Rekonstruktion af endetarmens lukkemuskel - Sphincterrekonstruktion
Gå direkte til
Rekonstruktion af endetarmens lukkemuskel - Sphincterrekonstruktion
Det er nu konstateret, at din ufrivillige afgang af luft og afføring skyldes en bristning i endetarmens lukkemuskel (sphincter-musklen).
Denne skal lukkes ved en mindre operation.
Vær opmærksom på
Hvis du skal indlægges, skal du tage din medicin med på hospitalet i original indpakning. Det gælder både, hvis du skal indlægges og har fået et indkaldelsesbrev fra hospitalet, og hvis du bliver indlagt af din praktiserende læge. En pårørende kan evt. komme med din medicin.
Får du medicin dosispakket fra apoteket, skal du også tage den med i original indpakning.
Du skal forvente at være indlagt i ca. 5 dage, heraf 1-2 dage i sengeafsnittet og de resterende dage på vores patienthotel.
Det er vigtigt, at du inden operationen har planlagt hjælp i hjemmet. Du skal f.eks. sikre dig, at du bliver aflastet både med at passe børn, indkøb, rengøring m.m.
Forbered dig til operationen
Før operationen bliver du indkaldt til forberedelse. Her vil du blive nærmere informeret om operationen og forholdsregler af en sygeplejerske.
Hvis du skal have taget blodprøver, hjertekardiogram, have foretaget eventuelle undersøgelser eller tale om bedøvelse med en narkoselæge, vil du få besked af sygeplejersken herom. Såfremt du skal dette, skal du være forberedt på at dit besøg kan tage et par timer.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
På operationsdagen
Du skal bade om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion:
Tag et grundigt bad og børst dine tænder.
Rens navlen med en vatpind med vand og sæbe på.
Smør dig ikke ind i creme på kroppen. Brug heller ikke parfume.
Du må ikke have makeup og neglelak på. Det er vigtigt, fordi vi skal kunne se, om din hud og dine fingerspidser skifter farve under operationen.
Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
Medbring gerne toiletsager og behageligt tøj og sko uden snører, da du ikke selv må bukke dig og f.eks. binde dine sko efter operationen.
Her vil du blive taget imod af personalet, få udleveret hospitalstøj og blive gjort klar til operationen, som foregår samme dag.
Medbring gerne toiletartikler, behageligt tøj og hjemmesko.
Når du er klar til operation og tid er, vil du blive hentet og du går over til operationsafsnittet.
Når du ankommer til operationsafsnittet, vil du hilse på kirurgen og det øvrige personale, som skal være til stede ved operationen. De vil kontrollere dine data og sikre, at der er enighed om, hvilket indgreb, du skal have foretaget. Vi kalder dette "tjek ind".
Om operationen
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Du bliver lejret på ryggen med benene løftet som ved en underlivsundersøgelse.
Ved selve operationen åbnes op i huden mellem skeden/pungen og endetarmsåbningen. De ødelagte muskler identificeres og sys sammen. Ofte kan det være svært at få huden til at nå, hvorfor man kan vælge at lade et mindre område stå åbent, som skal have lov til at hele af sig selv.
Efter operationen
Efter operationen kommer du på opvågningsafsnittet, hvor du bliver observeret, mens du vågner. Der er en sygeplejerske, der holder øje med dig, og du er tilkoblet overvågningsudstyr.
Når du er vågen, og din vejrtrækning og dit blodtryk er stabilt efter bedøvelsen, bliver du flyttet til sengeafdelingen.
Det er individuelt, hvordan man har det efter operation og bedøvelse. Derfor er det forskelligt, hvor lang tid opholdet i opvågningsafsnittet vil være.
Hvis du har smerter, så du ikke kan trække vejret dybt, hoste eller bevæge dig, skal du fortælle det til personalet. De kan så hjælpe dig med smertestillende behandling.
Hvis du har kvalme, kan du få behandling mod det.
På operationsdagen vil du have et kateter i blæren, så urinen kan løbe frit. Dette fjernes den følgende dag om morgenen. Personalet i sengeafsnittet vil tilse såret samt hjælpe dig med at udføre nedre toilette.
Ligeledes vil personalet hjælpe dig og instruere dig i, hvordan du skal holde området rent omkring operationssåret, ved at bruse med en håndbruser med blød stråle. Dette gøres fast morgen og aften.
Du vil være indlagt på sengeafdelingen i 1-2 døgn efter operationen.
Når du kan klare dig selv, kommer du på patienthotellet. Her forventes det at du går rundt i dit eget tøj.
Allerede på operationsdagen må du komme op at stå og gå, men du må ikke sidde ned. Ved sengeleje må hovedgærdet maximalt eleveres til 45 grader.
Begge forholdsregler er for at undgå, at du belaster den nykonstruerede lukkemuskel for meget.
På 5. dagen efter operationen er der et sårtilsyn uden bedøvelse ved lægen på operationsgangen.
Hvis lægen ved sårtilsynet giver tilladelse hertil, må du begynde at sidde på en speciel pude. I denne specialpude er der lavet en udskæring bagtil, hvilket er for at aflaste bækkenbunden. Puden får du udleveret i Klinik for bækkenbundslidelser og du låner den med hjem frem indtil din 3 måneders kontrol.
Når du begynder at sidde på specialpuden er det vigtigt, at du kun sidder kortvarigt og kun så længe, at der ikke er smerter eller ubehag forbundet hermed. Den tid du må sidde trappes ligeså stille op.
Da du ikke må sidde ned de første 5 dage, må du naturligvis heller ikke sidde på toilettet. Du er dermed nødt til at stå op ved toiletbesøg, hvilket kan virke besværligt, men her kan du evt. benytte barrerne på hver side af toilettet.
Når du må begynde at sidde på specialpuden, må du også sidde på toilettet, så længe det ikke er forbundet med smerter eller ubehag.
Efter operationen er det vigtigt, at din mave kommer hurtigt i gang igen. Dette skal du regulere via kosten og/eller ved at tage Magnesia tabletter efter behov. Tag eventuelt 2 tabletter på 500 mg x 2 dagligt.
Dit operationssår heler hurtigere og bedre, hvis du spiser sund kost med mange proteiner, vitaminer og fibre. Ligeledes skal du undgå rygning.
Når du kommer hjem
Det er meget individuelt, hvor længe man har smerter eller ømhed i operationsområdet. Smerterne kan normalt behandles med håndkøbsmedicin som f.eks. Paracetamol (salgsnavne: Pinex, Pamol, Panodil og Paracetamol). Smerterne skal være aftagende i dagene efter operationen.
Vi anbefaler:
Tablet Paracetamol 500 mg, 2 tabletter 2-4 gange dagligt, eventuelt i kombination med tablet Ipren 200 mg 3 gange dagligt. Ipren tages i maksimalt 7 dage, første gang om aftenen på operationsdagen.
Begge præparater kan købes som håndkøbsmedicin på apoteket. Det anbefales at du køber medicinen på apoteket inden operationen.
I perioden fra udskrivelsen og frem til 3 måneders kontrollen, skal du forsøge at undgå at knibe med lukkemusklen.
Dette kan medføre episoder med ufrivillig afgang af afføring eller slim fra endetarmen, men det betyder ikke, at operationen er mislykket.
Du skal undgå hård fysisk aktivitet de første 3 måneder efter operationen. Ved hård fysisk aktivitet menes: cykling, løb, svømning samt løfte og bære på ting der vejer mere end 2-5 kg.
Det betyder også, at samleje skal undgås i denne periode, og at der ikke må laves bækkenbundstræning.
Du må gerne gå en tur hver dag.
Videre forløb
Når du udskrives, får du en tid til kontrol i Klinik for Bækkenbundslidelser ca. 3 måneder efter operationen. Her vil lægen gå i detaljer omkring evnen til at holde tæt og evt. tilbyde bækkenbundstræning.
Kontakt
Kontakt Klinik for Bækkenbundslidelser
Har du spørgsmål før eller efter undersøgelsen/operationen, er du velkommen til at kontakte os.
Telefon
7845 2709
Telefontid
Sygeplejerskerne træffes mandag fra kl. 8-10 og kl. 12.30-14.30, onsdag kl. 9-11 samt torsdag og fredag kl. 8-10.
Sekretæren træffes alle hverdage kl. 8-15.
Adresse
Klinik for Bækkenbundslidelser
Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35 8200 Aarhus N Indgang C, plan 2, krydspunkt C208
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.