Ikke alle patienter med nyresygdom oplever, at deres seksualitet påvirkes, men det er mere normalt, end de fleste patienter forventer.
Du kan opleve både små og store problemer og både kortere varende og længere varende problemer.
Nyresygdom kan påvirke din seksualitet direkte, men også indirekte ved, at du bekymrer dig om sygdommen. Bekymringer kan påvirke lysten til sex og din seksualitet.
I denne vejledning kan du læse om de problemer, der kan opstå og se hvad du kan gøre hvis du oplever problemer.
Seksualitet vedrører også dig, der er single. Hvis du er nyresyg, så kan din seksualitet også påvirkes.
Hold dig ikke tilbage i forhold til at drøfte problemstillinger, der har betydning for din seksualitet, med personalet i Nyresygdomme.
Nyresygdom påvirker ikke kun dig, der er syg, men også din partner, og nyresygdommen kan sætte parforholdet under pres.
Nogle oplever, at sygdommen bringer dem tættere sammen. På samme tid kan sygdommen også give anledning til stress og skænderier.
Sygdommen kan ændre på rollerne i parforholdet. Måske kan den syge ikke bidrage i dagligdagen i samme omfang som tidligere. Det kan være, at I hurtigere bliver irriterede, kede af det eller skuffede.
Vær opmærksom på
Ændring af vægt
Nyresygdom kan forårsage både vægtøgning og vægttab. Både vægtøgning og vægttab ændrer dit udseende og kan påvirke, hvordan du ser dig selv og dermed påvirke din seksualitet. Vægtøgning af sygdommen eller medicinen du får, kan bevirke, at du ophober væske i ansigtet og kroppen. Nyresygdom kan også betyde, at du taber i vægt, fordi din appetit nedsættes, eller du oplever at have kvalme.
Kvalme
Mange patienter med nyresygdom oplever at få kvalme. Kvalme kan påvirke lysten til sex og i det hele taget lysten til at være sammen med andre mennesker.
Træthed
Den hyppigste symptom på nyresygdom er træthed. Drøft med din partner, hvornår trætheden er værst, og hvornår der er mest energi til at være intime og seksuelle sammen.
Lugt
Når nyrerne ikke fungerer optimalt, sker der en ophobning af affaldsstoffer i kroppen. Disse affaldsstoffer kan føre til en karakteristisk kropslugt, som kan påvirke din oplevelse af dig selv og følelsen af at være attraktiv.
Hormonforstyrrelser
Nyresygdom kan give hormonforstyrrelser i kroppen. Indholdet af hormonerne testosteron og prolaktin kan falde. Det kan føre til rejsningsbesvær hos mænd, og det kan føre til forstyrrelser af menstruationscyklus hos kvinder.
Ar
Sygdom kan efterlade synlige ar på din krop, fx hvis du får en ny nyre, eller får indopereret en dialyseadgang. Disse ar kan påvirke din oplevelse af dig selv. Nogle ønsker ikke, at arret bliver berørt eller at være nøgen, så arret er synligt. Fortæl din partner, hvordan du har det med dit ar. Prøv at lade din partner røre ved dit ar på et tidspunkt, hvor I ikke er seksuelle sammen.
Katetre, fistler og p-kateter
At have en fistel, et p-kateter eller en anden form for kateter kan skabe usikkerhed omkring ens seksualitet. Det kan ændre din oplevelse af dig selv. Det kan gøre dig bekymret for at gøre skade på kateteret eller fistlen. Drøft denne bekymring med din partner. Det er ikke farligt at have samleje, når man har et kateter eller fistel.
Dialyse kan påvirke din seksualitet og dit sexliv.
Mærk efter om energien og lysten er til stede. Det er forskelligt, hvordan dit energiniveau er efter behandling. nogle føler sig trætte og andre mere friske.
Nogle spørger, om det er farligt at have samleje, når man er nyresyg. En god tommefinger regel er, at hvis du kan gå på trapper op til anden sal, så er du også fysisk i stand til at gennemføre et samleje.
Oplever du seksuelle bivirkninger til din medicin, kan de oftest bedres ved at mindske dosis eller ved at skifte præparat.
Drøft altid med personalet i Nyresygdomme, hvis du mener, at problemet skyldes medicinen.
Her er en oversigt over de mest anvendte præparater til patienter med nyresygdom, der kan have seksuelle bivirkninger:
Præparat
Bivirkninger
Amlodopin
Rejsningsbesvær
Bloxazoc
Rejsningsbesvær
Citalopram
Manglende orgasme hos kvinder
For tidlig eller for sen sædafgang
Rejsningsbesvær
Nedsat sexlyst
Gabapentin
Rejsningsbesvær
Ramipril
Rejsningsbesvær
Spiron
Ændret slimhindefugtning
Rejsningsbesvær
Nedsat sexlyst
Prednisolon
Tørhed i skeden
Rejsningsbesvær
Pregabalin
Rejsningsbesvær
Nedsat sexlyst
Din nyresygdom og din medicin har betydning for, hvilken præventionsform du skal vælge. Drøft derfor valg af præventionsform med din læge i Nyresygdomme.
Ofte vil du have følgende præventionsformer:
Spiral (kan give øget risiko for infektion)
Kondom (beskytter mod kønssygdomme)
P-piller (kan påvirke sexlyst)
Nedsat nyrefunktion kan påvirke fertilitet og dermed muligheden for at blive gravid. Jo mere nedsat nyrefunktion, des mere påvirkes fertiliteten.
Overvejer du at blive gravid, så drøft det så tidligt som muligt med din læge i Nyreafdelingen, da flere medicin præparater kan give skader på fosteret.
Graviditet skal yderligere planlægges, da graviditet kan påvirke din nyrefunktion yderligere, og der er en øget risiko for svangerskabsforgiftning og for tidlig fødsel.
En vellykket nyretransplantation kan normalisere fertiliteten, men noget transplantationsmedicin kan give fosterskader, hvorfor en graviditet kræver ændring i den medicinske behandling under graviditeten. Det er muligt at genoptage den medicinske behandling efter fødslen og amme dit barn.
Seksuelle problemer du kan opleve
Nyresygdom i form af træthed og kvalme kan give dig nedsat lyst til at være sammen med din partner. Men bekymringer om din sygdom kan ligeledes nedsætte din lyst. Noget af den medicin du får, kan også nedsætte din lyst. Lyst handler ofte om at have samleje, overvej derfor også andre måde, hvorpå I kan være seksuelle sammen.
Forskning viser, at 71 % af mænd med nyresygdom (eGFR på under 60) har rejsningsproblemer. Årsagerne kan være både fysiske og psykiske. Det er derfor vigtigt, at du drøfter dette med såvel din partner, som personalet på Nyreafdelingen. Rejsningsproblemer kan ofte afhjælpes ved at ændre i den medicin, du får eller ved at få noget specifikt medicin. Der findes også andre muligheder så som indsprøjtninger eller at få indopereret en penispumpe. Disse muligheder kan du drøfte med din egen læge, der kan henvise dig til relevant tilbud.
Årsagen til smerter ved samleje er oftest fysiske. Det kan være en infektion, der giver smerter eller svie i kønsorganerne. Det kan også være bivirkninger til noget af det medicin, du får, som kan gøre huden tyndere eller mere tør, så der lettere opstår revner. Det er vigtigt, at kønsorganerne ikke vaskes med andet end vand eller sæbe, der er beregnet til kønsorganerne.
Hvis du har vedvarende smerter i forbindelse med samleje, bør du tale med personalet på Nyreafdelingen om det.
Nyresygdom og behandlingen heraf kan betyde, at det er sværere at opnå orgasme. 56 % af kvinder i dialyse har problemer med at opnå orgasme, og 59 % af mænd i dialyse har problemer med at opnå orgasme. Medicin kan gøre det vanskeligere at opnå orgasme. Drøft derfor med personalet på Nyreafdelingen, om der er medicin der kan ændres.
Det kan du gøre
Det er vigtigt, at både du og din partner er opmærksomme på, at I får talt om problemerne, når de opstår. Symptomer på, at det er tid til at tale om problemerne kan være, at I hurtigere bliver irriterede, kede af det eller skuffede.
Åbenhed om, hvordan I hver især har det, er nødvendig og fremmer trygheden i jeres parforhold. I kan have forskellige behov for, hvor meget der skal tales om både nyresygdommen og jeres parforhold og seksualitet.
Det kan være en god ide på forhånd at aftale, hvornår I skal tale sammen. Aftal også hvad I skal tale om, om det er følelsesmæssige eller praktiske ting.
Du skal vide, at der er plads til at drøfte dine seksuelle problemstillinger, når du kommer til kontrolbesøg i Nyresygdomme.
Det kan være svært at tale om seksualitet, men det er vigtigt, at vi sammen finder en løsning eller finder ud af, hvor du kan få hjælp.
Overvej om du skal tage din partner med til næste kontrolbesøg og deltage i drøftelsen.
Inden kontrolbesøget kan du overveje følgende spørgsmål og skrive dine svar ned:
Oplever du et specifikt problem eller oplever du, at din seksualitet generelt er udfordret?
Har du gjort dig tanker om årsager til de problemer, du oplever?
Hvad ønsker du hjælp til?
Du kan altid drøfte seksuelle problemstillinger med personalet på Nyresygdomme. Både i klinikken, dialysen og på sengeafsnittet.
Der findes mange gode bøger om seksualitet, lyst, orgasme og samliv, som du kan købe eller låne på Biblioteket.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1269176
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.