Sakral nervemodulation (SNM) - trin 1 (i Dagkirurgi)
Gå direkte til
Sakral nervemodulation (SNM) - trin 1 (i Dagkirurgi)
Det er besluttet, at du skal prøve om sakral nervemodulation er en behandling, der kan afhjælpe dine afførings- eller vandladningsproblemer.
Ved denne operation indsættes elektroden, og du tester hjemme, om det har effekt.
Hvis testen efter 3-4 uger viser effekt, får du indopereret en stimulator.
Ved manglende effekt fjernes elektroden ved en operation.
Vær opmærksom på
Hvis du skal indlægges, skal du tage din medicin med på hospitalet i original indpakning. Det gælder både, hvis du skal indlægges og har fået et indkaldelsesbrev fra hospitalet, og hvis du bliver indlagt af din praktiserende læge. En pårørende kan evt. komme med din medicin.
Får du medicin dosispakket fra apoteket, skal du også tage den med i original indpakning.
Det første døgn efter operationen må du ikke færdes alene i trafikken eller være fører af et motorkøretøj, da du har været i fuld narkose.
Forbered dig til operationen
Før operationen bliver du indkaldt til forberedelse ved en gruppeinformation. Her vil du blive nærmere informeret om operationen og forholdsregler af en sygeplejerske fra Klinik for Bækkenbundslidelser.
Gruppeforberedelsen foregår uden pårørende, da der er diskretion.
Hvis du skal have taget blodprøver, hjertekardiogram eller tale om bedøvelse med en narkoselæge, vil du få besked af sygeplejersken herom. Såfremt du skal dette, skal du være forberedt på at dit besøg kan tage et par timer.
Du må ikke selv køre hjem, den dag du er opereret. Dette skyldes bedøvelse og medicin, der påvirker din reaktionsevne.
Du skal selv arrangere transport til og fra hospitalet. Er du over 65 år eller førtidspensionist, er du berettiget til kørsel.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Medbring din daglige medicin.
Blodfortyndende medicin:
Får du blodfortyndende medicin, skal du aftale pause eller ændring med den kirurgiske afdeling/klinik inden operationen.
Er du i tvivl, så ring til den kirurgiske afdeling/klinik, der har henvist dig til operation for at aftale nærmere.
Har du fået information om at tage f.eks. blodfortyndende injektion Fragmin i stedet for vanlig blodfortyndende medicin, eller fordi det er påkrævet til din operation, skal du tage Fragmin som angivet af den kirurgiske afdeling/klinik.
Diabetes:
Du skal som udgangspunkt ikke tage diabetesmedicin mens du faster, hverken insulin eller tabletter - se undtagelser herunder.
OBS: Hvis du har insulinpumpe, lader du den køre uændret i fasteperioden. Får du langtidsvirkende insulin tager du den som du plejer, f.eks. Semglee, Lantus, Abasaglar, Levemir, Toujeo, Tresiba
Hvis du møder efter kl. 12, er det en god ide at spise morgenmad senest 6 timer før mødetidspunkt og tage din diabetesmedicin sammen med måltidet.
Mod smerter kan du efter operationen tage almindelig, smertestillende håndkøbsmedicin.
Vi anbefaler at du køber følgende inden operationen:
Paracetamol (salgsnavne Pinex, Pamol, Panodil og Paracetamol).
Eventuelt Ibuprofen (salgsnavne Ipren, Ibuprofen). Ibuprofen tages i maksimalt 7 dage efter operationen.
Har du spørgsmål omkring selve operationen og evt. sygemelding efterfølgende, skal du kontakte den afdeling/klinik, som har henvist dig til operation.
Du kan se kontaktoplysninger hertil nederst i denne patientvejledning.
Inden operationen har bedøvelseslægen planlagt din bedøvelse ud fra din journal og dit spørgeskema, og kontakter dig kun ved behov. Du møder bedøvelsespersonalet på operationsdagen.
Spørgsmål til bedøvelsen og dagens forløb, skal du stille til Dagkirurgi. Du kan se kontaktoplysninger hertil nederst i denne patientvejledning.
Tag kontakt hvis du:
Bliver syg
Har væsentlig ændring i dine symptomer
Har feber
Er forkølet/hoster
Har influenza
Har udslæt eller sår på huden i det område, hvor du skal opereres.
Du kan sende afbud med sikker mail til afdelingen via eBoks eller borger.dk. Du kan også ringe på det telefonnummer, der står i din indkaldelse.
Vi kan give dig en ny tid til operation, hvis du er forhindret.
Vi kan give din tid til en anden, hvis du er forhindret.
På operationsdagen
For at nedsætte risikoen for infektion anbefaler vi, at du tager bad om morgenen på operationsdagen eller dagen før og vasker dig grundigt i området, som skal opereres.
Ofte skifter man kun delvist til hospitalstøj og det er derfor væsentligt, at du kommer i rent tøj på operationsdagen.
Tag varmt tøj på med plads til eventuel forbinding.
Undlad creme og make-up i operationsområdet.
Fjern piercinger og smykker.
Medbring personlige ting som medicin, toiletsager, læsestof samt sko og tøj, som er let at få af og på, når du ikke må bevæge dig så frit, som du plejer.
Du skal møde i Dagkirurgi i henhold til dit indkaldelsesbrev
Overvej om du vil have en person med som støtte, hvis du er nervøs og utryg.
Vi vil inddrage den pårørende du har taget med, i det omfang det er muligt.
Når vi fortæller om operationen og det videre forløb, kan det være hensigtsmæssigt at have en der lytter med. Det kan være svært at huske alle informationer.
Scan dit sundhedskort på scanneren, og tag plads i venteværelset.
I venteværelset kan du opleve, at andre som er mødt senere end dig, bliver kaldt ind først. Ikke alle skal ind til samme læge/speciale og ventetiden varierer derfor.
Du og eventuelt en pårørende modtages af en sygeplejerske, som vil gennemgå dagen og give dig forberedende medicin. Du får udleveret relevant hospitalstøj og får et skab til dine ejendele.
Du taler med kirurgen, som skal operere dig.
Herefter sidder du og venter indtil operationspersonalet henter dig, og følger dig ind på operationsstuen.
Modtagelse
Som pårørende er du velkommen til at deltage i forløbet i Dagkirurgi.
På dagen kan vi aftale hvad og hvornår du skal deltage. Der er praktiske begrænsninger, som gør at du ikke kan være med til alt, men vi vil gøre hvad vi kan for at opfylde jeres ønsker.
Ventetid
Som pårørende kan du opleve ventetid, fordi vi ikke altid kan forudse hvor lang tid en operation tager.
Vi kan derfor heller ikke give dig et præcist tidspunkt for, hvornår patienten er klar til at komme hjem. Vi vil gerne ringe til dig, hvis du skal nå noget i mellemtiden.
Operationen
Det er ikke muligt at være med til selve operationen. I nogle tilfælde kan det være en fordel af være med, indtil patienten sover. Det aftaler I ved modtagelsen og skal afstemmes med dine og patientens behov.
På opvågningen
Patienten har brug for stille at komme til sig selv, evt. sove lidt og blive smertedækket. Nogle gange er det hensigtsmæssigt, at du som pårørende kommer ind og deltager straks når patienten er vågen.
På Opvågningen ligger der flere patienter, så det kan variere hvornår og hvor meget du vil få mulighed for at komme derind.
Afhentning
Som pårørende skal du kunne afhente med god varsel. Vi beder altid om telefonnummer og navn på den person, der skal hente.
Om operationen
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Under operationen skal du ligge på maven med benene i fodstøtter. Du vil få indopereret en elektrode tæt på sakralnerverne, som ligger ved korsbenet. Elektroden kobles på en forlængerledning, som føres ud på huden. Denne skal bruges til den midlertidige stimulator.
På ballen forberedes en "lomme" til stimulatoren. Du vil derfor have et operationssår med klips på halebenet og et på ballen.
Hele området dækkes med en stram forbinding.
Det er vigtigt, at din indopererede elektrode vokser fast og ikke rykker sig. Det vil give det bedste resultat.
Derfor skal du holde lænderyggen i ro de kommende 6 uger, hvilket betyder, at du skal:
undgå dybe foroverbøjninger og vrid i lænderyggen
undgå aktiviteter som f.eks. håndbold, golf, yoga og samleje
undgå skæve løft
sid ikke med benene over kors. Du må gerne krydse fødderne
sid så vidt muligt ret op, uden at hænge i lænden
ingen behandlinger i lænderygger ved massør, fysioterapeut eller kiropraktor.
Derudover skal du overholde følgende:
du må ikke gå i bad i testperioden
sluk for stimulationen, hvis du selv skal køre bil, da stimulationen kan gå ned i benet
kontakt os såfremt dine forbindinger er gennemsivet. Du må gerne selv forstærke forbindingerne, men ikke skifte dem.
Risici og bivirkninger
Ved operationen er der en lille risiko for infektion og blødning efter operationen. Du får derfor forebyggende antibiotika i 3 dage, med start om aftenen på operationsdagen.
Vær opmærksom på tegn på infektion fra operationssårene. Det kan være rødme, hævelse og varme.
Har du smerter, sivning fra operationssårene eller feber, skal du kontakt Klinik for Bækkenbundslidelser. Se det udleveret kontaktkort eller kontakoplysninger sidst i pjecen.
Under operationen er der en lille risiko for, at der kan dannes en blodprop i benene. For at forebygge dette skal du have:
Støttestrømper på, som du skal have på indtil udskrivelsen
En blodfortyndende indsprøjtning dagen før operationen ca. kl. 17.00 og den efterfølgende dag kl. 17
Begge dele udleveres ved den forberedende samtale.
Efter operationen
Når operationen er færdig, kommer du på Opvågningen og passes af en sygeplejerske.
Hvis du har været i fuld bedøvelse, vil du være træt og have brug for at hvile ½-1 time. Du får smertestillende og anden medicin i det omfang du har behov for det. Herefter bliver du tilbudt noget at spise og drikke.
Hvis du har været vågen under operationen, vil du være klar til at spise og drikke med det samme du kommer til Opvågningen.
Det er individuelt, hvordan man har det efter operationen, og hvor længe man skal blive i Opvågningen.
Kirurgen vil fortælle dig om operationen, og sygeplejersken vil fortælle dig om forholdsregler, smertebehandling og lignende.
Du må komme hjem, når du og personalet vurderer, at du er klar til det. Det vil sige, at du føler dig godt tilpas og har været oppe at gå uden problemer efter operationen. Vi opfordrer også til, at du har drukket og spist, før du tager hjem.
Efter nogle operationer er der et planlagt ophold på Patienthotellet. Ophold på patienthotellet er arrangeret før operationen efter ønske af kirurgen og er afhængig af den operation, du skal gennemgå. Hvis du får behov for indlæggelse, bliver du flyttet til et sengeafsnit.
Efter operationen har vi booket en overnatning på Patienthotellet. Vi anbefaler dette, for at give dig de bedste muligheder for at passe på elektroden.
Dagen efter operationen skal du møde i Klinik for Bækkenbundslidelser, hvor vi vil programmere din stimulator.
Herefter forventes det, at du bliver udskrevet.
Forbindingen tilses og forlængerledningen forbindes med en udvendig stimulator, som kontrolleres med en fjernbetjening.
Stimulatoren bæres i et elastikbælte om maven i testperioden.
Du vil blive oplært i at bruge udstyret, sådan at du kan skrue op og ned for stimulationen eller helt slukke for den.
Det er vigtigt at du fornemmer stimulationen gennem hele testperioden.
Det kan føles som snurren eller prikken i området omkring endetarm, balle og kønsorganer og evt. også i fod eller ben.
Sakralnerverne stimuleres i testperioden døgnet rundt i 3-4 uger.
I testperioden skal du udfylde de udleverede skemaer mhp vurdering af effekt af behandling. Disse skal medbringes ved evalueringssamtalen, da de ligger til grund for den videre behandling.
Hvis du opereres pga. ufrivillig afgang af afføring, må du ikke tage stoppende midler i perioden, dog gerne HUSK (loppefrøskaller).
Opereres du pga. forstoppelse, skal du notere i Dagbogen, hvis du er nødt til at tage afføringsmidler.
Hvis du opereres for ufrivillig vandladning, må du ikke tage din medicin for overaktiv blære i testperioden.
Når du kommer hjem
Det er meget individuelt, hvor længe man har smerter eller ømhed i operationsområdet. Smerterne kan normalt behandles med håndkøbsmedicin som f.eks. Paracetamol (salgsnavne: Pinex, Pamol, Panodil og Paracetamol). Smerterne skal være aftagende i dagene efter operationen.
Vi anbefaler:
Tablet Paracetamol 500 mg, 2 tabletter 2-4 gange dagligt, eventuelt i kombination med tablet Ipren 200 mg 3 gange dagligt. Ipren tages i maksimalt 7 dage, første gang om aftenen på operationsdagen.
Begge præparater kan købes som håndkøbsmedicin på apoteket. Det anbefales at du køber medicinen på apoteket inden operationen.
Efter 14 dage skal du have fjernet clips i operationssårene hos din egen læge. Du skal selv bestille tid hertil.
Videre forløb
Du indkaldes til en samtale med vurdering af effekten af stimulationen i testperioden ca. 3-4 uger efter din første operation.
Hvis du har haft effekt af behandlingen med tilfredsstillende resultat, skal du have indopereret en stimulator. Dette kan foregå ved en ambulant operation i lokal bedøvelse.
Hvis du ikke har haft effekt, skal elektrode og forlængerledning fjernes ved en operation i fuld bedøvelse.
Du bliver forberedt til operationen ved denne samtale.
Kontakt
Kontakt
SNM specialsygeplejerskerne kan kontaktes alle hverdage undtagen onsdag.
Mandag, torsdag og fredag mellem kl. 8.00-9.00 samt tirsdag mellem kl. 8.00- 10.00 på telefon 5173 6118.
Ved akutte og uopsættelige problemer
En sekretær i Klinik for Bækkenbundslidelser kan kontaktes alle hverdage mellem kl. 8.00-15.00
Sekretær for Mave- og Tarmkirurgi på telefon 7845 2709
Sekretær for Urinvejskirurgi på 7845 2740
På alle øvrige tidspunkter (aften, nat, weekend og helligdage) kan du kontakte sengeafsnittet:
hvis du er opereret pga. afføringsproblemer, kan du kontakte Mave- og Tarmkirurisk Sengeafsnit på telefon 7845 3233.
hvis du er opereret pga. vandladningsproblemer, kan du kontakte Urinvejskirurgisk Sengeafsnit på telefon 7845 2700.
Dagkirurgi 2
Telefonnummer 7845 0350
Kontakt os på hverdage mellem kl. 07.30 - 15.00
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1053337
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.