Sådan regulerer du dit blodsukker ved fysisk aktivitet
Gå direkte til
Sådan regulerer du dit blodsukker ved fysisk aktivitet
Som barn eller ung med type 1-diabetes kan du under fysisk aktivitet opleve at få for lavt eller højt blodsukker. Du får i denne vejledning råd til, hvordan du bedst kan styre dit blodsukker ved fysisk aktivitet.
Vær opmærksom på
Fysisk aktivitet er sundt for din krop og giver mere stabile blodsukre og bedre regulation af blodsukre. Lavt blodsukker under og efter fysisk aktivitet skyldes, at sukkeret automatisk overføres fra blodet til musklerne, når musklerne arbejder.
Fysisk aktivitet øger dine musklers følsomhed over for insulin i op til to døgn efter. Kroppens behov for insulin er derfor mindre efter fysisk aktivitet, end det er før.
Sådan gør du
Aktivitetsformerne kan inddeles i aerobe, anaerobe og blandede. Prøv at ramme et startblodsukker, der passer til aktiviteten:
Aerobe aktiviteter er lavintense aktiviteter (fx gang, rolige løbe- og cykelture) som ofte får blodsukkeret til at falde. Prøv her at ramme et startblodsukker på mellem 7 og 10 mmol/l.
Anaerobe aktiviteter er højintense aktiviteter (fx sprint og styrketræning) som ofte får blodsukkeret til at stige. Prøv her at ramme et startblodsukker på mellem 5 til 7 mmol/l.
Blandede aktiviteter er aktiviteter med både lav og høj intensitet (fx håndbold og fodbold) der kan få blodsukkeret til både at falde og stige, men det vil typisk ligge stabilt. Prøv her at ramme et startblodsukker på mellem 6 til 8 mmol/l.
Husk at reducere basalinsulin eller pumpebasalrate i god tid inden træning. Følg vejledningen i nedenstående figur:
Brug nedenstående tabel til at finde ud af, hvor meget du skal reducere din bolusinsulin med, hvis du spiser et måltid mindre end 2 timer før end træning.
Du skal reducere bolusinsulin mere ved længerevarende aktivitet end ved korterevarende.
Intensitet
Varighed af 30-45 min
Varighed af mere end 45 min
Let aerob aktivitet (<64 % af max puls*)
-25 %
-50 %
Moderat aerob aktivitet (64-76 % af max puls*)
-50 %
-75 %
Høj aerob aktivitet (77-93 % af max puls*)
-50 %
-75 %
Blandet fysisk aktivitet
-25 %
-50 %
*Max puls = Din puls ved maximal belastning. Den kan udregnes sådan her: 208 - 0,7 x din alder i år = max puls.
Hvis du ikke kender din max puls, kan du i stedet gå frem efter oplevet intensitet. Ved moderat intensitet bliver du let forpustet, og ved høj intensitet bliver du tydeligt forpustet.
Din vægt bestemmer mængden af kulhydrat, der er optimal for dig at indtage inden træning. Så beregn, og notér kulhydrater ned på forhånd.
Hvis din træning er en blanding mellem aerob og anaerob aktivitet, så ligger dit kulhydratbehov indimellem yderpunkterne.
Du kan bruge nedenstående tabel som guide til, hvordan du skal forholde dig inden træning ud fra din blodsukkermåling.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.