Skade på forreste korsbånd: Operationen
På Dagkirurgisk Afsnit møder du en sygeplejerske og den læge, som skal operere dig. De fortæller dig om dagens forløb. Din pårørende er velkommen til at deltage i denne samtale.
Bedøvelse
Herefter kommer du ind på operationsstuen, hvor personalet kontrollerer dit navn, CPR-nummer og hvilken operation, der skal foretages. Du får lagt et drop i håndryggen, som skal bruges til at give dig sovemedicin. Dit blodtryk og puls bliver målt, og du får sat en iltmåler på fingeren. Når sovemedicin bliver givet, bliver du bedt om at trække vejret i en maske med ren ilt. Du falder i søvn efter kort tid og sover under hele operationen. Her forklarer overlægen om bedøvelsen/anæstesi:
Når operationen er færdig, bliver du vækket på operationsstuen og efterfølgende transporteret til opvågningsstuen.
Nerveblokade
Som en del af smertebehandlingen starter man inden operationen med at give en blokade. Der bliver sprøjtet lokalbedøvelse ind omkring nerven øverst på låret. Denne nerve giver følelse ned foran på benet. Når nerven bliver bedøvet, blokeres smerteimpulserne, og du vil derfor ikke opleve voldsomme smerter i knæet, så længe blokaden virker. Når du berører benet, vil du opleve at huden er sovende og følelsesløs.
Impulserne til dine muskler i benet bliver ligeledes bedøvet, så benet kan ikke bære din vægt. Det er derfor vigtigt, at du ikke støtter på benet det første døgn.
Blokaden varer normalt mellem 16-20 timer, men kan evt. virke helt op til 2 døgn.
Mens blokaden virker, startes samtidig op med smertestillende tabletter.
Under operationen erstatter man det ødelagte korsbånd med en sene, som er hentet fra et af tre steder. Det kan være fra:
Knæskalssenen
Denne sene er relativ stærk og stiv og anbefales derfor til folk, der skal vende tilbage til boldspilsidræt. Det har dog den ulempe, at der kan komme smerter foran på knæet, der hvor senen er fjernet. Det giver ømhed, når man ligger på knæ. Denne sene anbefaler vi derfor ikke til håndværkere eller andre, der har knæliggende arbejde.
Strækkesenen
Lårets strækkesene som går ned til knæskallen. Fordelen ved denne sene er, at den er forholdsvis kraftig og stærk. Den har samtidig den fordel, at den giver mindre tendens til smerter forrest på knæet. Der kan dog være ømhed, der hvor senen er taget ud. Denne sene er også god til folk, der dyrker boldspilsidrætter.
Baglårssenen
Denne senetype er meget stærk, men lidt mere eftergivelig end andre senetyper. Ulemperne ved denne sene er ømhed i musklerne i baglåret og tendens til mindre fibersprængninger og kramper i musklerne. Denne senetype er aktuelt den mest ansvendt til korsbåndsoperationer i Danmark.
-
Den alvorligste komplikation er infektion. Det sker dog yderst sjældent (0,2-0,4%).
Symptomerne på infektion er tiltagende smerter i knæet, feber, rødme og tiltagende hævelse af knæleddet nogle dage efter operationen.
Hvis du har mistanke om infektion skal du straks kontakte Idrætsklinikken i åbningstiden og ellers vagtlægen mhp hurtig behandling. -
En anden alvorlig komplikation er dyb årebetændelse eller en blodprop i benet.
Symptomerne på dette er tiltagende diffus hævelse af underbenet eller hele benet, nogle dage efter operationen. Typisk bliver benet byldeømt, varmt og spændt. Kontakt snarest egen læge eller Idrætsklinikken.
En blodprop behandles oftest med højdosis blodfortyndende medicin. -
Den hyppigste komplikation til korsbåndsoperationen er nedsat evne til på længere sigt at strække knæleddet. Det kan enten skyldes arvæv, stramning i ledkapslen eller et for stramt nyt korsbånd.
-
Den næst hyppigste komplikation er, at knæleddet ikke bliver tilstrækkeligt stabilt efter operationen. Det kan skyldes at det ikke er lykkedes at opnå tilstrækkelig stabilitet under operationen eller ved at det nye korsbånd bliver skade igen.
-
En tredje hyppig komplikation er ændret følesans i huden neden for knæet. Det skyldes at der skæres små hudnerver over under operationen.
Når operationen er overstået, bliver du kørt til opvågningen. Du skal være på opvågningen, indtil du er klar til at komme hjem.
Det tager ofte 1-2 timer.
Her bliver du informeret om operationen og det videre forløb. Derfor er det en god ide, at have en pårørende, der kan lytte med. De fleste har ikke nogen gener efter en bedøvelse, men er trætte og matte den første halve til hele time efter bedøvelsen.
Ring til Dagkirurgisk Afsnit, hvis
- du får sår, insektstik eller lignende i en afstand af 20 cm fra operationsområdet
- du er syg/forkølet dagen før operationen
Det kan betyde, at det er nødvendigt at udsætte operationen af hensyn til dit helbred.
Operation og forløb er i princippet som hos voksne. Der er dog 2 punkter som man skal være opmærksom på.
1. Der er en minimal risiko for, at væksten omkring knæet bliver forstyrret
Når barnet vokser, foregår den største vækst omkring knæene. Korsbåndsoperation hos børn udføres derfor på en teknisk lidt anden måde end hos voksne.
Ved en traditionel korsbåndsoperation risikerer man at forstyrre væksten omkring knæene. Det vil i værste fald betyde at man kan risikere at det opererede ben ender med en anden længde end det andet eller at vinklen i knæet ændrer sig under væksten.
Korsbåndsoperation af børn udføres på en måde, hvor vi undgår at komme i nærheden af vækstzonerne. Man kan dog på trods af dette, ikke garantere at væksten ikke forstyrres. I meget sjældne tilfælde kan der også ved den måde, vi opererer på, komme en påvirkning af væksten omkring det opererede knæ.
2. Der er en øget risiko for skade på det opererede knæ
Statistikker viser, at børn, på trods af en vellykket operation, får hyppigere skade på det opererede knæ, sammenlignet med voksne. Det skyldes formentlig, at børn ofte starter med boldspil før 12 mdr efter operationen, som er det anbefalede.
Derfor er det meget vigtigt at både børn og forældre har forstået, at man skal følge de anbefalede retningslinjer for genoptagelse af idræt.
Svar på 12 spørgsmål og find ud af, om du er klar til operation - eller om du har brug for yderligere information: