1. Hvorfor er det vigtig at træne efter operationen?
Det er vigtigt at træne efter operationen for at øge bevægeligheden og opbygge muskulaturen omkring hoften, som er blevet svækket i den periode, hvor dit aktivitetsniveau har været nedsat pga. smerte. Hermed kan du bedre udføre dagligdags aktiviteter korrekt, og smerter kan forebygges.
2. Hvor længe skal jeg fortsætte med at træne?
Du skal fortsætte med at træne, indtil din muskulatur er blevet så stærk, at du kan opretholde en hverdag, herunder deltage i de fritidsinteresser, du ønsker på en for dig tilfredsstillende måde. Med en målrettet og specifik træning vil du opnå de bedste resultater i forhold til at normalisere din gang og øge din fysiske formåen på en korrekt måde.
Når du oplever, at de udleverede programmer ikke længere er udfordrende, kan du med fordel påbegynde anden form for træning, f.eks. motionscenter og svømning.
3. Hvordan undgår jeg at lave øvelserne i øvelsesprogrammet forkert?
Du kan benytte vores vejledning, hvor der er beskrevet, hvordan øvelserne udføres. Du er altid velkommen til at kontakte Fysio- og Ergoterapien på Aarhus Universitetshospital med spørgsmål.
4. Hvorfor får jeg ondt, når jeg træner? Hvad gør jeg, hvis jeg får ondt, når jeg træner?
Du kan i forbindelse med træningen opleve ømhed eller lette smerter omkring hoften. Det er vigtigt at disse symptomer aftager indenfor ca. 2 timer efter endt træning. Ømhed af muskler kan vare ved i 1 – 3 måneder. Generelt bør dine smerter i de første måneder efter operationen være aftagende.
Oplever du en pludselig smerteforværring eller at smerterne intensiveres over tid, bør du tale med din praktiserende læge.
5. Hvordan kan jeg intensivere træningen?
Det er meget individuelt, hvornår og hvordan træningen kan intensiveres. For specifikt at øge din muskelstyrke, bør belastningen i øvelsen altid være så stor, at du kun lige kan udføre øvelsen 3 x 10 gentagelser. Du kan øge dit aktivitetsniveau i øvrigt ved at gå længere ture, gå almindeligt på trapper, cykle længere på kondicykel og senere almindelig cykel, deltage i nogle fritidsinteresser osv. Musklerne skal bygges op i takt hermed, så bevægelserne udføres korrekt, f.eks. gang uden at halte.
6. Hvordan holder jeg motivationen oppe til at træne, når det egentligt går fremad efter operationen?
Ved hele tiden at søge nye træningsudfordringer kan du bedre bevare motivationen for at træne. Du kan f.eks. melde dig til bassintræning, holdgymnastik eller træne i et motionscenter. Du kan også undersøge, om du kan træne på dit lokalcenter.
7. Hvorfor skal jeg bruge albuestokke efter operationen?
For at opnå en så normal gang som muligt, samt undgå at falde, bør du anvende albuestokke efter operationen. Umiddelbart efter operationen er muskulaturen øm og førligheden i benet lidt påvirket. Ved at aflaste med albuestokke fremmer du en normal måde at gå på, idet du bedre kan gå med normal udstrækning af hoften, ikke halte og med mere fri bevægelse af hele benet. Dette fremmer blodcirkulationen og mindsker hævelse af benet.
8. Hvornår må jeg afvikle albuestokkene?
Når du kan gå med 2 albuestokke uden at halte, og smerterne er på retur, må du forsøge at gå med 1 albuestok. Kan du dette uden at halte, og uden smerterne forøges, er det tilstrækkeligt med den ene albuestok. Du kan efter samme princip afvikle den sidste albuestok, når du føler dig klar til det. Almindeligvis sker dette i løbet af 2-6 uger efter operationen.
9. Hvilke muligheder er der for fysioterapeutisk genoptræning?
Efter en hofteoperation forventer vi, at du selv genoptræner efter det udleverede øvelsesprogram. I samråd med fysioterapeuten vurderes dit videre genoptræningsbehov.