Denne vejledning er til dig, som skal udskrives til hjemmet med sondeernæring.
Vær opmærksom på
Hvis du oplever nogle af nedenstående symptomer, skal du straks kontakte sengeafsnittet:
Hvis du kaster op eller får tiltagende kvalme eller diarré
Hvis der er rødme eller betændelse ved åbningen på maveskindet (ved PEG)
Vægttab eller vægtøgning på mere end 1 kg om dagen
Du bør veje dig mindst to gange om ugen og notere vægten.
Hævede ben eller åndenød kan blandt andet være tegn på, at sondeernæring eller medicin skal justeres. Dette bør du tale med lægen om ved den planlagte opfølgning.
Dette arrangeres på hospitalet. I særlige tilfælde dækkes udgifterne til pumpe og sæt af hjemmeplejen.
Sådan gør du
Ernæringssonden er enten via næsen eller gennem en gastrostomi (PEG), som er et hul gennem maveskindet ind til mavesækken. Ernæringssonden kan ende i mavesækken eller i tyndtarmen.
Sondeernæring startes under indlæggelse. I begyndelsen kan det være nødvendigt at justere kroppens væske- og saltbalance gennem ekstra tilskud. Efter nogle dage eller uger opnås en stabil situation. Hvor meget sondeernæring, der er behov for, afhænger af din vægt og af, hvor meget du spiser og optager af almindelig mad.
Sammen med den kliniske diætist og/eller sygeplejerske lægges en ernæringsplan, som blandt andet omfatter hvilken type sondeernæring, du skal have samt dosis og indgiftsmåde.
Ved udskrivelsen aftales, om du selv står for sondeernæring eller du skal have hjælp til det af en hjemmesygeplejerske. Det aftales også, hvilken opfølgning der skal være på din ernæringsplan.
Sonden skal skylles igennem hver dag. Det er vigtigt for at undgå, at sonden stopper til og dermed skal udskiftes. Ved PEG skal åbningen på maveskindet holdes ren. En plan herfor udarbejdes på hospitalet.
Uåbnede poser kan opbevares ved stuetemperatur. Vær opmærksom på holdbarhedsdatoen på posen. Åbnede poser skal anvendes inden for et døgn.
Det meste medicin kan opløses og gives via sonden, men der kan være risiko for tilstopning af sonden. Indgift af medicin via sonden bør derfor startes på hospitalet, og det skal aftales, hvordan medicinen opløses og gives.
Mere information
Du bestemmer selv, hvor du vil indkøbe sondeernæring, ernæringssæt og eventuelt leje en ernæringspumpe.
Der er flere muligheder:
Du kan indkøbe ernæring direkte hos det firma, der sælger den type sondeernæring, du anvender
Du kan også købe det hos en forhandler, der har flere typer af sondeernæring fra forskellige firmaer
Hvis du har kontakt til hjemmeplejen eller er tilknyttet et lokalcenter, er de ofte behjælpelige med at bestille for dig
På hospitalet er din sygeplejerske eller kliniske diætist behjælpelige med at finde den bedste løsning
Kontakt
Kontakt Klinisk Diætist
Har du spørgsmål før eller efter undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte os.
Telefon
4025 5866
Telefontid
Hverdage mellem kl. 8.00-14.00
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/941885
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.