Endoskopisk fjernelse af celleforandringer/overfladisk kræft i slimhinden i spiserør eller mavesæk
(Endoskopisk submucøs dissektion (ESD) i spiserør eller mavesæk)
Gå direkte til
Endoskopisk fjernelse af celleforandringer/overfladisk kræft i slimhinden i spiserør eller mavesæk
Sygdom og behandling
Celleforandringer eller overfladisk kræft i spiserør eller mavesæk er begrænset til selve slimhinden og går ikke ned i muskellaget. Celleforandringerne eller den overfladiske kræft kan udvikle sig yderligere, men når det er begrænset til slimhinden og i et veldefineret område kan det fjernes via gastroskop (kikkert til spiserør og mavesæk). Behandlingen hedder Endoskopisk Submucøs Dissektion (ESD).
Forbered dig til undersøgelsen
Får du blodfortyndende medicin (f.eks. Hjertemagnyl, Clopidogrel, Xarelto, Marevan eller andet) skal du muligvis holde pause med dette op til 7 dage før indlæggelsen.
Du skal derfor kontakte afdelingen og få nærmere besked om netop din eventuelle pausering af blodfortyndende medicin.
Før selve indlæggelsen vil der være en ambulant modtagelsesdag, hvor der foretages følgende:
Der optages journal og sygeplejejournal
Højde og vægt måles
Der tages blodprøver og evt. EKG (måling af hjerterytme)
Samtale med sygeplejerske
Samtale med læge om operationen
Samtale med narkoselæge om bedøvelsen, smertestillende og evt. afslappende medicin
Der tages evt. mål til de støttestrømper, som du muligvis skal have på under og efter operationen for at forebygge blodpropper i benene. Dette afhænger af hvor lang tid operationen er planlagt til at vare.
Du vil blive instrueret i, at tage en blodfortyndende indsprøjtning dagen før din operation. Behandlingen fortsætter også efter operationen.
Du vil blive instrueret i at fjerne behåring på kroppen inden operation.
Der vil i løbet af dagen være ventetid, så det er en god idé at medbringe læsestof eller andet.
Du kan købe frokost i Café Syd, eller du kan medbringe en madpakke. Medbring gerne drikkevarer.
Du skal være forberedt på, at opholde dig på hospitalet indtil ca. klokken 15.00.
Fra midnat op til operationsdagen må du ikke få mad, mælkeprodukter, frugt, chips, slik og alkohol. du må ikke tygge tyggegummi eller ryge.
Du må gerne drikke vand, saftevand, the og kaffe uden mælk indtil kl. 6.00.
Kl. 6.00 må du drikke 1-2 glas sød saft, som modvirker kvalme og utilpashed. Hvis du har diabetes skal du følge den aftale der er lavet med personalet. Herefter skal du både faste og tørste.
På undersøgelsesdagen
Her vil du blive taget imod af personalet, få udleveret hospitalstøj og blive gjort klar til undersøgelsen og behandlingen som foregår samme dag.
Medbring gerne toiletartikler, behageligt tøj og hjemmesko.
Når du er klar til undersøgelsen og tid er, vil du blive hentet og du går over til Klinik for Kikkertundersøgelser.
Når du ankommer til Klinik for Kikkertundersøgelser, vil du hilse på kirurgen og det øvrige personale, som skal være til stede ved undersøgelsen. De vil kontrollere dine data og sikre, at der er enighed om, hvilket indgreb, du skal have foretaget. Vi kalder dette "tjek ind".
Om undersøgelsen
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Der indgives med hjælp af en nål væske under slimhinden, hvorved denne løftes fra muskellaget. Derefter ved hjælp af instrumenter gennem gastroskopet skæres der i slimhinden, og efterfølgende deles bindevævslaget under slimhinden, som binder slimhinden til muskellaget. Til sidst er slimhinden frigjort fra muskellaget i hele det ønskede område, og den fjernede slimhinde tages med ud.
Risici og bivirkninger
Der er en lille risiko for at lave hul i muskellaget i spiserøret/mavesækken i det område hvor slimhinden fjernes. Risikoen herfor er <3%, men kan oftest lukkes med en clips; eventuelt kan det være nødvendigt at supplere med en sonde til mavesæk/tolvfingertarm nogle dage, hvorigennem ernæring gives.
Risiko for blødning inkl. dagene efter er 5-10%, og det er derfor vigtigt at der holdes pause med eventuel blodfortyndende medicin. For at have så lille en risiko for betændelse efter behandlingen er det vigtigt, at spiserøret er tom for fødeemner, og det er derfor vigtigt, at den aftalte faste og tørste overholdes.
Der er en lille risiko for at der kommer en forsnævring i det behandlede område under helingen af slimhinden, hvor stor risikoen er afhænger af, hvor meget slimhinde der er fjernet. Forsnævring har størst betydning i spiserøret, og kan oftest behandles med en ballonudvidelse gennem et gastroskop.
Efter undersøgelsen
Efter undersøgelsen og behandlingen kommer du på opvågningsafsnittet, hvor du bliver observeret, mens du vågner. Der er en sygeplejerske, der holder øje med dig, og du er tilkoblet overvågningsudstyr.
Når du er vågen, og din vejrtrækning og dit blodtryk er stabilt efter bedøvelsen, bliver du flyttet til sengeafdelingen.
Det er individuelt, hvordan man har det efter bedøvelse. Derfor er det forskelligt, hvor lang tid opholdet i opvågningsafsnittet vil være.
Hvis du har smerter, så du ikke kan trække vejret dybt, hoste eller bevæge dig, skal du fortælle det til personalet. De kan så hjælpe dig med smertestillende behandling.
Hvis du har kvalme, kan du få behandling mod det.
Det er vigtigt, at du kommer ud af sengen og går rundt så hurtigt som muligt. Fysisk aktivitet er med til at forebygge komplikationer efter operationen, da det stimulerer blodomløbet, lungefunktionen og hjælper tarmfunktionen i gang.
Efter undersøgelsen og behandlingen skal du være fastende til dagen efter. Ved stuegang denne dag, vil du blive orienteret om videre plan i forhold til at spise og drikke. Det afhænger blandt andet af, hvor meget slimhinde der er fjernet ved behandlingen.
Ved udskrivelsen får du information omkring det videre forløb vedrørende hvad du må spise og drikke.
Du skal forvente at være indlagt 1-5 dage, afhængig af hvor og hvor meget slimhinde der er fjernet ved behandlingen og om der er kommet et hul i muskellaget i spiserøret/mavesækken.
Når du kommer hjem
De første 24 timer efter udskrivelsen, må du telefonisk kontakte sengeafdelingen hvor du har været indlagt. Dette i tilfælde af eventuelle spørgsmål eller komplikationer til behandlingen, så som feber eller smerter/smerteforværring.
Får du feber, smerter/smerteforværring eller andet efter 24 timer skal du kontakte egen læge eller vagtlægen.
Videre forløb
Når der er svar på mikroskopien af den fjernede slimhinde, vil du enten modtage brev med svar og videre plan, modtage telefonisk svar eller blive indkaldt til samtale i ambulatoriet. Hvilken måde du vil modtage svar på afhænger blandt andet af baggrunden til at du har gennemgået behandlingen. Det forventes aftalt ved udskrivelsen hvilken måde du vil få svar på.
Kontakt
Kontakt Mave- og Tarmkirugi - Sengeafsnit 1
Har du spørgsmål inden for 24 timer efter udskrivelsen er du velkommen til at kontakte Mave- og Tarmkirurgi, Sengeafsnit 1.
Hvis der opstår problemer over 24 timer efter udskrivelsen, skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen.
Telefon
7845 3233
Telefontid
Alle ugens dage
Adresse
Mave- og Tarmkirurgi, Sengeafsnit 1 Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35 8200 Aarhus N Indgang C, plan 7, krydspunkt C716
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.