive permanent.
Der kan i nogle tilfælde optræde lidt ændring af sammenbiddet efter behandlingen er afsluttet. Det drejer sig som regel om meget små ændringer, som kan justeres ved at din egen tandlæge foretager en let beslibning af tænderne.
Efter operationen
Efter operationen kommer du på opvågningsafsnittet, hvor du bliver observeret, mens du vågner. Der er en sygeplejerske, der holder øje med dig, og du er tilkoblet overvågningsudstyr.
Når du er vågen, og din vejrtrækning og dit blodtryk er stabilt efter bedøvelsen, bliver du flyttet til sengeafdelingen.
Det er individuelt, hvordan man har det efter operation og bedøvelse. Derfor er det forskelligt, hvor lang tid opholdet i opvågningsafsnittet vil være.
Hvis du har smerter, så du ikke kan trække vejret dybt, hoste eller bevæge dig, skal du fortælle det til personalet. De kan så hjælpe dig med smertestillende behandling.
Hvis du har kvalme, kan du få behandling mod det.
Når du er klar, køres du på Hjerne- og Rygkirurgisk Sengeafsnit. Se kontaktoplysninger nederst på siden.
Du udskrives dagen efter operationen
Når du kommer hjem
Der kan forekomme en mindre blødning umiddelbart efter operationen.
Hvis du lægger en ispose på kinden eller skyller munden forsigtigt med koldt vand, stopper blødningen gerne af sig selv.
Allerede under operationen begynder behandlingen med smertestillende medicin, og dette fortsætter i dagene efter operationen. Du anbefales at tage den smertestillende medicin som kæbekirurgen har ordineret da du blev udskrevet.
Hævelse er en normal reaktion efter operationen.
Hævelsen bliver værre de første 2-3 dage efter operationen og begynder derefter langsomt at aftage.
I løbet af de følgende 2-3 uger vil den værste hævelse være væk.
Når du kommer hjem kan du selv med fordel behandle hævelsen ved at påføre varme i 15 minutter 4 gange dagligt med en varmepude, varmeposer eller varmelampe
For at sikre, at din kæbe og sår i munden får ro til at vokse sammen, er det vigtigt at følgende kostrestriktioner overholdes:
Du må kun få kold, flydende (blendet) kost det første døgn efter operationen. De efterfølgende 5 uger må du kun få blød (moset) mad.
Det er vigtigt for ophelingen af sårene, at kosten er varieret. Du vil få nærmere information om dette.
De fleste vil, på grund af kostændringen, opleve vægttab. Derudover vil du ikke have lige så meget energi, som du plejer, de første uger efter operationen. Du skal så vidt muligt undgå et for stort vægttab.
Du vil under indlæggelsen få udleveret en grøn ernæringsrecept til proteindrik, som købes på Apoteket.
Det er normalt, at man er træt efter operationen og har behov for hvile. Du må dog meget gerne bevæge dig, men undgå kraftig fysisk aktivitet.
Et brud er ca. 6 uger om at hele, og i den periode skal du undgå al form for sport eller aktivitet, hvor du risikerer at få slag eller spark mod ansigtet.
I de seks uger, hvor der sidder skinner på tænderne, skal munden holdes ren ved at skylle med Klorhexidin 0,12 %. Dette kan give misfarvning af tænderne og tungen. Din tandlæge kan fjerne misfarvningen, når bruddene er helet.
Brud på kæberne heler normalt på seks uger og du skal komme til kontrol ca. en gang om ugen, hvor elastiktrækket justeres. Efter tre til fire uger fjernes elastikkerne og en til to uger senere fjernes skinnerne på tænderne. Man skal ikke bedøves for at få fjernet skinnerne.
Ved det første kontrolbesøg vil der blive taget et røntgenbillede for at kontrollere beliggenheden af bruddet.
Mere information
På sengeafdelingen må du gerne få besøg, men vi anbefaler, at besøgene begrænses, da du har brug for hvile dig efter operationen.
Der er mulighed for, at en af dine pårørende kan overnatte hos dig, da du ligger på en 1-sengsstue.
Hvis du har mistet tænder eller fået tandskader ved dit uheld, skal den endelige behandling normalt foretages hos din egen tandlæge og derfor er det vigtigt at undersøge din forsikringsdækning.
Dine journaloplysninger er tilgængelige på Sundhed.dk, brug dit MitID til at logge på.
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. Brug e-boks eller borger.dk, hvis du vil sende mail med sikker forbindelse.
Adresse
Tand-, Mund- og Kæbekirurgi Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 2, Krydspunkt J206 8200 Aarhus N
Forberedelse og Opvågning Nord
Telefon 2151 9465
Åbningstid/træffetid hele døgnet
Adresse Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 3, Krydspunkt J319 og J320 8200 Aarhus N
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.