Ved plasmaferese fjernes plasma fra blodet og erstattes med donorplasma eller erstatningsvæske.
Blodet ledes igennem et filter, hvor plasmaet adskilles fra blodlegemerne over en membran.
Formålet med behandlingen er at fjerne de anstistoffer, som er medvirkende eller årsag til den sygdom, du har. Antistofferne findes i den del af blodet, som kaldes plasma.
Når man fjerner antistofferne, mindskes sygdommens varighed og sværhedsgrad.
Under hele behandlingen bliver blodet ført igennem plastikslanger mellem dig og filteret. Du skal ligge i en seng og kan se tv eller lignende. Der fjernes kun plasma under behandlingen, og blodlegemerne kommer tilbage til din krop sammen med erstatningsvæsken. Det fjernede plasma opsamles i en pose.
Plasmaferese gives oftest som en serie af behandlinger. Lægerne i Nyresygdomme afgør, hvor ofte og hvordan din behandling skal tilrettelægges.
Behandlingen kan udføres hver eller hver anden dag og varer ca. 2-3 timer.
Vær opmærksom på
Sædvanligvis forløber plasmaferese uden komplikationer, og du mærker ikke, at plasma udskiftes. Det er dog vigtigt, at du fortæller sygeplejersken, hvis du mærker forandringer i din tilstand.
Du kan opleve symptomer som svimmelhed, svedeture, snurren i fingre og læber, samt ændring i din vejrtrækning. Symptomerne er forskellige, afhængig af den væske dit plasma erstattes med. Sygeplejersken vil fortælle dig, hvad du skal være opmærksom på under plasmaferesen.
Under behandlingen observerer sygeplejersken tegn på ændringer i blodtryk og puls, symptomer på lavt calcium i blodet, samt tegn på en mulig allergisk reaktion. Alle disse tilstande kan behandles medicinsk.
Der vil være en sygeplejerske hos dig under hele plasmaferesebehandlingen.
Du har mulighed for at læse, høre radio eller se TV under behandlingen.
Sådan gør du
For at lede dit blod igennem filteret på plasmaferese maskinen, skal vi have adgang til en blodåre. Denne adgang får vi igennem et kateter.
Kateteret er et tyndt plastikrør, som lægges i en af de store blodårer på halsen. Det syes fast til huden med to små tråde, så det ikke kan glide ud. Der kommer desuden et plaster på, for at mindske risikoen for betændelse.
Mere information
Denne information er ment som en hjælp og skal ikke erstatte de spørgsmål, du måtte have til plasmaferesebehandlingen.
Inden du starter behandling taler du med en læge.
Kontakt
Dialyseklinikken
Telefon
4046 0209: Sygeplejefaglig koordinator
4046 0237: Oversygeplejerske Hanne Hermansen
4046 0266: Oversygeplejerske Lise Streubel-Kristensen
Alle helligdage har vi åbent som normalt, på nær jul og nytår, hvor vi har ændrede åbningstider.
Adresse
Dialyseklinikken krydspunkt B201
Indgang B1, plan 2
Aarhus Universitetshospital
Palle Juul Jensens Boulevard 99
8200 Aarhus N
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/882042
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.