Der er mange forskellige typer af cyster, som kan findes i kæben. Cysterne ses ofte ved en frembrudt eller ikke frembrudt tand.
Andre cyster kan ses i tandløse områder.
En cyste er en godartet væskeblære og består af en cystebælg/kapsel og indholdet i cysten er cystevæske. Det er ofte ved et tilfælde at cysten opdages, idet man sjældent har symptomer fra en cyste. Cysten ligger i kæben og vokser ganske langsomt og kun et røntgenbillede hos tandlægen kan afsløre den. Andre gange kan der opstå betændelse i cysten og derved en hævelse, som kan afsløre den.
Størrelsen af cysten kan variere og størrelsen er afgørende for, hvilken behandling der vælges.
Om operationen
Hvis røntgenbilledet viser, at cysten har en passende størrelse og ligger i god afstand til nerver og kæbehule, kan den fjernes ved en lille operation gennem munden. Hvis cysten ligger i forbindelse med en tand, kan det være nødvendigt at fjerne tanden. Andre gange skal din egen tandlæge rodbehandle tanden inden cysten kan fjernes.
Behandlingen foregår oftest i lokalbedøvelse, men kan i nogle tilfælde også foretages som dagkirurgisk indgreb i fuld narkose. Dette afhænger af cystens størrelse og beliggenhed, og du vil få nærmere besked ved undersøgelsen.
Nogle gange kan cysten være så stor, at den i overkæben går op i næsen eller kæbehulen. I underkæben kan den være så stor, at den omslutter underkæbens store følenerve.
I disse tilfælde kan cysten ikke fjernes med det samme, da der er risiko for at beskadige næse, kæbehule eller følenerve.
Der laves derfor en lille operation gennem munden, hvor der sættes et dræn (et rør) i cysten. Denne operation foregår oftest i lokalbedøvelse, men kan i nogle tilfælde også foretages som dagkirurgisk indgreb i fuld narkose.
Ved operationen laves et lille hul i cysten og cystevæske suges ud. Herefter sættes det lille rør ned i cysten og såret syes sammen. Røret stikker ud gennem munden og sikrer, at du dagligt kan skylle cystevæske ud. Derved trækker cysten sig sammen og bliver mindre og med tiden kommer cysten i god afstand til næse, kæbehule og følenerve.
Risici og bivirkninger
Ved fjernelse af cyster i underkæben kan der opstå føleforstyrrelse af huden på hagen og underlæben. Følelsen vil ofte blive normal efter nogle måneder, men i sjældne tilfælde kan der være varig nedsættelse af følelsen.
Efter operationen
Når cysten er fjernet, sendes den til undersøgelse i mikroskop og der kommer svar på denne undersøgelse efter ca. 3 uger.
Når du kommer hjem
Når du er opereret i munden, anbefaler vi, at du følger disse forholdsregler:
Hvis du har fået indsat et dræn i din cyste, er det vigtigt at du skyller gennem røret dagligt med saltvand for at sikre at det ikke lukker til. Du vil få instruktion i, hvordan du skal skylle. Du får udleveret en skyllesprøjte i klinikken.
Efter daglig skylning i 3-6 måneder, vil cysten have fået en størrelse, så den kan fjernes ved en ny operation, som beskrevet under "Operation med fjernelse af cyste".
Inden denne operation planlægges, tager vi et nyt røntgenbillede for at sikre, at cysten har trukket sig sammen.
Videre forløb
I din e-Boks vil du få en tid til kontrol, hvor du vil få svar på undersøgelsen af cysten, hvis den er fjernet ved operationen. I nogle tilfælde kan vi aftale, at du får svaret telefonisk.
Hvis du har fået indsat et dræn i cysten, vil vi sikre os at du ved hvordan du skal skylle gennem røret.
Mere information
Saltvand til at skylle gennem drænet med kan købes på apoteket.
Du kan også selv lave saltvand, ved at opløse en teskefuld bordsalt i en halv liter kogt vand.
Du kan med fordel gemme opløsningen i køleskabet til brug i et par dage.
Hvis det ved undersøgelsen af cysten viser sig, at der er tale om en cyste, der har tendens til at komme igen, vil det være nødvendigt med en årlig røntgenundersøgelse tre til fem år efter fjernelsen.
Dette vil du få at vide ved kontrolbesøget.
Kontakt
Tand-, Mund- og Kæbekirurgi (Hovednummer og -adresse)
Telefon
7846 2927 (Sekretariatet mellem kl. 8 og kl. 15)
7846 2927 (Vagthavende kæbekirurg mellem kl. 8 og kl. 15)
7845 0000 (Har du brug for akut hjælp efter din operation, kan du kontakte omstillingen og bede om den vagthavende kæbekirurg)
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. Brug e-boks eller borger.dk, hvis du vil sende mail med sikker forbindelse.
Adresse
Tand-, Mund- og Kæbekirurgi Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 165 Indgang J, Plan 2, Krydspunkt J206 8200 Aarhus N
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/750900
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.