Du er henvist til undersøgelse, udredning og evt. behandling af en knude (tumor). Formålet er dels at afklare, om den knude, du har, er god- eller ondartet, dels at få klarhed over dens beliggenhed i forhold til nerver, blodkar eller andre vigtige strukturer i kroppen.
I denne vejledning kan du læse om undersøgelse og udredning af bindevævsknuder, samt hvordan du skal forholde dig til undersøgelsen både før og efter.
Bindevævsknuder (tumorer) er knuder, der udgår fra knogler eller bløddele. Bløddele er typer af væv som støtter, forbinder eller omgiver organer og andre strukturer i kroppen (f.eks. muskler, fedtvæv, sener mv.). Bindevævsknuder kan opstå overalt i kroppen.
Kilde: Cancer Research UK (2002). All rights reserved.
Når du bliver henvist til et kræftpakkeforløb på baggrund af mistanke om kræft, er det slet ikke sikkert, at du har kræft.
Formålet med kræftpakkeforløbet er at opstarte udredning og behandling hurtigst muligt, i tilfælde af, at du har kræft.
Bindevævskknuder kan enten være godartede (benigne) eller ondartede (maligne = bindevævskræft). De godartede bindevævsknuder er meget hyppige, mens de ondartede bindevævsknuder er mere sjældne og udgør ca. 1% af alle kræftknuder.
De ondartede knuder, der opstår i bindevævet, kaldes samlet for sarkomer.
Sarkomerne inddeles i undertyper afhængig af, hvilket væv sarkomet stammer fra. De knuder (i bindevævet) der kommer fra kræft et andet sted i kroppen, f.eks. lunge- eller brystkæft, kaldes metastaser. Årsagen til at man udvikler sarkom er oftest ukendt. Dog kan tidligere strålebehandling, kemoterapi samt visse sygdomme øge risikoen for at udvikle sarkomer. Sarkomer inddeles i 3 forskellige grader alt efter, hvor agressivt sarkomet er:
Grad 1: lavmalign Kræftcellerne ligner normale celler. Lokal sygdom. Cellerne spreder sig sjældent.
Grad 2-3: højmalign Kræftcellerne ser unormale ud. Cellerne vokser hurtigt. Der er risiko for spredning, primært til lungerne.
Forbered dig til undersøgelsen
Du har fået tilsendt et spørgeskema (spørgeskema forud for bedøvelse og operation) sammen med din indkaldelse.
Vi vil bede dig medbringe det udfyldte spørgeskema til undersøgelsen.
Du skal kontakte din egen læge og få opdateret dit elektroniske medicinkort forud for din undersøgelse.
Du er altid velkommen til at tage din pårørende med til samtalen i klinikken. Det kan være en fordel både for dig og dine pårørende, at I er flere, der har hørt hvad der bliver sagt under samtalen, og I kan hjælpe hinanden med at stille spørgsmål.
På undersøgelsesdagen
Dato og mødetidspunkt for din undersøgelse vil fremgå af din indkaldelse i E-boks.
Du skal møde til undersøgelse på følgende adresse:
Klinik for Ortopædkirurgi 1 Palle Juul-Jensens Boulevard 99 8200 Aarhus N Indgang J Plan 2, Krydspunkt J212
Når du møder i Klinik for Ortopædkirurgi 1, skal du scanne dit sundhedskort (sygesikringsbevis) ved velkomststanderen, som er placeret uden for klinikken.
Derefter kan du tage plads i venteområdet, til du bliver kaldt ind til lægen.
Om undersøgelsen
I Klinik for Ortopædkirurgi 1 vil du blive undersøgt og tale med en læge fra Tumorsektoren.
Ved samtalen vil du bl.a. blive spurgt om, hvornår symptomerne er opstået, knudens karakter mm.
Lægen vil herefter foretage en undersøgelse af det område, hvor din knude sidder.
Efter samtalen og undersøgelsen bliver du informeret om den videre behandling.
For at udrede knuden og stille en diagnose kan det være nødvendigt, at du får foretaget yderligere undersøgelser. Det er lægen, som vurderer hvilke undersøgelser, der er nødvendige.
Knudens størrelse og lokalisation kan vurderes ved røntgen, CT-skanning, MR-skanning eller Ultralydsskanning (UL-skanning), alt afhængig af, om knuden er placeret i knoglen eller bløddelene.
Ved mistanke om ondartet sygdom skal der udtages en vævsprøve (biopsi) for at kunne stille den endelige diagnose, mens de fleste godartede knuder kan afklares ved skanning.
Nedenfor kan du læse om de forskellige undersøgelser.
Røntgen anvendes hvis knuden sidder i en knogle. Den pågældende knogle skal røntgenfotograferes, med mindre at det allerede er gjort, inden du kommer til undersøgelse.
CT-skanning (ComputerTomografi) er en røntgenundersøgelse, der er særlig velegnet til at vurdere lungerne og bughulen. Den kan også anvendes, hvis det af en eller anden årsag ikke er muligt at lave en MR-skanning.
MR-skanning (Magnetic Resonance) er velegnet til at beskrive en knudes udbredelse og dens placering i forhold til de strukturer, der omgiver den, fx nerver og blodkar. Skanningen er ligeledes vigtig i forhold til planlægning af en operation af dybereliggende knuder.
Hvis du er henvist fra et andet hospital, har du oftest fået lavet en MR-skanning. Denne skanning er gennemset og vurderet ved lægerne i Tumorsektoren, inden du møder i Ortopædkirurgisk Klinik 1.
Ultralydsscanning er en undersøgelse som udføres af en røntgenlæge. Scanningen bruges til at bedømme godartede- og ondartede knuder i bløddele. Derudover er den velegnet til at se helt præcis, hvor man udtager en vævsprøve.
Når knudens størrelse og lokalisation er afklaret ved hjælp af en eller flere af de ovennævnte undersøgelser, kan det være nødvendigt med en vævsprøve (biopsi) for at stille den endelige diagnose.
En biopsi er en vævsprøve, der udtages fra knuden og undersøges nærmere i mikroskop. Formålet med vævsprøven er at finde ud af, om der er kræftceller til stede, hvilken type kræftceller, det er, og hvor agressive cellerne er. Ud fra disse oplysninger kan lægen vurdere, hvilken behandling der er bedst for dig.
Vævsprøven udtages ved hjælp af en nål enten ved hjælp af ultralydsscanning eller en CT-skanning. Dette gøres i lokalbedøvelse.
I nogle tilfælde kan det være nødvendig at udføre en mindre operation, for at få tilstrækkeligt væv til undersøgelse.
Den udtagne vævsprøve sendes til undersøgelse på Patologisk Institut. Du skal forvente, at der går 10-12 hverdage før der er svar på vævsprøven.
Er der foretaget operation med udtagelse af knoglevæv, kan der gå 18 kalenderdage.
Ventetiden kan for de fleste patienter føles, lang, men det skyldes at analysen af vævet er meget omfattende.
Hvis undersøgelserne viser, at det drejer sig om en ondartet knude (sarkom), vil du blive undersøgt for om der er spredning til andre dele af kroppen - først og fremmest til lungerne.
Røntgen anvendes til at se om der er spredning til lungerne.
Hvis der er tale om en ondartet højmalign knude (sarkom Grad 2-3) skal der laves en PET/CT skanning (positron emissions tomografi) for at undersøge om der er spredning af kræftsygdommen. Ved denne skanning vil du få sprøjtet en ganske lille mængde radioaktivt sukkerstof ind i din blodåre. Kræftknuder omsætter meget sukker og vil så "lyse" op på skanningen, så man kan se selve kræftknuden og eventuel spredning. For præcis at kunne lokalisere hvor det er, laver man samtidig en CT-skanning, som man sammenholder med billederne fra PET-skanningen. Den anvendte mængde radioaktivt stof er så lille, at det ikke udgør nogen risiko for stråleskade.
Lægen vurderer til undersøgelsen, om du skal have taget blodprøver.
Efter undersøgelsen
Du kan tage direkte hjem efter undersøgelsen, medmindre du skal have lavet andre undersøgelser samme dag som f.eks. biopsi, blodprøver eller skanninger.
Hvis du skal til andre undersøgelser samme dag, vil du have modtaget en indkaldelse i din E-boks til disse undersøgelser.
Når alle undersøgelsessvar foreligger, vil lægerne i Tumorsektoren sammen med speciallæger fra Røntgen og Skanning og Patologisk Institut gennemgå disse og lægge en plan for evt. videre behandling, herunder hvilken operation du i givet fald vil kunne tilbydes.
Derefter vil du blive kontaktet.
Videre forløb
Du vil blive informeret om videre forløb. Det kan ske på forskellige måder.
ved en ny samtale i klinik for Ortopædkirurgi 1
du bliver ringet op af din kontaktlæge
du får et brev i din E-boks
Hvordan du bliver informeret, afhænger af, hvad du har det bedst med.
Det videre forløb og eventuel behandling er individuel. Du vil blive informeret nærmere om dette af lægen fra Tumorsektoren.
Sygemelding kan blive aktuelt i forbindelse med en operation.
Lægen vil informere dig om hvor længe du skal forvente at være sygemeldt efter operationen.
Vær opmærksom på evt. dækning fra din forsikring ved kritisk sygdom.
Mere information
Ønsker du at vide mere om sarkomer, kan du finde oplysninger på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside: https://www.cancer.dk/sarkomer/
Du kan finde yderligere information om praktiske ting i forbindelse med dit ambulante besøg her:
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger.
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/876410
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.