Fotodynamisk terapi (PDT) af hæmangiom i øjets nethinde
Gå direkte til
Fotodynamisk terapi (PDT) af hæmangiom i øjets nethinde
Et hæmangiom i øjets nethinde er en samling blodkar, der vokser i øjets årehinde, under nethinden. Den er altid godartet. Hæmangiomet kan skubbe nethinden frem og stimulere dannelsen af væske under nethinden, hvilket kan medføre en forvrængning af synet.
Behandlingen kaldes også kold laser og tilbydes, hvis der er risiko for at synet forværres.
Forbered dig til behandlingen
Før behandlingen kan gives, er det vigtigt at kende den præcise placering af hæmangiomet. Dette gøres ved en undersøgelse (fluorescensangiografi), hvor nethinden fotograferes, efter at der er givet et gult farvestof i blodbanen.
Praktiske forhold afgør, om det er muligt at foretage fotografering og PDT behandling samme dag, eller om dette skal foregå på to forskellige dage.
Din hud og øjne må ikke udsættes for lys i 48 timer efter behandlingen, derfor er det vigtigt at du har taget dine forholdsregler.
Du skal påregne, at der er ventetid mellem de forskellige undersøgelser.
Medbring derfor gerne noget at spise og drikke og evt. noget at fylde ventetiden ud med (f.eks. håndarbejde, noget at læse i eller lign.).
Du må ikke selv køre bil efter behandlingen.
For at kunne foretage behandlingen, vil vi dryppe dine øjne med pupiludvidende øjendråber. Dette bevirker, at dit syn vil være sløret nogle timer efterfølgende.
Om behandlingen
Mængden af lægemiddel der gives i forbindelse med din behandling udregnes efter din højde og vægt.
Lægemidlet gives i blodbanen, og du vil derfor få lagt et drop i din arm.
Ved fotodynamisk terapi (PDT) gives et lysaktiverbart lægemiddel i en blodåre i armen gennem et drop.
Dit øje bliver dryppet med lokalbedøvende dråber, hvorefter et kontaktglas sættes på dit øje. Gennem dette kontaktglas sendes svagt laserlys ind i øjet og rammer ansamlingen af blodkar hvilket varer ca. 1,5 minut.
Laserlyset aktiverer lægemidlet, der er givet i din blodåre. Denne behandling vil med tiden gøre, at de utætte kar lukkes.
Da nethinden, som ligger ovenover, ikke tager skade, kan behandlingen bruges til behandling af blodkar under det skarpe syn.
Selve behandlingen varer 20-30 minutter, hvorefter plastikkanylen i din arm kan fjernes.
På armbåndet står, at du er behandlet med et stof, der medfører overfølsomhed over for lys.
48 timer efter behandlingen kan du tage armbåndet af.
Når du kommer hjem
Den vigtigste bivirkning er overfølsomhed for lys på hud og øjne. Udsættes du for sollys eller skarpt lys, kan du udvikle symptomer på forbrænding i form af rødme og irritation af huden.
Du bør undgå at bevæge dig udenfor i 48 timer efter behandlingen, men kan dette ikke undgås skal du bære solbriller, hat med skygge, handsker og beklædning der dækker din krop.
Du skal også undgå direkte sollys gennem et vindue samt stærke lyskilder som fx. halogenlys, solarium, tandlæge- og operationslamper.
Du behøver ikke at opholde dig i mørke, men må gerne opholde dig i almindeligt indendørs lys.
Grundet din overfølsomhed for lys skal du så længe stoffet er i kropen undgå behandling ved tandlægen, operationer m.v., der kan udsætte dig for skarpt lys.
I tilfælde af, at du skulle blive ramt af anden alvorlig sygdom indenfor de første 48 timer efter behandlingen, vil det orange armbånd indikere, at du midlertidigt er overfølsom for lys.
Hvis du ikke kan undgå kortvarigt at komme ud, er det vigtigt at dække sig til for at beskytte huden mod sollys. Det hjælper ikke at anvende solcreme.
Enkelte patienter kan opleve bivirkninger i forbindelse med behandlingen.
Det kan være:
Forværring af synet, idet behandlingen kan give yderligere væskeophobning i nethinden. I de fleste tilfælde er denne forværring forbigående.
Smerter i armen, hvor medicinen er givet
Smerter mens medicinen gives. Smerten kan være i ryggen eller brede sig til f.eks. bækken, skuldre og brystkasse.
Det er vigtigt at give afdelingen besked, hvis du oplever bivirkninger til de anvendte øjendråber eller til den anvendte medicin, da der i sjældne tilfælde kan opstå allergi for nogle af indholdstofferne.
Videre forløb
Til kontrollen vil du få foretaget nogle øjenundersøgelser - herunder fotografering af øjenene med forskellige apparater.
Du vil modtage indkaldelse til kontrol via din e-boks eller pr. brev.
Det kan være svært at forudsige for den enkelte, hvordan effekten af behandlingen vil være.
I nogle tilfælde kan der komme tilbagefald af det abnorme blodkar. Den lysaktiverede behandling kan da gentages efter behov.
Hvis der er væskeophobning i nethinden, kan det påvirke brillestyrken. Det kan derfor være nødvendigt at vente med at købe nye briller, indtil dette er behandlet og stabilt.
Spørg gerne personalet på Øjensygdomme, hvis du er i tvivl.
Synslinjen er en gratis telefonrådgivning, der kan give støtte og vejledning til mennesker, der får en alvorlig synsnedsættelse eller er bange for at miste synet. Telefonrådgivningen er også åben for pårørende. Rådgiverne ved Synslinjen har alle selv været igennem et synstab.
Et hæmangiom er en godartet tumor, der består af en samling blodkar, der kan opstå i huden og andre steder i kroppen - herunder i øjet.
Et hæmangiom i øjet vokser i øjets årehinde, under øjets nethinde, og består af en samling blodkar, lidt som et garnnøgle. Det er altid godartet, og spreder sig ikke.
Et hæmangiom i øjet kan påvirke synet, hvis den er placeret i eller i nærheden af det område hvor detaljesynet sidder (makula). Synet kan ligeledes blive påvirket, hvis der siver væske ud af blodkarrende, og denne væske ophober sig i nethinden.
Kontakt
Telefon
Vil du ændre din tid, kan du ringe på tlf. 7845 4632 mellem kl. 9-12.
Har du brug for at tale med en sygeplejerske, kan du komme i kontakt med dem via sekretæren hverdage mellem kl. 9-12.
Har brug for at henvende dig uden for dette tidsrum, kan du træffe en sekretær på 7845 4620 alle hverdage mellem kl. 8-15.
Har du akut behov for hjælp efter kl. 15 kontaktes afdelingen på 7845 4600.
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/872568
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.