Du har i samråd med lægen besluttet, at du skal have fjernet en tumor i bløddelene og/eller knoglen.
I denne vejledning kan du og dine pårørende læse om din operation, og hvordan du skal forholde dig til operationen både før og efter.
Vi vil derfor bede dig om at læse denne information igennem, således at du er godt forberedt til din operation og det efterfølgende forløb.
Forbered dig til operationen
Medbring din daglige medicin.
Blodfortyndende medicin:
Får du blodfortyndende medicin, skal du aftale pause eller ændring med den kirurgiske afdeling/klinik inden operationen.
Er du i tvivl, så ring til den kirurgiske afdeling/klinik, der har henvist dig til operation for at aftale nærmere.
Har du fået information om at tage f.eks. blodfortyndende injektion Fragmin i stedet for vanlig blodfortyndende medicin, eller fordi det er påkrævet til din operation, skal du tage Fragmin som angivet af den kirurgiske afdeling/klinik.
Diabetes:
Du skal som udgangspunkt ikke tage diabetesmedicin mens du faster, hverken insulin eller tabletter - se undtagelser herunder.
OBS: Hvis du har insulinpumpe, lader du den køre uændret i fasteperioden. Får du langtidsvirkende insulin tager du den som du plejer, f.eks. Semglee, Lantus, Abasaglar, Levemir, Toujeo, Tresiba
Hvis du møder efter kl. 12, er det en god ide at spise morgenmad senest 6 timer før mødetidspunkt og tage din diabetesmedicin sammen med måltidet.
Du må ikke selv køre hjem, den dag du er opereret. Dette skyldes bedøvelse og medicin, der påvirker din reaktionsevne.
Du skal selv arrangere transport til og fra hospitalet. Er du over 65 år eller førtidspensionist, er du berettiget til kørsel.
Du skal købe Paracetamol (fx. Pamol, Panodil eller Pinex), så du er klar til at behandle smerter, når du kommer hjem.
De fås i håndkøb på apoteket og i de fleste dagligvarebutikker.
Hvis vi anbefaler supplerende medicin, udleveres det i Dagkirurgi.
Tag kontakt hvis du:
Bliver syg
Har væsentlig ændring i dine symptomer
Har feber
Er forkølet/hoster
Har influenza
Har udslæt eller sår på huden i det område, hvor du skal opereres.
Du kan sende afbud med sikker mail til afdelingen via eBoks eller borger.dk. Du kan også ringe på det telefonnummer, der står i din indkaldelse.
Vi kan give dig en ny tid til operation, hvis du er forhindret.
Vi kan give din tid til en anden, hvis du er forhindret.
Har du spørgsmål omkring selve operationen og evt. sygemelding efterfølgende, skal du kontakte den afdeling/klinik, som har henvist dig til operation.
Du kan se kontaktoplysninger hertil nederst i denne patientvejledning.
Inden operationen har bedøvelseslægen planlagt din bedøvelse ud fra din journal og dit spørgeskema, og kontakter dig kun ved behov. Du møder bedøvelsespersonalet på operationsdagen.
Spørgsmål til bedøvelsen og dagens forløb, skal du stille til Dagkirurgi. Du kan se kontaktoplysninger hertil nederst i denne patientvejledning.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Narkoselæge Thomas fortæller om fasteregler.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
For at nedsætte risikoen for infektion anbefaler vi, at du tager bad om morgenen på operationsdagen eller dagen før og vasker dig grundigt i området, som skal opereres.
Ofte skifter man kun delvist til hospitalstøj og det er derfor væsentligt, at du kommer i rent tøj på operationsdagen.
Tag varmt tøj på med plads til eventuel forbinding.
Undlad creme og make-up i operationsområdet.
Fjern piercinger og smykker.
Scan dit sundhedskort på scanneren, og tag plads i venteværelset.
I venteværelset kan du opleve, at andre som er mødt senere end dig, bliver kaldt ind først. Ikke alle skal ind til samme læge/speciale og ventetiden varierer derfor.
Du og eventuelt en pårørende modtages af en sygeplejerske, som vil gennemgå dagen og give dig forberedende medicin. Du får udleveret relevant hospitalstøj og får et skab til dine ejendele.
Du taler med kirurgen, som skal operere dig.
Herefter sidder du og venter indtil operationspersonalet henter dig, og følger dig ind på operationsstuen.
Modtagelse
Som pårørende er du velkommen til at deltage i forløbet i Dagkirurgi.
På dagen kan vi aftale hvad og hvornår du skal deltage. Der er praktiske begrænsninger, som gør at du ikke kan være med til alt, men vi vil gøre hvad vi kan for at opfylde jeres ønsker.
Ventetid
Som pårørende kan du opleve ventetid, fordi vi ikke altid kan forudse hvor lang tid en operation tager.
Vi kan derfor heller ikke give dig et præcist tidspunkt for, hvornår patienten er klar til at komme hjem. Vi vil gerne ringe til dig, hvis du skal nå noget i mellemtiden.
Operationen
Det er ikke muligt at være med til selve operationen. I nogle tilfælde kan det være en fordel af være med, indtil patienten sover. Det aftaler I ved modtagelsen og skal afstemmes med dine og patientens behov.
På opvågningen
Patienten har brug for stille at komme til sig selv, evt. sove lidt og blive smertedækket. Nogle gange er det hensigtsmæssigt, at du som pårørende kommer ind og deltager straks når patienten er vågen.
På Opvågningen ligger der flere patienter, så det kan variere hvornår og hvor meget du vil få mulighed for at komme derind.
Afhentning
Som pårørende skal du kunne afhente med god varsel. Vi beder altid om telefonnummer og navn på den person, der skal hente.
Overvej om du vil have en person med som støtte, hvis du er nervøs og utryg.
Vi vil inddrage den pårørende du har taget med, i det omfang det er muligt.
Når vi fortæller om operationen og det videre forløb, kan det være hensigtsmæssigt at have en der lytter med. Det kan være svært at huske alle informationer.
Om operationen
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Alle operationer udføres af speciallæger i Tumorkirurgi. Det tilstræbes, at det er den samme læge der opererer dig, som du har mødt i Ortopædkirurgisk Klinik 1 i forbindelse med dit udredningsforløb.
Formålet med operationen er at fjerne tumoreren.
Operationens længde afhænger af, hvilken operation du skal have foretaget.
Lægen der skal operere dig, vil informere om hvor lang tid operationen tager, samt give uddybende information om selve operationen.
Risici og bivirkninger
Alle operationer er forbundet med risici og komplikationer. Disse er gennemgået med dig forud for din operation.
Efter operationen
Når operationen er færdig, kommer du på Opvågningen og passes af en sygeplejerske.
Hvis du har været i fuld bedøvelse, vil du være træt og have brug for at hvile ½-1 time. Du får smertestillende og anden medicin i det omfang du har behov for det. Herefter bliver du tilbudt noget at spise og drikke.
Hvis du har været vågen under operationen, vil du være klar til at spise og drikke med det samme du kommer til Opvågningen.
Det er individuelt, hvordan man har det efter operationen, og hvor længe man skal blive i Opvågningen.
Kirurgen vil fortælle dig om operationen, og sygeplejersken vil fortælle dig om forholdsregler, smertebehandling og lignende.
Du må komme hjem, når du og personalet vurderer, at du er klar til det. Det vil sige, at du føler dig godt tilpas og har været oppe at gå uden problemer efter operationen. Vi opfordrer også til, at du har drukket og spist, før du tager hjem.
Efter nogle operationer er der et planlagt ophold på Patienthotellet. Ophold på patienthotellet er arrangeret før operationen efter ønske af kirurgen og er afhængig af den operation, du skal gennemgå. Hvis du får behov for indlæggelse, bliver du flyttet til et sengeafsnit.
Efter operationen kan der være restriktioner i forhold til, hvad du må og ikke må gøre.
Du vil blive informeret om dette forud for din operation og igen efter din operation.
Du vil blive instrueret i restriktionerne, hvis det bliver aktuelt.
Når du kommer hjem
Huden bliver syet med tråd.
Plastrene skal sidde på såret i mindst 48 timer. Du må beholde dem på i op til 7 døgn.
Da plastrene er vandfaste, må du gerne tage brusebad. Karbad og svømmehal skal du vente med til sårene er helede og stingene fjernede, typisk 2-3 uger.
Skift de vandfaste plastre, hvis de er blødt igennem eller blevet våde.
Generelt er det vigtigt, at du efter operationen er opmærksom på symptomer som feber, varme, rødme, hævelse, smerter eller sivning fra såret, da det kan være tegn på infektion.
Henvend dig til din egen læge hvis du er i tvivl.
Trådene skal fjernes ved din praktiserende læge 10-12 dage efter operationen. Du skal selv bestille tid hertil.
Du skal overholde de restriktioner, du er blevet instrueret i under indlæggelsen.
Hvis du ikke har restriktioner, må du bevæge dig frit indenfor smertegrænsen.
Tal med lægen om, hvilken motion du må dyrke efter din operation.
Videre forløb
Som udgangspunkt er der ikke planlagt ambulant kontrol.
Alt fjernet væv vil blive undersøgt af en vævslæge, og når svaret foreligger, vil lægen give dig telefonisk eller skriftlig besked om dette.
Hvis du er blevet opereret for en ondartet knude, vil du almindeligvis blive tilbudt en rehabiliteringssamtale i forbindelse med din kontrol 6 uger efter operationen.
Samtalen vil tage udgangspunkt i dig og de problemstillinger, du eventuelt oplever. Du er velkommen til at tage en pårørende med, da det at være behandlet for en kræftsygdom ofte berører hele familien.
Inden udskrivelsen vil du få udleveret et skema (rehabiliteringsskema), som du bedes udfylde og medbringe ved samtalen.
Hvis du skal forsætte dit kontrol forløb i Ortopædkirurgisk Klinik 1, Tumorsektoren, vil du blive indkaldt hver 4-6 måned (afhængig af hvilken sygdom du er opereret for), hvor du vil få taget nye røntgenbilleder, medmindre andet er aftalt med lægen.
Kontakt
Kontakt
Sekretariat
Har du spørgsmål angående din henvisning, kan du kontakte sekretariatet i Tumorsektoren:
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Adresse
Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 99 8200 Aarhus N
Indgang J, Plan 7, J713
Dagkirurgi 1 og 3
Telefonnummer: 7845 0340
Kontakt os på hverdage mellem kl. 07.30 og 15.00
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1407366
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.