Denne vejledning gennemgår de forskellige aspekter, der vedrører livet med en urostomi og en kolostomi.
Du har måske en kolostomi i forvejen og kan i så fald se bort fra information om dette i vejledningen.
I vejledningen gennemgås hvordan stomierne fungerer og hvordan du i det daglige skal forholde dig. Du skal lære at forebygge hudproblemer og hvordan kost og væske påvirker tarmfunktionen og den nye kunstige blære.
Det kræver tid at vænne sig både kropsligt og mentalt til forandringen. Over tid lærer du, hvordan du forholder dig til udfordringerne i forhold til f.eks. arbejde, træning, seksualitet, fritidsaktiviteter m.m.
Kolostomi (tyktarm)
Ileostomi (tyndtarm)
Urostomi (urinveje)
Fig. 1: Tarmsystemet.
Fig. 2: En kolostomi er ofte placeret nederst i venstre side af maven. Urostomien er ofte placeret nederst i højre side af maven.
Stomien er rød, våd og varm på samme måde som slimhinden i munden. Slimhinden kan bløde lidt ved berøring, hvilket er normalt og kan sammenlignes med det du kender, når du børster tænder.
Fig. 2: Nærbillede af stomi
Stomien gør ikke ondt, da der ikke er følenerver i slimhinden. Der kan være svie ved syningen mellem hud og stomi mens helingen foregår. Trådene er oftest selvopløselige. Hvis der er tråde, der skal fjernes, gøres dette ved 1. besøg i stomiklinikken.
Ved operationen er der i urostomien lagt 2 tynde slanger, som går op i hver urinleder. De bliver fjernet efter ca. 12 dage.
Vær opmærksom på
Omkring stomien er huden dækket af klæbematerialet konstant, og helt inde ved stomien kan der være fugt, afføring eller urin, som kan genere huden og give svie, kløe og rødme eller hudløshed.
Midlertidig stomi
Hvis du har fået anlagt en midlertidig stomi, betales stomiprodukterne af sygehuset og du bestiller dine stomiprodukter ved et firma, der leverer stomiprodukter.
Du får hjælpemidler med hjem fra sygehuset, så du kan klare dig, indtil du kommer til kontrol på Stomiklinikken. Her opretter stomisygeplejersken den første ordre og efterfølgende bestiller du selv direkte ved det pågældende firma. Typisk bestiller man til 1-2 måneder af gangen.
Permanent stomi
Hvis du har fået anlagt permanent stomi kan stomiprodukter bevilliges via § 112 i hjælpemiddelloven. Dog skal du formentlig selv betale de gazeservietter, du kan bruge til pleje af stomi og hud. De kan bestilles ved den forhandler, hvor du skal bestille stomiprodukterne.
Stomisygeplejersken vil være behjælpelig med at ansøge om hjælpemidlerne ved kommunen.
Du får hjælpemidler med hjem fra sygehuset, så du kan klare dig, indtil bevillingen er i orden.
Når du har en urostomi er der nogle symptomer du skal være opmærksom på. Der kan komme forstyrrelse i din syre-base balance i kroppen. Denne tilstand kan opstå lige efter at du er kommet hjem, men den kan også vise sig efter måneder og år.
Kort fortalt ophober din krop brint ioner (H+), som gør din krop "sur" og dette giver ubehagelige symptomer:
hurtig vejrtrækning
stakåndethed
madlede
kvalme og evt. opkastninger
træthed
vægttab
Hurtig vejrtrækning og stakåndethed kan være og er ofte det første tegn på denne ubalance. Hvis du oplever dette efter udskrivelsen, skal du søge egen læge og få taget en blodprøve der viser din syre-base status i blodet.
Behandling er enkel. I langt de fleste tilfælde er behandling med tablet Bikarbonat nok. I sjældne tilfælde kræver det intravenøs behandling med Bikarbonat.
Sådan gør du
Når du har både en urostomi og en kolostomi skal du starte med at skifte bandagen ved urostomien for at forebygge urinvejsinfektioner.
Sæt en affaldspose i bukselinningen med et par klemmer
Aftag den gamle plade/pose forsigtigt. Teknikken får du vist. Udførlig vejledning ligger i stomitasken
Check pladens bagside for at vurdere om der er fugt, som har opløst pladen
Kassér den brugte bandage i affaldsposen
Afvask stomi og hud med en våd gazeserviet. Huden tørres men ikke selve stomien
Mål stomiens diameter med skabelon eller skydelære, klip hullet 1-2 mm større end stomien. Stomien er hævet i størrelse. Den svinder meget allerede i løbet af den første uge efter operationen, men kan svinde ca. 1 cm i løbet af 4-8 uger. Du skal derfor måle stomiens diameter hyppigt i starten og på sigt 1 gang om måneden
Påsæt bandagen
Stomisygeplejersken vil hjælpe med at finde de produkter, der passer til dig
Der findes mange forskellige stomiprodukter. De inddeles i to hovedgrupper: 1-dels og 2-dels produkter.
1-dels produkt
plade og pose er svejset sammen til én enhed
posen til kolostomien skiftes efter behov, 1-3 gange i døgnet
posen til urostomien skiftes 1 gang i døgnet
2-dels produkt
plade og pose er hver sin enhed og kobles sammen via en ring eller en klæber
pladen kan sidde i flere dage, afhøngigt af opløsningsgrad
posen til kolostomien skiftes efter behov, 1-3 gange i døgnet
posen til urostomien skiftes 1 gang i døgnet
Til en urostomipose suppleres der om natten med en urinpose med lang slange, så du ikke skal op og tømme den. Denne pose kobles sammen med posens afløbsstuds.
Posen til kolostomien skal minimum skiftes en gang dagligt grundet kulfilterets funktion.
Videre forløb
Der ingen specielle forholdsregler i forhold til kost
Afhængig af hvilken type sport, du dyrker og hvor meget, du kommer til at svede, kan det medføre at du skal skifte pose oftere, eller bruge en anden type pose. Du skal dog være opmærksom på at der er løfteforbud på max 2-3 kg de første 2-3 måneder. Dette for at forebygge buler/brok ved stomierne.
Ved svømning/badning kan kvinder med fordel bruge en Tankini som top og hipsters, eller en helt almindelig badedragt.
Mænd kan med fordel bruge et blødt bælte eller en stram bluse/løbeundertrøje til at holde stomibandagen på plads.
Mere information
Du kan se en liste over stomiambulatorier i Danmark her:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.