H3-dk: Operation af skjoldbruskkirtlen (hemithyreoidektomi - i dagkirurgisk regi med efterfølgende indlæggelse på Patienthotellet)
Gå direkte til
H3-dk: Operation af skjoldbruskkirtlen (hemithyreoidektomi - i dagkirurgisk regi med efterfølgende indlæggelse på Patienthotellet)
En eller flere knuder i hele eller dele af skjoldbruskkirtlen er en almindelig sygdom i Danmark.
Hvis der kommer betydelige gener fra hævelsen i form af tryksymptomer, klumpfornemmelse i halsen, eventuelt vejrtrækningsbesvær og hæshed, er operationen nødvendig. Operation kan også være nødvendig, hvis der er fundet mistanke om kræft i skjoldbruskkirtlen.
Ved den operation fjernes den ene halvdel af skjoldbruskkirtlen. Det fjernede kirtelvæv bliver sendt undersøgelse.
Der er oftest rigeligt væv tilbage til at opretholde et normalt stofskifte.
Vær opmærksom på
Du skal sammen med en ledsager over 18 år være indlagt på patienthotellet til dagen efter operationen. I bor begge gratis på samme værelse, hvor morgenmad er gratis for jer begge. Din ledsager skal betale for de øvrige måltider.
For flere praktiske oplysninger henvises til Patienthotellets hjemmeside:
Kontakt vores Booking i Øre-, Næse- og Halskirurgi, hvis der opstår en akut sygdom f.eks. feber eller forkølelse eller forhindring i at møde på det aftalte tidspunkt.
Rygning hæmmer helingen af dine sår. Derfor anbefaler vi, at du nedsætter rygning til et minimum de sidste 14 dage før operationen og i tiden efter operationen, hvor såret skal hele.
Du bør have indkøbt smertestillende håndkøbsmedicin (f.eks. Panodil, Ipren) til brug efter hjemkomsten.
Hospitalet påtager sig ikke ansvaret for dine værdigenstande under din indlæggelse. Derfor anbefaler vi, at du lader smykker blive hjemme og kun medbringer få kontanter.
Hvis du bruger briller, høreapparater og/eller protese, må du gerne beholde dem på til du kommer til operationsgangen.
Her vil de blive opbevaret under operationen.
Husk etui til briller og kontaktlinser.
Det er en god ide at medbringe læsestof eller lignende, da der kan være ventetid.
Forbered dig til operationen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Hvis du får blodfortyndende medicin, er det vigtigt, at du er opmærksom på at holde pause med medicinen efter aftale med lægen.
Modtagelse
Som pårørende er du velkommen til at deltage i forløbet i Dagkirurgi.
På dagen kan vi aftale hvad og hvornår du skal deltage. Der er praktiske begrænsninger, som gør at du ikke kan være med til alt, men vi vil gøre hvad vi kan for at opfylde jeres ønsker.
Ventetid
Som pårørende kan du opleve ventetid, fordi vi ikke altid kan forudse hvor lang tid en operation tager.
Vi kan derfor heller ikke give dig et præcist tidspunkt for, hvornår patienten er klar til at komme hjem. Vi vil gerne ringe til dig, hvis du skal nå noget i mellemtiden.
Operationen
Det er ikke muligt at være med til selve operationen. I nogle tilfælde kan det være en fordel af være med, indtil patienten sover. Det aftaler I ved modtagelsen og skal afstemmes med dine og patientens behov.
På opvågningen
Patienten har brug for stille at komme til sig selv, evt. sove lidt og blive smertedækket. Nogle gange er det hensigtsmæssigt, at du som pårørende kommer ind og deltager straks når patienten er vågen.
På Opvågningen ligger der flere patienter, så det kan variere hvornår og hvor meget du vil få mulighed for at komme derind.
Afhentning
Som pårørende skal du kunne afhente med god varsel. Vi beder altid om telefonnummer og navn på den person, der skal hente.
På operationsdagen
Inden operationen skal man hjemmefra tage bad, vaske hår og ansigt samt børste tænder.
Make-up og neglelak skal fjernes, fordi vi skal kunne se den naturlige kulør, mens man er bedøvet.
Som hovedregel skal alle piercinger fjernes.
Medbring vanlig medicin i original indpakning
For at optimere de hygiejniske forhold under din operation, og dermed minimere risikoen for infektion, er det være nødvendig at fjerne hår/skægvækst i det område, hvor du skal opereres.
Hvis du selv har en elektronisk klipper, skal du dagen inden selv fjerne skæg/hår i det område, hvor du skal opereres.
Personalet vil hjælpe dig på operationsdagen, hvis du ikke har en elektronisk hårklipper/barbermaskine.
Scan dit sundhedskort på scanneren, og tag plads i venteværelset.
I venteværelset kan du opleve, at andre som er mødt senere end dig, bliver kaldt ind først. Ikke alle skal ind til samme læge/speciale og ventetiden varierer derfor.
Du og eventuelt en pårørende modtages af en sygeplejerske, som vil gennemgå dagen og give dig forberedende medicin. Du får udleveret relevant hospitalstøj og får et skab til dine ejendele.
Du taler med kirurgen, som skal operere dig.
Herefter sidder du og venter indtil operationspersonalet henter dig, og følger dig ind på operationsstuen.
Personalet kan hjælpe.
Når operationen er færdig, kommer du på Opvågningen og passes af en sygeplejerske.
Hvis du har været i fuld bedøvelse, vil du være træt og have brug for at hvile ½-1 time. Du får smertestillende og anden medicin i det omfang du har behov for det. Herefter bliver du tilbudt noget at spise og drikke.
Hvis du har været vågen under operationen, vil du være klar til at spise og drikke med det samme du kommer til Opvågningen.
Det er individuelt, hvordan man har det efter operationen, og hvor længe man skal blive i Opvågningen.
Om operationen
Operationen foregår i fuld bedøvelse.
Før operationen møder du den læge, der skal operere dig.
Der foretages et snit på forsiden af halsen, hvor igennem skjoldbruskkirtlens ene del fjernes.
Tæt på skjoldbruskkirtlen går der en lille nerve til stemmebåndene. Denne nerve frilægges og bevares for at undgå hæshed efter operationen.
Man bevarer desuden biskjoldbruskkirtlerne, som har betydning for kroppens kalkomsætning.
Operationssåret lukkes med sting, der opløser sig selv og der påsættes plaster.
Risici og bivirkninger
Kontakt sengeafsnittet ved feber, rødme eller hævelse ved operationsarret, eller hvis du er i tvivl om noget
Dette viser sig ved, at der 3-5 dage efter operationen opstår ømhed, rødme og varme omkring såret. Du kan føle dig alment utilpas og der kan opstå feber.
Infektionen behandles med antibiotika og eventuelt ved at udtømme betændelsen.
I få tilfælde kan der forekomme hæshed, som skyldes tryk på stemmebånds nerven under operationen. Hæsheden er som regel forbigående.
I sjældne tilfælde (1-2%) opstår der direkte skade på nerven. I dette tilfælde kan der henvises til talepædagogisk træning.
Der er en lille risiko (1%) for, at der opstår blødning efter operationen. Blødningen vil oftest opstå indenfor det første døgn, og vil vise sig som en pludselig større og spændt hævelse på halsen.
Blødningen kan medføre at det trykker ubehageligt i halsen.
Der er efter operationen risiko for, at din resterende del af skjoldbruskkirtlen ikke producere nok stofskiftehormon og du kan derved få for lavt stofskifte.
Du skal derfor tage til egen læge 4-6 uger efter operationen for at få målt dit stofskifte i form af en blodprøve.
Meget sjældent kan der opstå problemer med kalkstofskiftet. Det føles som en stikken, kriblen eller snurren omkring læber, fingre eller tæer.
Ved disse symptomer skal du kontakte personalet. Der vil i den forbindelse blive taget blodprøver, som vil vise, om du eventuelt skal have kalktilskud.
Efter operationen
Før udskrivelse bliver der foretaget en spejl- eller kikkertundersøgelse for at kontroller bevægeligheden af stemmebåndene.
Der kan forekomme smerter efter operationen.
Smerterne vil oftest være mest tilstede de første par dage efter operationen.
Oplevelsen af smerte er meget forskellig fra person til person, men oftest kan smerterne afhjælpes ved smertestillende håndkøbsmedicin.
Hvis du oplever stærkere smerte og håndkøbsmedicin ikke kan hjælpe, så skal du kontakte afdelingen. Se telefonnumre sidst i denne vejledning.
Du skal være sygemeldt i 1-2 uger efter operationen
Når du kommer hjem
Du skal undgå hård fysisk træning de første 14 dage efter operationen. Du må gerne gå ture, men ikke løfte tunge ting.
På såret sidder der små plastre, der tåler vand. Du må gå i brusebad dagen efter operationen. Vent med karbad, svømmehal og havbad indtil såret er helet.
Når disse er fjernet/faldet af anbefales det, at du beskytter såret ved anvende plaster (f.eks. englehud) i mindst 3 måneder.
Du bør undgå direkte sol på dit ar og bruge solfaktor 50 i op til et år efter operationen.
Videre forløb
Hvis du skal til svar og/eller kontrol, får du en tid i din e-boks
Mere information
Du har adgang til at se din journal på www.sundhed.dk eller i appen MinSundhed.
Her kan du se dine oplysninger 0-2 dage, efter at de er registreret på hospitalet.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.