Operation af fistel ved endetarmsåbningen (spaltning/lay open)
Gå direkte til
Operation af fistel ved endetarmsåbningen (spaltning/lay open)
For at fjerne din fistel skal du gennemgå en operation.
En fistel er en gang mellem endetarmen og huden. Den opstår oftest efter, at der har været en byld. Fistlen/fistlerne kan være mere eller mindre komplicerede afhængig af placeringen.
Vær opmærksom på
Hvis du skal på hospitalet, skal du tage din medicin med i original indpakning. Det gælder både, hvis du skal indlægges og har fået et indkaldelsesbrev fra hospitalet, og hvis du bliver indlagt af din praktiserende læge. En pårørende kan evt. komme med din medicin.
Får du medicin dosispakket fra apoteket, skal du også tage den med i original indpakning.
Du må ikke færdes alene i trafikken eller køre bil det første døgn efter operationen, da du har været i fuld bedøvelse.
Forbered dig til operationen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
På operationsdagen
Du skal bade om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion:
Tag et grundigt bad og børst dine tænder.
Rens navlen med en vatpind med vand og sæbe på.
Smør dig ikke ind i creme på kroppen. Brug heller ikke parfume.
Du må ikke have makeup og neglelak på. Det er vigtigt, fordi vi skal kunne se, om din hud og dine fingerspidser skifter farve under operationen.
Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
Her vil du blive taget imod af personalet, få udleveret hospitalstøj og blive gjort klar til operationen, som foregår samme dag.
Medbring gerne toiletartikler, behageligt tøj og hjemmesko.
Når du er klar til operation og tid er, vil du blive hentet og du går over til operationsafsnittet.
Når du ankommer til operationsafsnittet, vil du hilse på kirurgen og det øvrige personale, som skal være til stede ved operationen. De vil kontrollere dine data og sikre, at der er enighed om, hvilket indgreb, du skal have foretaget. Vi kalder dette "tjek ind".
Om operationen
Operationen er kortvarig og foregår i fuld bedøvelse
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
I sjældne tilfælde kan der opstå betændelse i såret. Dette viser sig efter et par dage ved, at såret og huden omkring bliver hævet, rødt, varmt, ømt. Der kan være ildelugtende sivning fra såret. Kontakt Klinik for Bækkenbundslidelser, hvis situationen opstår.
Efter operationen
Efter operationen kommer du på opvågningsafsnittet, hvor du bliver observeret, mens du vågner. Der er en sygeplejerske, der holder øje med dig, og du er tilkoblet overvågningsudstyr.
Hvis du har smerter, så du ikke kan trække vejret dybt, hoste eller bevæge dig, skal du fortælle det til personalet. De kan hjælpe dig med smertestillende behandling.
Hvis du har kvalme, kan du også få behandling mod det.
Det er individuelt, hvordan man har det efter operation og bedøvelse. Personalet vurderer derfor, hvor lang tid dit ophold i opvågningsafsnittet skal være.
Du må komme hjem efter operationen, når:
du føler dig godt tilpas
har drukket eller spist
du har været oppe at bevæge dig efter operationen
det er aftalt, hvordan du får information om operationen og det videre forløb
Efter nogle operationer er der planlagt et ophold på patienthotel. Hvis du skulle få behov for indlæggelse, bliver du flyttet til et sengeafsnit.
Kirurgen vil fortælle dig om operationen, og sygeplejersken vil fortælle dig om forholdsregler, smertebehandling og lignende.
Du må komme hjem, når du og personalet vurderer, at du er klar til det. Det vil sige, at du føler dig godt tilpas og har været oppe at gå uden problemer efter operationen. Vi opfordrer også til, at du har drukket og spist, før du tager hjem.
Efter nogle operationer er der et planlagt ophold på Patienthotellet. Hvis du får behov for indlæggelse, bliver du flyttet til et sengeafsnit.
Når du kommer hjem
Dette gøres ved at bruse såret 2 gange dagligt og altid efter afføring. Sid på hug. Brug håndbruser med blød stråle og tempereret vand og skyl indtil såret er rent. Se f.eks. efter med et spejl. Efter skylning duppes med en tør klud. Læg et lille bind eller trusseindlæg i underbukserne, så længe såret væsker.
Hvis der er smerter eller svie i forbindelse med brusning, kan vi anbefale, at du tager smertestillende medicin ½ time før brusning.
Mens du har åbent sår, må du ikke bade i svømmehal. Men gerne bade i havet.
Når bedøvelsen svinder – nogle timer efter operationen – kan der komme smerter eller svie i såret. Ligeledes kan der være smerter i forbindelse med afføring. Smerterne kan oftest afhjælpes med milde, smertestillende tabletter. Hvis du har smerter, er det vigtigt, at du tager smertestillende medicin regelmæssigt, da du derved får den bedste smertedækning. Vi kan anbefale håndkøbsmedicin fx tablet Pamol.
For at aflaste såret/undgå smerter kan det være en god ide at tage et mildt afføringsmiddel den første uge efter operationen. Vi anbefaler tablet Magnesia 2 stk om aftenen.
Brusning af operationsområdet anbefales morgen og aften samt efter hvert toiletbesøg med afføring i de første 14 dage efter operationen. I samme periode må du ikke gå i karbad.
Hvis der kommer meget sekret fra fistelgangen, kan det lindre at halebade ved at sidde i en balje med saltvand.
Opløsningen på saltvandet skal være ca. 1 spsk salt til 10 liter vand.
Sårhelingen går hurtigere, hvis du spiser sund kost med mange proteiner og vitaminer. Ligeledes fremmes sårhelingen, hvis du undlader at ryge.
I den første uge efter operationen skal du ikke sidde for meget, men hellere gå, stå eller ligge.
Hvis du i forbindelse med din operation har brug for en skriftlig sygemelding, skal du rekvirere denne hos din egen læge.
Som hovedregel gælder, at du må gøre de ting, du kan og genoptage dine normale aktiviteter og arbejde, når smerterne tillader det.
Videre forløb
Du kan kontakte Klinik for Bækkenbundslidelser ved behov inden for de første 3 mdr efter operationen. Har vi ikke hørt fra dig inden for denne periode bliver du afsluttet.
Kontakt
Kontakt Sengeafdeling 1 de første 24 timer herefter Klinik for Bækkenbundslidelser
Hvis du indenfor det første døgn efter operationen oplever problemer som større blødning, stærke smerter eller tegn på infektion (utilpashed og feber) kan du kontakte Sengeafdeling 1 på telefon 78453233.
Efter det første døgn efter operationen
Opstår der problemer efter det første døgn, kan du kontakte sygeplejerskerne i Klinik for Bækkenbundslidelser.
Aften, nat og weekender skal du kontakte vagtlægen.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/903626
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.