En gastroskopi er en kikkertundersøgelse, hvor lægen fører en bøjelig kikkert (et gastroskop) ind i munden og ned gennem spiserør, mavesæk og tolvfingertarm.
Gennem kikkerten kan lægen efterse slimhinden, og der kan tages vævsprøver.
Forbered dig til undersøgelsen
I forbindelse med forebyggelse af spredning af MRSA (en multiresistent stafylokok-bakterie kaldet Methicillinresistens staphylococcus aureus) vil vi bede dig besvare spørgsmål herom.
Svarer du "ja" til ét eller flere af nedenstående spørgsmål, er det vigtigt, at du kontakter afdelingen før undersøgelsen.
Har du tidligere fået påvist MRSA (Methicillin resistente stafylokokker)?
Har du inden for de sidste 6 måneder haft længerevarende kontakt med en MRSA-positiv person?
Har du inden for de sidste 6 måneder modtaget behandling på hospital eller klinik i udlandet (uden for Norden)?
Har du inden for de sidste 6 måneder haft direkte eller indirekte kontakt med levende svin?
Har du tidligere være isoleret på enestue under indlæggelse?
Er du forhindret i at møde til den aftalte undersøgelse, bedes du melde afbud i god tid, så kan vi tilbyde tiden til en anden patient.
Ved indlæggelse eller behandling på hospital/klinik udenfor Skandinavien er der risiko for at smitte med multiresistente stafylokokker, kaldet MRSA. Man kan være bærer af MRSA uden selv at være syg og kan derfor overføre bakterierne til andre mennesker (patienter eller personale).
Har du inden for den sidste måned inden undersøgelsen været i kontakt med et hospital eller en klinik udenfor Skandinavien, bedes du kontakte os.
Får du blodfortyndende medicin (f.eks. Hjertemagnyl, Clopidogrel, Xarelto, Eliquis, Marevan eller andet præparat), kan det være nødvendigt at holde pause med dette op til 7 dage før din behandling/operation.
Du skal derfor kontakte afdelingen og få nærmere besked om netop din eventuelle pausering af blodfortyndende medicin. Se teksten i dit indkaldelsesbrev om dette.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din undersøgelse bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter undersøgelsen. Hvis du har diabetes, skal du drikke vand i stedet for sød saftevand.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Vi anbefaler, at du heller ikke ryger, bruger e-cigaretter, skrå eller snus eller tygger tyggegummi.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
På undersøgelsesdagen
Hvis du får livsvigtig medicin som f.eks. hjertemedicin, lungemedicin og blodtryksregulerende medicin, skal denne indtages med lidt vand tidligt om morgenen.
Al anden medicin medbringes og indtages efter undersøgelsen.
Du bedes medbringe en liste over vanlig medicin.
Det kan være nødvendigt at holde pause med blodfortyndende medicin i forbindelse med din behandling. Læs tekst i indkaldelsesbrevet vedrørende dette.
Om undersøgelsen
Du vil få lagt en plastikkanyle i en blodåre i handen. Kanylen anvendes til at give dig smertestillende og berolighende medicin i forbindelse med ungersøgelsen. Du kan også vælge at gennemføre undersøgelsen uden at få medicin.
Under undersøgelsen skal du ligge på venstre side. Du får en bidering mellem tænderne for at beskytte dine tænder og kikkerten, der bruges til undersøgelsen.
Det kan være ubehageligt at få gastroskopet gennem halsen, men selve gastroskopien gør ikke ondt. Der pusted luft ned i mavesækken under undersøgelsen. Dette kan give let ubehag og tendens til bøvsen.
I forbindelse med undersøgelsen kan der tages vævsprøver. Dette indgreb er smertefrit.
Undersøgelsen tager 10-20 minutter
Risici og bivirkninger
Undersøgelsen kan indebære en lille risiko for tandskader.
Risiko for komplikationer under gastroskopi foreligger. Hvis der udføres indgreb (dilatation, polypfjernelse) eller tages vævsprøver, foreligger risiko for infektion, blødning og perforation.
Risiko for perforation med kikkertinstrumentet er ca. 0,02%. Hvis det er nødvendigt under undersøgelsen at blokke spiserøret ud, er der ca. 1-2% risiko for hul i spiserøret/perforation.
Perforation kan ske i spiserør, mavesæk eller tolvfingertarm.
Hvis du er bloddoner, skal du vente ½ år med igen at give blod, hvis der er taget vævsprøver. Denne forholdsregel er indført, fordi der teoretisk er en beskeden risiko for, at der kan overføres smitte med f.eks. leverbetændelse.
Efter undersøgelsen
Efter undersøgelsen bliver du kørt ud i vores hvilerum, hvor du skal ligge i ca. ½ time, indtil virkningen af medicinen har fortaget sig.
Inden du forlader afdelingen, vil sygeplejersken fjerne plastikkanylen i din hånd.
Du får en kort beskrivelse af undersøgelsesresultatet, inden du forlader afdelingen. Ellers får du besked af den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.
Obs: Hvis du ikke ønsker, at vi må oplyse egen læge eller henvisende afdeling om undersøgelsesresultatet, bedes du give besked om dette ved din ankomst.
På grund af den medicin, du har fået i forbindelse med undersøgelsen, må du ikke føre motorkøretøj, cykle, betjene maskiner eller farligt værktøj i 24 timer efter undersøgelsen er slut.
Vi anbefaler, at du kan kontakte en voksen indtil næste dags morgen.
Det skyldes, at der ved undersøgelsen er blæst luft ind i din mave.
Oppustetheden vil forsvinde i løbet af nogle timer.
Hvis der er foretaget vævsprøver, kan der forekomme lidt blod i dit spyt. Det første døgn efter undersøgelsen kan du også være øm i halsen.
Kontakt
Kontakt Klinik for Kikkertundersøgelser
Har du spørgsmål før eller efter undersøgelsen er du velkommen til at kontakte os.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.