I denne vejledning kan du læse om, hvordan du undgår ophobning af affaldsstoffer i blodet.
Vær opmærksom på
Mange patienter med nedsat nyrefunktion oplever manglende appetit, madlede og smagsforstyrrelser. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, at du ikke går og taber dig utilsigtet.
Hvis du taber dig uden det er tilsigtet, er det en god idé at skrue op for indtaget af fedtstoffer fra olie, smør og fløde.
Spis mange måltider i løbet af dagen, gerne 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.
Kontakt afdelingen, hvis du har haft et utilsigtet vægttab
Du skal begrænse indtaget af fosfat, når din nyrefunktion er nedsat. Dette er for at undgå at fosfatniveauet i blodet bliver for højt.
Du skal begrænse indtaget af mælk, surmælksprodukter, ost (særligt smelteoste), æggeblommer, indmad og leverpostej, torskerogn, chokolade og marcipan.
Du skal desuden undgå følgende E-numre: E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451 og E452. Disse E-numre findes særligt i ikke-økologisk kødpålæg, pølser og færdigretter samt visse typer sodavand.
Du skal begrænse indtaget af salt i din kost. Du bør max. spise 5-6 g salt/dagen.
Hvis dit kaliumniveau i blodet er for højt, skal du begrænse indtaget af kalium fra din kost.
Kaliumholdige fødevarer er særligt juice, kakaomælk, tomatpuré, tørret frugt, chokolade, nødder, mandler og banan.
Mælk og surmælksprodukter, frugt, grøntsager, kaffe og rødvin indeholder kalium i moderate mængder.
Tal med den kliniske diætist, hvis du er i tvivl, om du har behov for at begrænse indtaget af kalium.
Du taber protein til dialysevæsken og har derfor brug for lidt mere protein end normalt for at vedligeholde din muskelmasse.
Gode proteinkilder, når du er i dialysebehandling, er kød, fisk og fjerkræ samt æggehvider.
Der er dog ofte ikke behov for at spise meget mere protein end normalt. Anbefalingen for protein ved hæmodialysebehandling ligger på 1-1,2g/kg/dag.
Sådan gør du
Du skal min. spise 2 skiver pålæg pr. skive brød. Gem gerne middagsrester og spis fx en frikadelle eller en skive steg på brødet.
Spis 125-150 g kød/fjerkræ/fisk til din aftensmad.
Hvis appetitten kniber, skal du prioritere kødet først og hellere spise mindre grøntsager, pasta, ris, kartofler og brød.
Spis/drik gerne fx en frikadelle, en skive brød m. pålæg eller en ernæringsdrik til mellemmåltid for at få protein nok løbende henover dagen.
Du kan have behov for ekstra tilskud af protein og energi fra ernæringsdrikke og proteinpulver, hvis du ikke har tilstrækkelig appetit til at spise dig til et tilstrækkeligt indtag fra almindelige fødevarer.
Du skal begrænse indtaget af mælk, yoghurter, creme fraiche m.m. til maksimalt 1,5 dl dagligt eller 1 skive skæreost.
Du kan i stedet for mælk anvende havredrik, risdrik eller mandeldrik, der har et lavere indhold af fosfat og kalium. Disse kan drikkes frit. Soyadrik og soyayoghurter har også et lavere indhold af fosfat og kalium, her kan du maksimalt drikke/spise 3 dl dagligt.
Fløde har desuden et lavere indhold af fosfat og kalium end mælk og kan anvendes i sovsen. Særligt, hvis du er småtspisende, er det en god idé at spise mere fløde.
Du skal begrænse indtaget af indmad, leverpostej, torskerogn og pålæg med tilsatte fosfater. Spis i stedet gerne middagsrester som pålæg, fx en hjemmelavet frikadelle eller køb pålæg, der er økologisk eller fra den grønne slagter.
Du skal undgå smelteoste og parmesan. Vælg i stedet flødeoste og friskoste.
Du skal undgå cola (uanset mærke), Faxe Kondi og Carlsberg Sport, da disse er tilsat fosfat. Du kan drikke andre sodavand i stedet fx appelsinsodavand.
Du skal begrænse indtaget af æg til maksimalt 2-3 æggeblommer om ugen. Du kan med fordel fjerne nogle af æggeblommerne og kun bruge hviden, hvis du fx skal lave tærte, æggekage eller røræg.
Æggehviden har et relativt lavt fosfatindhold og er en god kilde til protein.
Du skal begrænse indtaget af fx burgers, pommes frites, pizza og kebab, da disse fødevarer typisk har et højt saltindhold og desuden kan indeholde tilsatte fosfater.
Spis i stedet gerne hjemmelavet mad på friske råvarer, hvor du selv kan bestemme salttilsætningen, og hvor der ikke er tilsat fosfat i form af konserveringsmidler m.m..
Du skal undgå saltlakrids. Vælg i stedet vingummi, bolcher, skum og flødekarameller.
Du kan med fordel vælge fødevarer med nøglehulsmærket, da der her er krav til saltindholdet
Du må meget gerne bage dit eget brød. Hvis du bager selv, skal du maksimalt bruge 2-3 tsk. groft salt til 1 kg mel.
Juice, kakaomælk og saft på frugt
Du skal begrænse indtaget af juice, kakaomælk og saft på frugt for at undgå, at dit kaliumniveau i blodet bliver for højt. Hvis du allerede har for højt kalium i blodet, skal du helt undgå at drikke disse drikkevarer. Du kan i stedet drikke syntetisk saft, hvor der ikke er frugt i.
Kaffe
Du skal begrænse indtaget af kaffe til maksimalt to kopper dagligt (i alt 2,5 dl), hvis du har for højt kalium i blodet. Hvis du vælger frysetørret kaffe, kan du drikke det dobbelte.
Chokolade, tørret frugt, nødder og mandler
Du skal begrænse indtaget af chokolade, tørret frugt, nødder og mandler. Hvis du har for højt kalium i blodet, skal du være meget påpasselig med disse fødevarer, da de har et højt indhold af kalium. Vælg i stedet for andre snacks som småkager u. nødder/mandler, vingummi, bolcher og skum.
Frugt og grønt
Hvis du har for højt kalium i blodet, skal du desuden begrænse indtaget af frugt og grønt til maksimalt 100g af hver. Du skal helt undgå banan, da banan har et særligt højt indhold af kalium.
Du kan spise flere grøntsager, hvis du koger dem. Skræl og findel grøntsager og kartofler og kog dem i letsaltet vand for at trække noget af kaliumet ud. Henkogt frugt har også et lavere indhold af kalium end frisk frugt, her kan du spise 200g om dagen.
Videre forløb
Afdelingens kliniske diætist vil hjælpe dig med at spise efter den nyrevenlige kost og tilpasse kostprincipperne til din dagligdag.
Spørg efter samtale med den kliniske diætist.
Mere information
På Nyreforeningens hjemmeside kan du finde relevant information om kost ved nyresygdom samt gode opskrifter, der kan hjælpe dig med at efterleve kostprincipperne.
Det er vigtigt, at du vælger de opskrifter, der er målrettet personer, som er i dialysebehandling.
Kontakt
Nyremedicinsk Klinik
Telefon
7845 2455
Telefontid
Alle hverdage fra kl 7.30-14-30
Ved akut behov udover åbningstiden kan hovednummeret på Aarhus Universitetshospital benyttes: 7845 0000
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/919826
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.