Læs, hvad du skal gøre for at forbygge hævelse, smerte og misfarvning, når du kommer hjem. Se også, hvornår det er vigtigt, du kontakter os.
Gå direkte til
Benet i gips
Når du kommer hjem
Bandagen må ikke blive våd, da den har svært ved at tørre igen, hvilket kan skade huden og medføre infektioner og/eller svamp i operationssåret.
Sæt badepose på ved bad. Du får udleveret 2 badeposer ved udskrivelse (efterfølgende kan de købes på apoteket). Posen lukkes tæt med tape. Du får udleveret en rulle ved udskrivelsen (Micropore kan købes på apoteket).
Du må ikke stå under bruseren. Sid på en taburet med benet vandret, gerne uden for brusekabinen, så vandet ikke løber ned i posen.
Også i sne/regnvejr skal bandagen beskyttes med pose.
De første uger er det vigtigt at du aflaster benet det meste af døgnet, ved at få det hævet op over hjertehøjde. Dette gøres bedst ved at lægge sig ned og anvende den udleverede skumskinne.
Det er normalt at foden de første uger kan hæve op når benet kommer nedad. Når hævelsen aftager, vil gipsen automatisk blive løsere.
Det er også normalt at tæerne kan blive blå/lilla misfarvede når benet kommer nedad, men det skal aftage igen når foden kommer op.
Hvis gipsen trykker eller strammer er det tegn på hævelse og at du har været for aktiv. Læg dig ned og hold benet højt. Hævelsen tager noget tid om at aftage, men skal gerne bedres inden for et par timer.
Hvis du må gå på gipsen
Brug altid den medfølgende gipsesandal, når du støtter på bandagen, og gå kun rundt derhjemme.
Når du har gipsesandalen på, skal du:
undgå at "rulle" henover foden, når du går
samle det raske ben til gipsen ved hvert skridt
gipsen strammer, så tæerne bliver misfarvede, hævede og du har dunkende smerter der ikke aftager, når du holder benet opad.
du oplever at gipsen sidder løst, så den generer/skarver, ikke støtter dig ordentligt og kan flyttes rundt på ben/fod.
at gipsen bliver våd, der har været blødning, eller gipsen begynder at lugte kraftigt.
gipsen knækker.
du får feber.
Videre forløb
Når du har fået bandagen af, vil du have behov for en strømpe, der giver en let kompression, for at forebygge hævelse af fod og ben. Det behøver ikke være en decideret kompressionsstrømpe.
Du kan også bruge
en flystrømpe - kan købes på apoteket eller matas
en løbestrømpe - kan købes i sportsbutikker
Det er individuelt, hvor længe du har behov for at bruge strømpen, men det kan forventes at være i op til 6 måneder.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Ved behov for hjælp uden for klinikkens åbningstid kontaktes lægevagten/skadestuen. Den førstkommende hverdag skal du tage kontakt til Gipseklinikken.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1414618
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.