G-POEM - Kikkert-operation med overskæring af lukkemuskel i maveporten
Gå direkte til
G-POEM - Kikkert-operation med overskæring af lukkemuskel i maveporten
Sygdom og behandling
Du har gastroparese (påvirkning af mavesækkens tømningsfunktion), årsagen kan være diabetes, en følge efter operation eller en ukendt årsag. Sygdommen giver symptomer som for eksempel kvalme, opkastning, tidlig mæthedsfornemmelse og vægttab. Behandlingen er primært medicin og diæt (gastroparese-kost). Ved manglende/utilstrækkelig effekt efter dette, kan der efter vurdering i medicinsk og kirurgisk regi findes indikation for at tilbyde kirurgisk behandling, inklusiv aktuelle operation: G-POEM. Målet ved operationen er at bedre tømningen af mavesækken, og derved reducere dine symptomer.
Vær opmærksom på
Hvis du skal indlægges, skal du tage din medicin med på hospitalet i original indpakning. Det gælder både, hvis du skal indlægges og har fået et indkaldelsesbrev fra hospitalet, og hvis du bliver indlagt af din praktiserende læge. En pårørende kan evt. komme med din medicin.
Får du medicin dosispakket fra apoteket, skal du også tage den med i original indpakning.
Før selve indlæggelsen vil der være en ambulant modtagelsesdag, hvor der foretages følgende:
Der optages journal og sygeplejejournal
Højde og vægt måles
Der tages blodprøver og evt. EKG (måling af hjerterytme)
Samtale med sygeplejerske
Samtale med læge om operationen
Samtale med narkoselæge om bedøvelsen, smertestillende og evt. afslappende medicin
Der tages evt. mål til de støttestrømper, som du muligvis skal have på under og efter operationen for at forebygge blodpropper i benene. Dette afhænger af hvor lang tid operationen er planlagt til at vare.
Du vil blive instrueret i, at tage en blodfortyndende indsprøjtning dagen før din operation. Behandlingen fortsætter også efter operationen.
Du vil blive instrueret i at fjerne behåring på kroppen inden operation.
Der vil i løbet af dagen være ventetid, så det er en god idé at medbringe læsestof eller andet.
Du kan købe frokost i Café Syd, eller du kan medbringe en madpakke. Medbring gerne drikkevarer.
Du skal være forberedt på, at opholde dig på hospitalet indtil ca. klokken 15.00.
Fra 48-24 timer inden operationen må du kun indtage frit flydende kost, f.eks. yoghurt, legeret suppe, kærnemælkssuppe, juice med frugtkød og lignende.
Fra 24 timer før og indtil kl. 6 på operationsdagen må du kun indtage vandigt, som klar suppe uden indhold, juice uden frugtkød kaffe, te, saftevand og lignende (ingen mælkeprodukter).
Efter kl. 6 skal du også være fastende for væske. Dog må du 2 timer inden dit mødetidspunkt drikke 1-2 glas sød saft, som modvirker kvalme og utilpashed. Hvis du har diabetes skal du følge den aftale der er lavet med personalet.
Det er vigtigt at denne kostplan overholdes, for at sikre bedst muligt at mavesækken er tom ved operationen. Ved føde i mavesækken kan operationen ikke gennemføres.
Får du blodfortyndende medicin (f.eks. Hjertemagnyl, Clopidogrel, Xarelto, Eliquis, Marevan eller andet præparat), kan det være nødvendigt at holde pause med dette op til 7 dage før din behandling/operation.
Du skal derfor kontakte afdelingen og få nærmere besked om netop din eventuelle pausering af blodfortyndende medicin. Se teksten i dit indkaldelsesbrev om dette.
På operationsdagen
Her vil du blive taget imod af personalet, få udleveret hospitalstøj og blive gjort klar til operationen, som foregår samme dag.
Medbring gerne toiletartikler, behageligt tøj og hjemmesko.
Når du er klar til operation og tid er, vil du blive hentet og du går over til operationsafsnittet.
Når du ankommer til operationsafsnittet, vil du hilse på kirurgen og det øvrige personale, som skal være til stede ved operationen. De vil kontrollere dine data og sikre, at der er enighed om, hvilket indgreb, du skal have foretaget. Vi kalder dette "tjek ind".
Om operationen
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Ved G-POEM nedføres en kikkert (gastroskop) gennem mund og spiserør til mavesækken. Der laves en åbning i slimhinden i mavesækken, ikke så langt fra maveporten, og via denne åbning laves en tunnel under slimhinden i mavesækken ud til maveporten; når denne nås spaltes ringmusklen i maveporten (pylorus). Til sidst lukkes åbningen i slimhinden i mavesækken. Der gives under operationen antibiotika i en vene.
Operationen forventes at have en varighed på 1-2 timer.
Risici og bivirkninger
Risici ved indgrebet er overordniet beskeden.
Der er ca.:
7% risiko for luft/CO2 i bughulen, som behandles med udtømning med nål.
1% risiko for blødning i forbindelse med indgrebet
1% risiko for mavesår i den efterfølgende måned.
Andre komplikationer som blodprop i vene, byld i bughulen, forsnævring i maveporten og dumping er meget sjældne.
Efter operationen
Efter operationen kommer du på opvågningsafsnittet, hvor du bliver observeret, mens du vågner. Der er en sygeplejerske, der holder øje med dig, og du er tilkoblet overvågningsudstyr.
Når du er vågen, og din vejrtrækning og dit blodtryk er stabilt efter bedøvelsen, bliver du flyttet til sengeafdelingen.
Det er individuelt, hvordan man har det efter operation og bedøvelse. Derfor er det forskelligt, hvor lang tid opholdet i opvågningsafsnittet vil være.
Hvis du har smerter, så du ikke kan trække vejret dybt, hoste eller bevæge dig, skal du fortælle det til personalet. De kan så hjælpe dig med smertestillende behandling.
Hvis du har kvalme, kan du få behandling mod det.
Det er vigtigt, at du kommer ud af sengen og går rundt så hurtigt som muligt. Fysisk aktivitet er med til at forebygge komplikationer efter operationen, da det stimulerer blodomløbet, lungefunktionen og hjælper tarmfunktionen i gang.
Efter operationen skal du være fastende indtil der er foretagen røntgenundersøgelse af mavesækken med kontrast dagen efter operationen. Dette for at udelukke evt. lækage.
Hvis der ikke findes lækage ved røntgenundersøgelsen dagen efter operationen, må du gradvist øges i kost.
Der startes med vandigt flydende kost (udelukkende vandige drikke som vand, saft, juice og tynd boullion. Såfremt indtag af vandig flydende kost er uproblematisk må der spises frit flydende kost (udelukkende flydende kost som ovenfor samt legerede supper og yoghurt uden store frugtstykker).
6. dag efter operationen forventes det muligt med opstart af fri kost (gastroparesekost).
Efter operationen får du syrehæmmende medicin (PPI) intravenøst det første døgn, herefter overgår du til tabletform 2 gange dagligt i 4 uger.
Videre forløb
Du vil blive indkaldt til kontrol 1, 3, 6, 9 og 12 måneder efter operationen og derefter bliver der opfølgning hver 6. måned i 5 år.
Du vil blive fulgt med klinisk vurdering samt spørgeskemaundersøgelse.
Forud for kontrollen efter 6 måneder ønskes tillige, at der bliver gennemført de samme undersøgelser som blev foretaget inden operationen.
Kontakt
Kontakt Mave- og Tarmkirugi - Sengeafsnit 1
Har du spørgsmål inden for 24 timer efter udskrivelsen er du velkommen til at kontakte Mave- og Tarmkirurgi, Sengeafsnit 1.
Hvis der opstår problemer over 24 timer efter udskrivelsen, skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen.
Telefon
7845 3233
Telefontid
Alle ugens dage
Adresse
Mave- og Tarmkirurgi, Sengeafsnit 1 Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35 8200 Aarhus N Indgang C, plan 7, krydspunkt C716
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.