Valg af levnedsmidler |
Mad der anbefales |
Mad der frarådes |
Brød, mel, gryn og pasta |
Rugbrød, grovbrød, franskbrød, rundstykker og tykt knækbrød.
Alle korn- og gryntyper, f.eks. havregryn, klid, cornflakes, bulgur og ris.
Mysli og fiberdrys uden tilsætning af fedtstof og nødder.
Spaghetti og andre pastaprodukter.
Øllebrød, havregrød.
Evt. kager bagt med lavt fedt mængde. F.eks. honningkage.
|
Brød og kager med højt indhold af fedt, f.eks. birkes, wienerbrød, croissanter, butterdej, tørkager, tærtedej, skærekager, flødeskumskager, vandbakkelser, småkager, kiks og kammerjunkere.
|
Kartofler og grøntsager |
Kartofler.
Alle slags grøntsager (friske, frosne, tørrede samt konserves).
Bælgfrugter, f.eks. gule ærter, linser og bønner.
Survarer, f.eks. rødbeder, asier og pickles.
|
Friturestegte grøntsager og kartofler, f.eks. ristede løg og pommes frites.
Alle former for chips og franske kartofler inkl. light-produkter.
Brasede kartofler.
Avocado. Oliven
|
Frugt |
Alle slags frugt og bær (friske, frosne, tørrede samt konserves).
Marmelade, syltetøj og gelé.
Frugtgrød.
|
Friturestegte bananer.
|
Fisk |
Magre fisk så som tun, torsk, sej, rødspætte, hornfisk og ørred (grillet, kogt, røget, stegt og konserves).
Fiskefars uden spæk eller max. 10 % spæk.
Krabber, muslinger og rejer.
Rogn, kaviar, hummer og østers.
|
Makrel i tomat, ål, hellefisk, laks, makrel, kippers og sild.
Fiskefars med mere end 10 % spæk.
Torskelever.
Levertran.
Panerede fiskeretter.
|
Kød og fjerkræ |
Kalkun, kylling, og hønsebryst uden skind.
Duer, struds, kanin og vildt.
Magert kød (uden synligt fedt) fra kalv, okse, svin, hest og lam.
Hakket kød med max. 10 % fedt.
Pølsepålæg, leverpostej og paté med max. 10 % fedt.
Tunge, lever og hjerte.
|
And og gås.
Alt kød med synligt fedt fra kalv, okse, svin, hest og lam, inkl. “magre ribbenstege” og “magre rullepølser”.
Medister og pølser med mere end 10 % fedt.
Pålægspølser, leverpostej og paté med mere end 10 % fedt.
Panerede kødretter.
Pålægssalater
|
Mælkeprodukter og ost |
Skummet-, kærne-, minimælk. Letmælk i mindre mængder.
Skummet- og letmælksyoghurt (med frugt og naturel, eks Cheasy).
Skummetmælkskakao.
I alt op til ½ l mælkeprodukt dagligt.
Græsk yoghurt med max 3 % fedt.
Skyr.
Fromage frais/blanc. Kvark 1 %.
Hytteost 1,5 % og 5 %.
Cheasy smelteost 8 %
Cheasy friskost 6 % og 13 %.
Rygeost 0,5 % og 10 %
Begrænset mængde: Skære- og skimmeloste med 13 % (20+) op til max. 17 % (30+) fedt.
|
Sød- og letmælk. Sødmælkskakao.
Ymer, yoghurt (med frugt og naturel), tykmælk, A 38 samt øvrige sur-
mælksprodukter baseret på sødmælk.
Alle flødesorter inkl. flødepulver.
Alle slags creme fraiche og syrnet fløde 9 %.
Græsk Yoghurt 10 %
Flødeis, flødedesserter, færdigfremstillede desserter.
Oste med mere end 17 % fedt.
|
Fedtstoffer |
40 – 50 g MCT margarine eller MCT olie pr. dag til madlavning og på brød.
10 – 12 g smør pr. dag til lyst brød.
|
Peanutbutter (jordnøddesmør).
|
Nødder |
Kastanjer.
|
Kokosnød, kokosmel og kokosmælk.
Mandler, nødder, pistacienødder, peanuts, valnødder og solsikkekerner.
|
Saucer, dressinger og smagsstoffer |
Fedtfri og fedtfattige saucer og dressinger med max. 0,2 % fedt.
Alle slags krydderier og krydderurter.
Eddike, sennep, tomatpuré, tomatketchup, engelsk sauce, sojasovs, mango chutney.
Pålægssky.
|
Mayonnaise og remoulade inkl. lightprodukter.
Færdigfremstillet sauce og dressing, med mere end 0,2 % fedt.
|
Supper |
Fedtfri kød- og grøntsagssupper. Bouillonsuppe.
|
Kød- og grøntsagssupper med fedt.
Flødelegerede supper.
|
Søde sager |
Sukker, brun farin, sirup, honning.
Marengs.
“Sukkerslik” f.eks. vingummi, bolcher uden fyld, lakrids, skumfiduser og tyggegummi.
Sorbetis og limonadeis.
Diabetes is.
|
Mørk og lys chokolade, nougat, chokoladenøddecreme f.eks. Nutella.
Karameller.
Bolcher med fyld.
Marcipan.
|
Drikkevarer |
Vand, mineralvand, kaffe og te.
Juice, saftevand og sodavand.
Tilskudsdrikke: Nutridrink Juicestyle.
|
|
Diverse |
Popcorn tilberedt uden fedt.
|
Popcorn tilberedt med fedt i mikroovn og gryde.
|