Diabetiske øjenforandringer - Undersøgelse og behandling
Gå direkte til
Diabetiske øjenforandringer - Undersøgelse og behandling
Du bliver indkaldt til vurdering ved øjenlægen, fordi der på dine øjne er fundet forandringer, der muligvis kræver behandling og derfor skal undersøges nærmere. I denne vejledning kan du læse om, hvordan undersøgelsen foregår.
Det er vigtigt at opdage diabetiske øjenforandringer på et tidligt tidspunkt, da der derved er større chance for at undgå varige skader på synet. Disse forandringer kan i længere tid være uden symptomer, hvorfor det er vigtigt at øjnene kontrolleres regelmæssigt, således at disse forandringer kan bremses, inden synet tager skade.
Langt de fleste med diabetes vil efter nogle år få forandringer på nethinden, og nogle vil få forandringer, der kræver behandling.
Forbered dig til undersøgelsen
Hvis du bruger briller, skal du tage dem med
Kontaktlinserne skal dog tages ud inden øjnene dryppes og undersøges. Husk at medbringe væske og beholder til linserne.
Du skal, sammen med din praktiserende læge, sikre dig, at dit elektroniske medicinkort (også kaldet Fælles Medicinkort - FMK) er i overensstemmelse med den medicin, du får.
For at kunne undersøge dine øjne, drypper vi dem med pupiludvidende øjendråber. Det betyder, at dit syn vil være sløret nogle timer efter undersøgelsen.
Du må derfor IKKE selv køre bil de første 3-4 timer efter undersøgelsen.
På undersøgelsesdagen
Dette gælder også blodfortyndende medicin som Hjertemagnyl, Marevan eller Marcoumar.
Vi gør hvad vi kan for at undgå ventetid.
Da vi ikke på forhånd ved, hvor mange der har brug for behandling, vil din aftalte tid være vejledende, og der kan være ventetid.
Medbring derfor gerne noget at spise og drikke og evt. noget at fylde ventetiden ud med (eks. håndarbejde, noget at læse i eller lign.)
Om undersøgelsen
Ved undersøgelsen foretager vi forskellige undersøgelser af dine øjne. Dette er nødvendigt for at vurdere, om du har diabetesforandringer i øjet, og om disse forandringer kræver behandling.
Et team af sygeplejersker og læger vil foretage forskellige undersøgelser af dine øjne. Din synsstyrke bliver målt. Vi spørger ind til dine symptomer og hvad du tidligere har fejlet. Derefter tager vi billeder og skanningsbilleder af dine nethinder.
Det er forskelligt, hvor mange undersøgelsesr der er nødvendige, for at finde ud af, om du har diabetesforandringer i øjnene, og hvorvidt disse kræver behandling.
Behandling af diabetesforandringer kan være laserbehandling, indsprøjtning af medicin i øjet eller en kombination af begge.
Hvis lægen vurderer, at laserbehandling er nødvendig, kan denne for det meste gives i forlængelse af din undersøgelse. Da vi ikke kan forusige, hvor mange der har behov for behandling, kan der være ventetid til dette.
Hvis du skal behandles med indsprøjtning af medicin i øjet, vil denne behandlig for det meste blive givet en anden dag.
Det kan være nødvendigt at give behandlingen over flere omgange, og der er som regel brug for hyppig kontrol efterfølgende.
Læs mere om behandlingerne under sektionen 'Videre forløb'.
Efter undersøgelsen
For at undersøge dine øjne bruger vi pupiludvidende dråber, som gør dit syn sløret i 4-6 timer. Du vil i disse timer være mere følsom for lys, og det kan derfor være en fordel at anvende solbriller.
Hvis du kommer i tanke om noget, du ikke fik svar på til undersøgelsen, kan du med fordel skrive det ned og tage det med, næste gang du skal til undersøgelse.
Når du kommer hjem
Det er vigtigt at give afdelingen besked, hvis der opstår bivirkninger til de anvendte øjendråber, da der i sjældne tilfælde kan opstå allergi overfor nogle af indholdsstofferne.
Så kan vi fremover undgå de dråber, du ikke tåler.
Videre forløb
Målet med behandlingen er at forhindre yderligere svækkelse af synet, samt forhindre komplikationer.
Der er stor forskel på, hvor ofte det er nødvendigt at komme på afdelingen til kontrol og behandling.
Det kan være nødvendigt at kombinere de to behandlingstyper, og det er ofte nødvendigt at give behandlingen over flere omgange.
Lægen vil orientere dig om, hvorvidt du skal fortsætte kontrol af øjnene ved din egen øjenlæge, på Steno Diabetescenter eller på Øjensygdomme.
Mere information
Der findes to typer synstruende diabetesforandringer
Nydannede blodkar
Væskeophobninger ved det skarpe syn (makula)
Disse to typer forandringer kan opstå hver for sig eller på samme tid.
Behandling kan ikke gives forebyggende, men kan først sættes igang når disse synstruende forandringer opstår. Det er vigtigt at starte behandling hurtigt, da skader på synet dermed kan forhindres.
Regelmæssige kontroller af øjnene er derfor altafgørende.
Find mere information i Patienthåndbogen på Sundhed.dk:
Risikoen for at udvikle synstruende forandringer er større, hvis dit blodsukker ikke er velreguleret. Det er derfor vigtigt, at dit blodsukker reguleres i samarbejde med den læge, der er ansvarlig for din diabetesmedicin.
Selvom dit blodsukker er velreguleret, er regelmæssig kontrol af dine øjne stadig meget vigtig, da der trods stabilt blodsukker kan opstå forandringer, der kræver behandling.
Det er vigtigt at sikre sig, at dit blodtryk og kolesterol ligger normalt. Disse undersøgelser og kontroller skal foregå ved din egen læge eller på diabetesafdelingen.
Et ustabilt blodsukker kan påvirke brillestyrken, hvorfor det er vigtigt at sikre sig, at blodsukkeret har været stabilt op til en brillemåling.
Hvis der er væskeophobning i nethinden, kan dette også påvirke brillestyrken, hvorfor det kan være nødvendigt at vente med at købe nye briller, indtil dette er behandlet og stabilt.
Spørg personalet på Øjensygdomme, hvis du er i tvivl.
Hvis dit syn falder til 30% på det bedst seende øje, eller hvis dårligt syn medfører, at du har svær ved at udføre vanlige gøremål, kan du rette henvendelse til en synskonsulent.
Hvem du skal kontakte, afhænger af den kommune du bor i. Spørg gerne personalet i Øjensygdomme.
Synslinjen er en gratis telefonrådgivning, der kan give støtte og vejledning til mennesker, der får en alvorlig synsnedsættelse eller er bange for at miste synet. Telefonrådgivningen er også åben for pårørende. Rådgiverne ved Synslinjen har alle selv været igennem et synstab.
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/875772
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.