En pilonidal cyste er et hulrum der opstår i furen mellem balderne. Det skyldes oftest, at små hår gror indad. Hvis der opstår betændelse bliver hulrummet til en byld.
Symptomerne på en byld er smerter, hævelse, feber og evt. udsivning af væske eller puds.
Forbered dig til operationen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
På operationsdagen
Du skal møde fastende i Klinik for Kikkertundersøgelser, Indgang C, krydspunkt C206 på operationsdagen.
Om operationen
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Bylden fjernes ved en mindre operation i fuld bedøvelse. Via et snit udtømmes bylden, og området renses. Såret står herefter åbent, og det vil efterhånden hele op fra bunden og fra sårkanterne.
Risici og bivirkninger
Dette viser sig ofte først efter nogle dage, hvor såret så bliver hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden bliver øm, rød og varm. Der kan også være ildelugtende sivning fra såret. Oplever du dette skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen.
Efter operationen
Efter operationen kommer du på opvågningsafsnittet, hvor du bliver observeret, mens du vågner. Der er en sygeplejerske, der holder øje med dig, og du er tilkoblet overvågningsudstyr.
Hvis du har smerter, så du ikke kan trække vejret dybt, hoste eller bevæge dig, skal du fortælle det til personalet. De kan hjælpe dig med smertestillende behandling.
Hvis du har kvalme, kan du også få behandling mod det.
Det er individuelt, hvordan man har det efter operation og bedøvelse. Personalet vurderer derfor, hvor lang tid dit ophold i opvågningsafsnittet skal være.
Du må komme hjem efter operationen, når:
du føler dig godt tilpas
har drukket eller spist
du har været oppe at bevæge dig efter operationen
det er aftalt, hvordan du får information om operationen og det videre forløb
Efter nogle operationer er der planlagt et ophold på patienthotel. Hvis du skulle få behov for indlæggelse, bliver du flyttet til et sengeafsnit.
Når du kommer hjem
Efter operationen og når du kommer hjem er det vigtigt, at du holder dit sår rent.
Såret skal bruses to gange i døgnet og altid efter afføring.
Du kan bruse såret på følgende måde:
Sid på hug
Brug håndbruser med blød stråle og tempereret vand, indtil såret er rent. Brug f.eks. et spejl til at se efter med
Efter skylning duppes såret med en ren, tør klud
Læg et lille bind eller trusseindlæg i underbukserne, så længe såret væsker
Hvis der er smerter eller svie i forbindelse med brusning, anbefales det at du tager smertestillende medicin ½ time før brusning.
Hvis du er opereret for en pilonidal cyste er det vigtigt, at området omkring og nede i såret holdes fri for hår. Ellers kan såret ikke hele. Hårene barberes væk med en engangsskraber. da det kan være svært at se området selv, kan det være nødvendigt at få en person til at hjælpe med at fjerne hårene.
Det er vigtigt, at der ikke kommer for meget stræk på såret i den første uges tid efter operationen. Det betyder, at du skal tage den med ro. Du skal ikke sidde for meget, men hellere stå eller ligge.
Når bedøvelsen svinder nogle timer efter operationen, kan der komme smerter eller svie i såret. Disse smerter kan næsten altid afhjælpes med forholdsvis milde, smertestillende tabletter. Smerterne fortager sig i løbet af en uges tid. Hvis du får smerter, er det vigtigt, at du tager smertestillende medicin regelmæssigt, da du derved får den bedste smertedækning. Der anbefales håndkøbsmedicin f.eks. Paracetamol (2 tabletter på 500 mg x 2-4 dagligt) evt. kombineret med Ipren (2 tabletter på 200 mg x 3 dagligt). Dog højst i 7 dage.
Du må ikke bade i svømmehal så længe du har et åbent sår
Nogen gange kan det være at der er behov for at der kommer en hjemmesygeplejerske og hjælper med at tilse såret og skifte forbinding m.m.
Såfremt du har behov for det, skal vi nok være behjælpelige med at bestille dette, inden du udskrives.
Efter operationen må du gøre de ting du kan og genoptage vanlige aktiviteter og arbejde igen, når smerterne tillader det. Der er ingen restriktioner for seksualliv.
Vi anbefaler, at du spiser en sund og varieret kost som er vitamin- og proteinrig, da det gavner sårhelingen.
Hvis du ryger, anbefaler vi, at du nedsætter forbruget eller stopper helt, da det gavner sårhelingen.
Mere information
Hvis du i forbindelse med din operation har brug for en skriftlig sygemelding, skal du rekvirere denne hos din egen læge, som får tilsendt et udskrivningsbrev efter operationen.
Kontakt
Kontakt Mave- og Tarmkirugi - Sengeafsnit 3
Har du spørgsmål inden for 24 timer efter udskrivelsen er du velkommen til at kontakte Mave- og Tarmkirurgi, Sengeafnit 3.
Hvis der opstår problemer over 24 timer efter udskrivelsen, skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen.
Telefon
7845 3233
Telefontid
Alle ugens dage
Adresse
Mave- og Tarmkirurgi, Sengeafsnit 3
Palle Juul-Jensens Boulevard 11 8200 Aarhus N Indgang A, krydspunkt C320 (følg skiltene mod område C og tag elevator ved C219 til plan 3)
Se afdelingen på kort
Vis på et kort eller hent appen "AUH Find vej app", der viser vej til indgangen. Appen kan hentes gratis i:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.