Creon er bugspytkirtelenzymer, som normalt dannes i din bugspytkirtel. De erstatter dermed de enzymer, som din bugspytkirtel ikke længere selv producerer.
Enzymerne er vigtige for fordøjelsen af fedtstoffer, proteiner og kulhydrater. Enzymerne sørger for at nedbryde maden og forbedre din optagelse af næringsstoffer.
Creon er fremstillet af svinebugspytkirtler, og er således ikke kemisk fremstillet.
Creon består af naturligt forekommende enzymer, som ligner de enzymer menneskekroppen normalt selv producerer.
Om behandlingen
Dosis af Creon varierer betydeligt fra patient til patient, men er altid knyttet til størrelsen af måltidet.
Creon findes i 3 forskellige styrker:
Creon 10.000
Creon 25.000
Creon 40.000
Tallet henviser til mængden af lipase i kapslerne.
Typisk vil du i begyndelsen have fået ordineret 2 stk. 25.000 kapsler til hovedmåltiderne og 1 stk. 25.000 til mellemmåltiderne. Du kan også have fået ordineret en anden dosis fra begyndelsen, og det er helt almindeligt, at dosis øges og tilpasses til dig i den første tid af behandlingen.
For at efterligne det, der naturligt sker i kroppen når du spiser, skal du tage dine Creon kapsler sammen med maden, hver gang du spiser eller drikker noget der indeholder protein eller fedt.
Du skal tage dine Creon kapsler, hver gang du spiser eller drikker noget der indeholder fedt eller protein. Der er nemlig vigtigt, at enzymerne er til stede i tarmen sammen med maden, for at behandlingen kan virke bedst muligt.
Tag dine kapsler sammen med den første mundfuld mad og drik gerne lidt væske til. Væsken behøver ikke være vand, men kan udmærket være appelsin- eller æblejuice. På den måde sikrer du, at de små enzymkorn blandes godt og grundigt med maden i maven.
Hvis du skal tage flere kapsler til et måltid, kan det være en fordel at tage den første kapsel i begyndelsen af måltidet og den næste kapsel senere i måltidet, så enzymerne bliver fordelt bedst muligt.
Du skal tage Creon til alle måltider, mellemmåltider og snacks som f.eks. is, kiks, nødder, chips eller kage. Husk, at meget af det du drikker, f.eks. mælk, koldskål og ernæringsdrikke også kræver, at du tager enzymer!. Kun når dit måltid udelukkende indeholder sukkerstoffer (kulhydrater), kan du undlade at tage Creon, f.eks. hvis du spiser et stykke frugt eller en sodavandsis.
Det er vigtigt at tage Creon hver gang du spiser, også når det kun er en lille snack. Så husk at tage Creon med dig, når du ikke er hjemme.
Sådan virker medicinen
Normalt vil din bugspytkirtel automatisk sende enzymer ud i tarmen, når du spiser eller drikker. For at du får det bedste ud af behandlingen, skal du forsøge at efterligne kroppens normale måde at arbejde på.
Når du tager Creon samtidig med det du spiser eller drikker, bliver enzymerne blandet rigtig godt med maden i mavesækken. Enzymerne nedbryder føden til så små dele, at næringsstoffer og andre vigtige smådele kan passere gennem tarmvæggen og ind i blodbanen. Kun derved kan din krop få det livsnødvendige brændstof og de næringsstoffer, du skal bruge til at bygge nye celler af.
Umiddelbart efter et måltid vil du ofte kunne mærke, om kapslerne virker som de skal.
Hvis der ikke er tilstrækkeligt med enzymer til at nedbryde maden, vil denne passere mere eller mindre ubrugt igennem tarmen, og din afføring vil fortsat være tynd, fedtet og meget ildelugtende. Du kan også opleve uro i maven eller øget luftproduktion.
Mere information
Skal tages til alle måltider, der indeholder fedt og/eller protein. Det gælder også ernæringsdrikke og mælkeprodukter.
Hvis du skal have flere kapsler til et måltid, kan det være en fordel at tage dem i begyndelsen og senere i måltidet.
Antallet af kapsler og/eller styrken tilpasses individuelt af din behandler.
Kapslerne skal sluges hele med rigeligt vand.
Hvis du har problemer med at sluge kapslerne, kan de forsigtigt åbnes og indholdet drysses på en ske med "sur" mad f.eks. yoghurt eller æblegrød. Indholdet kan også hældes i et lille glas med "sur" væske f.eks. æble- eller appensinjuice og drikkes straks.
Indholdet i kapslerne må ikke knuses eller tygges.
Både sygehusafdeling og praktiserende læge kan lave recept på Creon samt søge tilskud hos Lægemiddelstyrelsen.
Du kan læse mere om tilskud til medicin på www.Sundhed.dk
Praktiserende læge vil fremadrettet stå for fornyelse af recept på Creon.
Kontakt
Kontakt Mave- og Tarmkirugi - Sengeafsnit 1
Telefon
7845 3233
Telefontid
Alle ugens dage
Adresse
Mave- og Tarmkirurgi, Sengeafsnit 1 Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35 8200 Aarhus N Indgang C, plan 7, krydspunkt C716
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.