PEG-J sondepleje til patienter med parkinson sygdom (Neurologi)
Denne vejledning henvender sig til patienter med parkinson sygdom, der har fået anlagt en sonde, til indgivelse af parkinsonmedicin, direkte i tolvfingertarmen.
Vejledningen informerer om daglig pleje af sonden samt forhold du skal have opmærksomhed på.
Det er lægen, der beslutter, hvilken medicin du skal have, dette vurderes ift. de symptomer, du har. Medicinen (Duodopa eller Lecigon) indgives via sonden med hjælp fra en pumpe.
Sondernes opbygning
Begge sonder består af en PEG-sonde(mavesonde) og en PEJ-sonde(indersonde). Begge sonder illustreres her.
DUODOPASONDE (vist uden pumpe)
A: Indersonde
B: Fastgørelsesplade
C: Fikseringsplade med blå sikkerhedslås
D: PEG-sonde
E: Forankringsskrue
F: PEG-sonde kobling/Y-kobling
G: Klik-kobling
H: Indersonde kobling
LECIGONSONDE (vist med pumpe)
Vær opmærksom på
De første 48 timer må du ikke tage nogen former for bad
Efter 48 timer må du gerne tage brusebad.
Efter 10 dage må du tage karbad og bade i svømmebassin. Såret skal have tid til at hele, og sondekanalen mellem huden og mavesækken skal dannes.
Når du må bade igen, skal du huske at tage pumpen af først. Se proceduren i vejledningsmappen vedr. selve pumpen ifm. brusebad.
Ved tegn på infektion - kontakt egen læge
Varme, hævelse, rødme, ømhed, feber og tiltagende sivning fra sondeindstiksstedet med tykt gulligt pus, kan være tegn på infektion. Lidt sivning af gullig væske kaldet fibrin er normalt og vil forekomme.
Der tages kontakt til egen læge mhp vurdering og evt. opstart af antibiotisk behandling eller svampebehandling.
Daglig pleje de første 10 dage
Rengør forsigtigt området under fikseringspladen og evt. forbinding
Der soigneres en gang dagligt med en ren vatpind og vand forsigtigt under fikseringspladen. Hvis såret væsker meget, kan det gøres flere gange dagligt.
Ved behov for forbinding kan denne placeres oven på fikseringspladen. Placer aldrig forbinding under fikseringspladen.
Vask dagligt den udvendige del af sonden, koblingerne, fikseringspladen og sikkerhedslåsen med vand
Tør forsigtigt huden samt de udvendige dele af sonden grundigt til sidst. Det er vigtigt at huden under fikseringspladen duppes helt tør med vatpind. Se desuden diverse daglige procedure i vejledningsmappen vedrørende pumpebehandlingen.
Daglig pleje efter 10 dage
Vask daglig huden og hold den hel
Fikseringspladen må nu løsnes og huden under den vaskes med vand og evt. mild uparfumeret sæbe. Husk at skylle bagefter. Tør huden grundigt til sidst.
Ved tørhed smøres med uparfumeret creme, og ved for fugtig hud beskyttes med et tyndt lag zinksalve eller barrierecreme.
Hvis huden bliver generet af væsken, kan man smøre med et tyndt lag zinksalve eller barrierecreme 1-3 gange dagligt, efter huden er vasket med vand og grundigt duppet tør. Hvis væsken er generende for ens tøj, kan man lægge en lille forbinding over fikseringspladen f.eks. gazekompres.
Træk sonden 'tot' én gang dagligt
For at bibeholde sondekanalen samt undgå at fastgørelsespladen på indersiden af mavesækken gror fast, skal sonden ”trækkes tot” 1 gang dagligt:
- Sonden løsnes fra fikseringspladen og mavesonden skubbes 2-3 cm ind i maven
- Træk derefter forsigtigt sonden tilbage igen, indtil fastgørelsespladen støder på indersiden af maven. Sonden MÅ IKKE drejes
- Mens sonden holdes let stramt, så du mærker fastgørelsespladen mod indersiden af din mavesæk, placeres fikseringspladen 2-5mm fra huden, og den blå klemme lukkes igen
Der er vigtigt at fikseringspladen ikke sidder længere end 5mm fra huden, når sonden er trukket tot.
Vask dagligt sonden, koblingerne, fikseringspladen og sikkerhedslåsen
Kan gøres i forbindelse med bad eller i forbindelse med, at sonden trækkes tot, hvor fixeringspladen er løsnet og der er god plads under pladen.
Tør de udvendige dele af sonden grundigt til sidst.
Se desuden diverse daglige procedure i vejledningsmappen vedrørende pumpebehandlingen.
Sådan håndteres
Væv der vokser over hudniveau (Hypergranulation)
Er rødt nyt væv som vokser ovenover hudniveau omkring sondens indstiksted. Det kan fjernes ved at gnide med en skumgummiklud eller skrabes væk med en pincet. Kan det ikke fjernes eller kommer vævet igen, tages der kontakt til sygeplejersken i Neurologisk Klinik, Bevægeforstyrrelsesteamet.
Sivning fra sondekanalen
Let gullig sivning fra sondekanalen er normalt. Tiltagende sivning kan skyldes, at fikseringspladen sidder for løst. Du skal derfor sikre dig, at fikseringspladen er placeret ca. 5mm fra huden. Du skal dagligt følge ovenstående procedure for at trække sonden ”tot” og fiksere pladen 2-5mm fra huden.
Stop på indersonden
Forsøg først at skylle sonden igennem med vand i en sprøjte. Du kan evt. prøve med danskvand eller cola og lade den mængde, det lykkedes at presse ind, sidde en time og derefter forsøge at skylle med vand igen. Kan problemet ikke løses, kobles kassetteslangen i stedet til mavesonden, og der tages kontakt til Neurologisk Klinik.
Uden for Klinikkens telefontid, kontaktes firmaets supportsygeplejerske. Se i din patientmappe for kontaktoplysninger dertil.
Kan pumpen heller ikke køre på mavesonden, opstartes ”nødmedicin”, i form af tablet levodopa. Du har fået udleveret en plan for dette ved din udskrivelse. Er der problemer med nødmedicinplanen, kontakt Neurologisk Klinik og uden for dennes åbningstid Neurologisk Sengeafdeling.
Mere information
Hvis indersonden glider ud, skal du kontakte klinikken næstkommende hverdag
Indersonden skubbes ind igen og koblingerne klikkes sammen. Kan de ikke sidde sammen er det fordi de er slidte. I så fald kan du tape dem sammen.
Kontakt klinikken næstkommende hverdag, hvis koblingerne skal tapes sammen, så får du en tid til at få dem skiftet. Hvis pumpen ikke fungerer efter dette, så følg venligst proceduren under forrige punkt ”stop på indersonde”.
Hvis mavesonden falder ud, skal du kontakte Neurologisk Sengeafsnit med det samme
Opstart nødmedicinplan med tablet levodopa. Du har fået planen udleveret ved udskrivelsen. Sæt evt. et plaster over hullet i maven, hvor sonden var, da det kan sive en del fra hullet. Kontakt med det samme klinikken og uden for klinikkens åbningstid, Neurologisk Sengeafdeling på telefon 2026 8078.
Gå direkte til
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.