Når man har nedsat nyrefunktion, kan man have problemer med at udskille tilstrækkeligt med salt (natrium). Derfor skal man være opmærksom på, hvor meget salt man indtager.
Hvad er salt?
Salt går også under navnet natriumklorid, og er det du kender som bordsalt. Det kan købes i forskellige varianter f.eks. som Læsø salt, Himalayasalt, sort salt, røget salt osv. I kroppen behandles alt salt ens uanset, hvilken du køber. Fra et sundhedsmæssigt perspektiv er alt salt bare salt.
Vær opmærksom på
Du kan sænke dit blodtryk ved at sænke dit saltindtag.
Det forebygger hjertekarsygdomme
Skåner din nyrefunktion
Reducere væske i kroppen som bl.a. kan ses som hævet ben
Salt øger desuden tørsten og binder ekstra væske i kroppen, dette er uhensigtsmæssigt, hvis du har væskerestriktioner
Det er vigtigt at være tålmodig, når man skærer ned på saltet. Man vil først opleve en mindre tørst, derefter vil der komme mindre væske i kroppen, hvilket fører til at blodtrykket falder. Dette tager mindst et halvt år.
Vi får 70-80% af vores daglige saltindtag fra forarbejdet fødevarer som færdigretter, brød, pålæg og ost. Det er kun omkring 15-20% af vores salt, der kommer fra mad, vi selv laver.
Fødevarer med et højt saltindhold
Fødevarer der kan have et højt saltindhold (kig efter nøglehulsmærket)
Det anbefales alle danskere, at spise maksimalt 5-6 gram salt dagligt, hvilket svarer til en tsk. I Danmark spiser vi generelt for meget salt, i gennemsnit får vi mellem 8-11 gram dagligt.
De fleste kan godt lide salt, fordi det fremmer smagen, men vi bruger ofte alt for meget salt. Heldigvis kan vi vænne os til at spise mindre salt.
Når man skal skære ned for salten, så kan det i starten føles som om, at maden ikke smager af tilstrækkeligt, men dine smagsløg vil langsomt vænne sig til den mindre salt, og efterhånden vil du ikke længere føle afsavn. Du vil typisk kunne mærke en forskel på blot nogle få uger.
Sådan gør du
Skær gradvis ned for saltindtaget, og lad dine smagsløg vænne sig til mindre salt.
Gør gerne brug af andre krydderier, hvidløg, chili, lime, citron, vineddike, balsamicoeddike, peber og krydderurter til at give maden smag.
Spis hjemmelavet mad, hvor du selv kan styre salttilsætningen.
Lav gerne selv sovs i stedet for at anvende pulversovs.
Bag gerne dit eget brød. Hvis du selv bager brød, bør du maksimalt tilsætte 2-3 tsk. groft salt til 1 kg mel.
Det bedste valg til pålæg er at anvende middagsrester som pålæg på brødet, f.eks. hjemmelavet frikadeller, skiver af steg, fiskefrikadeller, hummus m.m.
Alternativt kan man vælge nøglehulsmærkede pålæg, der sætter krav til saltindholdet.
Det bedste valg til pålæg er at anvende middagsrester som pålæg på brødet, f.eks. hjemmelavet frikadeller, skiver af steg, fiskefrikadeller, hummus m.m.
Alternativt kan man vælge nøglehulsmærkede pålæg, der sætter krav til saltindholdet.
Mere information
Kig efter nøglehulsmærket (Nøglehulsmærket - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)) når du handler. Fødevarer der er mærket med Nøglehullet opfylder fastsatte krav for indholdet af salt, fedt, sukker og kostfibre. Nøglehullet er derfor en hjælp til at vælge sundere.
Opsummering af rådene
Se efter Nøglehullet når du handler
Brug friske krydderurter og andre krydderier til at give din mad smag
Brug kraftige krydderier som hvidløg, chili, citrongræs og ingefær
Smag på maden inden du kommer salt på
Hav ikke saltbøssen stående på spisebordet
Lav hjemmelavet mad og brød
Anvend middagsrester som pålæg
Skær ned på fødevarer der har et højt saltindhold f.eks. pølser, bacon, chips, færdigretter
Hvis du har spørgsmål, eller hvis du er i tvivl om, hvordan du kan begrænse indtaget af salt i din hverdag, kan du bede om at komme til at tale med afdelingens kliniske diætist.
Spørg din læge eller sygeplejerske om I kan booke en tid.
Ved akut behov udover åbningstiden kan hovednummeret på Aarhus Universitetshospital benyttes: 7845 0000
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1033146
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.