Botulinumtoxin, behandling af dystoni og spasticitet (Neurologi)
Behandling med botulinumtoxin tilbydes personer med dystoni og spasticitet.
Dystoni er betegnelsen for ufrivillige muskelspændinger/-sammentrækninger, som kan medfører abnorme bevægelser og stillinger af kropsdele eller lemmer.
Ordet dystoni betyder egentlig forkert (=dys) spænding (=tonus).
Dystoni udløses af funktionsændringer i centralnervesystemet (hjerne og rygmarv). Årsagerne er mangfoldige.
Botulinum toxin er en nervegift, der i naturen dannes af bakterien Clostridium Botulinum. Bakterierne danner mindst syv forskellige typer botulinum toxin, som navngives type A, type B, type C osv.
Hvis fødevarer forurenes med bakterien, kan de under særlige betingelser danne botulinum toxin, også kaldet 'pølsegift' og medføre en alvorlig forgiftningstilstand kaldet botulisme - pølseforgiftning.
Botulinum toxin produceret kommercielt i ren form kan i kontrollerede meget små doser, anvendes som et lægemiddel til at reducere unormale og ufrivillige muskelsammentrækninger, og dermed kan det bruges til behandling af en lang række sygdomme og tilstande forbundet med spasticitet eller dystoni.
Som lægemiddel anvendes botulinum toxin type A (handelsnavne: Botox, Dysport, Xeomin)
Forbered dig til behandlingen
Det er vigtig, at du fortæller os, hvis du er i blodfortyndende behandling. Vi kan så vurdere, om du skal holde pause med den blodfortyndende medicin, i forbindelse med den enkelte behandling med botulinum toxin.
Hvis du har svært ved at redegøre for det selv og ikke har pårørende eller anden ledsager med, så er det en fordel, hvis du har noteret, hvordan virkningen var efter sidste behandling.
Om behandlingen
Dette gøres ved at finde områder i musklen, der har mest unormal aktivitet. Via en tynd nål, der er koblet til et elektromyografi-apparat, vil der blive målt på musklens spontane elektriske aktivitet. Der vil blive målt forskellige steder i musklen.
Denne fremgangsmåde giver en mere sikker diagnostik og præcis behandling.
Botulinum toxin opløses i saltvand og sprøjtes med en tynd nål ind i den/de muskler, som ønskes behandlet.
Varighed af effekten er omkring 3 måneder og derfor skal behandlingen gentages hver ca. 3-4 måned, hvis effekt fortsat ønskes.
Der kan ses variation fra behandling til behandling i behandlingseffekt, varighed og bivirkninger ved gentagne behandlinger.
Sådan virker medicinen
I musklen virker botulinum toxin ved at binde sig til nerveenderne og hæmme frigivelse af signalstoffet Acetylcholin. Derved sker der en blokering af signaloverførslen fra nerven til musklen. Dette medfører en forbigående svækkelse/delvis lammelse af den pågældende muskel. Resultatet er en hæmmet sammentrækning/spænding af musklen.
Effekten indtræder efter nogle få dage og når typisk fuld styrke efter ca. 1-2 uger.
Virkningen aftager spontant gradvist efter 2-4 måneder. Virkningsvarigheden kan variere fra person til person.
Risici og bivirkninger
Botulinum toxin må ikke anvendes under graviditet og amning
Personer med visse neurologiske sygdomme, Fx ALS, myastenia gravis
Personer med infektion på injektionsstedet
Generelle bivirkninger:
Generelt er bivirkningerne milde, forbigående og kortvarige. Ved injektionen kan forekomme:
Smerter
Ubehag
Infektioner
Blødninger
Blodansamlinger og læsion af eksempelvis nerver
Generelle uspecifikke bivirkninger:
Svimmelhed
Hovedpine
Lettere diffus muskelsvækkelse
Synkebesvær
Influenzalignende symptomer
Kløe
Udslæt
Risikoen for betydende komplikationer er ganske lille
Hyppigst ses lokale bivirkninger som følge af svækkelsen af den/de behandlede muskel/muskler og eventuelt umiddelbart tilstødende muskler. Disse bivirkninger afhænger af, hvilken lidelse der er behandlet for og hvilke muskler, der er behandlet. Disse bivirkninger er forbigående og oftest kortvarige (dage til få uger). De væsentligste er nævnt nedenfor.
Blefarospasmer: Hængende øjenlåg, dobbeltsyn, ansigtslammelse/skævhed, tørre øjne, lyssky, tåreflod, øjenirritation, synsforstyrrelser, væskeansamling i øjenlågene, besvær med at lukke øjnene
Torticollis: Lokal slaphed af halsmuskulaturen (besvær med at holde/løfte hovedet), synkebesvær, mundtørhed, hæshed, ændret stemme, stivhed/ømhed/træthed i nakken
Lokal dystoni eller spasticitet: Uønsket muskelsvaghed
Allergiske reaktioner er meget sjældne, men potentielt alvorlige
Vær opmærksom på
Kontakt læge hvis der opstår synke-, tale- eller vejrtrækningsbesvær
Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte sygeplejerskerne i bevægeforstyrrelsesteamet på telefon 7845 4266 på hverdage mellem kl. 8 og 9.30
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/863472
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.