Elektrofysiologisk undersøgelse for sygdom i øjets nethinde
Gå direkte til
Elektrofysiologisk undersøgelse for sygdom i øjets nethinde
Undersøgelsen bruges til at fastslå, hvilke dele af nethinden og synsnerven, som er påvirket, når man har nedsat syn, f.eks. som følge af arvelig sygdom eller skade.
Forbered dig til undersøgelsen
Hvor lang tid du skal være på hospitalet afhænger af, hvor mange undersøgelser du skal have foretaget.
Vi gør hvad vi kan for at undgå ventetid, men ventetid kan forekomme.
Medbring derfor gerne noget at spise og drikke og evt. noget at fylde ventetiden ud med (eks. håndarbejde, noget at læse i eller lign.)
Du må ikke selv køre bil efter undersøgelsen.
For at kunne undersøge dine øjne, vil vi dryppe dem med pupiludvidende øjendråber. Dette betyder at dit syn vil være sløret nogle timer efter undersøgelsen.
Dine øjne vil være meget lysfølsomme grundet de pupiludvidende øjendråber. Det kan derfor være behageligt at have solbriller på efter undersøgelsen.
På undersøgelsesdagen
Der skal påsættes små elektroder ifm undersøgelsen, og disse kan være svære at sætte fast, hvis du har makeup på eller har smurt ansigtet med creme.
Hvis du bliver indkaldt via Øjensygdomme vil dine undersøgelser blive koordineret, så du kan få lavet flere undersøgelser samme dag. Du skal i disse tilfælde regne med at undersøgelserne tager op til 4 timer.
Du vil i løbet af formiddagen blive fulgt til Neurofysiologisk klinik, hvorefter du skal tilbage til flere undersøgelser på Øjensygdomme.
Varigheden af undersøgelsen vil afhænge af, hvilken type undersøgelse der er planlagt.
Undersøgelserne ERG og EOG varer ca. 1½ time, mens VEP varer ca. 30 minutter.
Om undersøgelsen
Klinikken finder du ved krydspunkt J209, hvor du skal scanne dit sundhedskort. Du får derefter et nummer, og når det er din tur vil dit nummer komme frem på skærmen med angivelse af hvor du skal gå hen.
Dine øjne dryppes med pupiludvidende dråber, hvorefter du skal ligge i mørke i ca. 30 minutter. Øjet dryppes derefter med lokalbedøvende dråber, og du får påsat en kontaktlinse med elektroder, hvorefter øjet udsættes for lysglimt. Øjet tilvænnes dernæst til dagslys og stimuleres igen med lys, denne gang i flere farver.
Undersøgelsen varer i alt ca. 1½ time.
Dit øje dryppes med pupiludvidende dråber og du får påsat elektroder på huden tæt ved øjnene.
Under selve undersøgelsen sidder du på en stol og kigger ind i en kuppel. Du skal med korte mellemrum følge en rød lysdiode med øjnene, først i mørke og dernæst i dagslys.
Undersøgelsen varer ialt ca. 1 time.
Mens undersøgelsen foregår, skal du sidde på en stol og kigge på en skærm. Du får påsat elektroder på din hovedbund og klap for det ene øje. Med det andet øje skal du kigge på skærmen, hvor der bliver vist et mønster med felter der skifter mellem sort og hvidt.
Undersøgelsen varer ca. 30 minutter.
Risici og bivirkninger
Det er vigtigt at give afdelingen besked, hvis du oplever bivirkninger til de anvendte øjendråber, da der i sjældne tilfælde kan opstå allergi over for nogle af indholdsstofferne.
Så kan vi fremover undgå de øjendråber, du ikke tåler.
Efter undersøgelsen
Hvis du får lavet en undersøgelse, hvor dine øjne dryppes med pupiludvidende dråber, vil dit syn være sløret i 4-6 timer efterfølgende. Du vil i disse timer være mere følsom for lys, og kan med fordel anvende solbriller.
Bilkørsel frarådes mens dit syn er sløret.
Elektroderne der bruges til VEP-undersøgelsen, er sat fast med en pasta. Denne kan vaskes ud med almindelig shampo. Pastaen kan i nogle tilfælde give let irritation af huden.
Når du kommer hjem
Opstår der smerter de følgende dage, anbefales det, at du kontakter Øjensygdomme.
Videre forløb
Svaret på den elektrofysiologiske undersøgelse vil blive sendt til Øjensygdomme. I de fleste tilfælde foreligger svaret indenfor 1 uge, men kan tage længere tid i og omkring ferieperioder. Øjenlægen vil herefter lægge en plan for dit forløb, og du vil blive informeret om denne.
Hvis du kommer i tanke om spørgsmål du ikke fik svar på til undersøgelsen, kan du med fordel skrive dine spørgsmål ned og tage dem med næste gang du skal til undersøgelse.
Hvis dit syn falder til under 30% på det bedst seende øje, kan du rette henvendelse til en synskonsulent.
Hvem du skal kontakte afhænger hvilken kommune du bor i. Spørg gerne personalet på Øjensygdomme.
Synslinjen er en gratis telefonrådgivning, der kan give støtte og vejledning til mennesker, der får en alvorlig synsnedsættelse eller er bange for at miste synet. Telefonrådgivningen er også åben for pårørende. Rådgiverne ved Synslinjen har alle selv været igennem et synstab.
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/853012
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.