Pseudomyxom er en sjælden sygdom, som oftest udgår fra en slimproducerende polyp i blindtarmen.
Polyppen vokser meget langsomt, og på et tidspunkt brister den, hvorved slimproducerende celler spredes ud i bughulen og fortsætter slimproduktionen der.
Den vedvarende slimproduktion og fortsatte cellevækst i bughulen resulterer i det store maveomfang og tyngdefornemmelse, som kan være meget generende. Det er specielt fedtforklædet (løs bughindefold med varierende mængde fedt, som ligger hen over tarmene) som er meget fortykket og omdannet af sygdommen.
Vær opmærksom på
Hvis du skal indlægges, skal du tage din medicin med på hospitalet i original indpakning. Det gælder både, hvis du skal indlægges og har fået et indkaldelsesbrev fra hospitalet, og hvis du bliver indlagt af din praktiserende læge. En pårørende kan evt. komme med din medicin.
Får du medicin dosispakket fra apoteket, skal du også tage den med i original indpakning.
Før selve indlæggelsen vil der være en ambulant modtagelsesdag, hvor der foretages følgende:
Der optages journal og sygeplejejournal
Højde og vægt måles
Der tages blodprøver og evt. EKG (måling af hjerterytme)
Samtale med sygeplejerske
Samtale med læge om operationen
Samtale med narkoselæge om bedøvelsen, smertestillende og evt. afslappende medicin
Der tages evt. mål til de støttestrømper, som du muligvis skal have på under og efter operationen for at forebygge blodpropper i benene. Dette afhænger af hvor lang tid operationen er planlagt til at vare.
Du vil blive instrueret i, at tage en blodfortyndende indsprøjtning dagen før din operation. Behandlingen fortsætter også efter operationen.
Du vil blive instrueret i at fjerne behåring på kroppen inden operation.
Der vil i løbet af dagen være ventetid, så det er en god idé at medbringe læsestof eller andet.
Du kan købe frokost i Café Syd, eller du kan medbringe en madpakke. Medbring gerne drikkevarer.
Du skal være forberedt på, at opholde dig på hospitalet indtil ca. klokken 15.00.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
På operationsdagen
Du skal bade om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion:
Tag et grundigt bad og børst dine tænder.
Rens navlen med en vatpind med vand og sæbe på.
Smør dig ikke ind i creme på kroppen. Brug heller ikke parfume.
Du må ikke have makeup og neglelak på. Det er vigtigt, fordi vi skal kunne se, om din hud og dine fingerspidser skifter farve under operationen.
Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
Her vil du blive taget imod af personalet, få udleveret hospitalstøj og blive gjort klar til operationen, som foregår samme dag.
Medbring gerne toiletartikler, behageligt tøj og hjemmesko.
Når du er klar til operation og tid er, vil du blive hentet og du går over til operationsafsnittet.
Når du ankommer til operationsafsnittet, vil du hilse på kirurgen og det øvrige personale, som skal være til stede ved operationen. De vil kontrollere dine data og sikre, at der er enighed om, hvilket indgreb, du skal have foretaget. Vi kalder dette "tjek ind".
Om operationen
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Hvis det er muligt, fjerner man også blindtarmen og evt. højre side af tyktarmen, da denne del af tarmen også hyppigt er angrebet.
Efter operationen
Efter operationen kommer du på opvågningsafsnittet, hvor du bliver observeret, mens du vågner. Der er en sygeplejerske, der holder øje med dig, og du er tilkoblet overvågningsudstyr.
Når du er vågen, og din vejrtrækning og dit blodtryk er stabilt efter bedøvelsen, bliver du flyttet til sengeafdelingen.
Det er individuelt, hvordan man har det efter operation og bedøvelse. Derfor er det forskelligt, hvor lang tid opholdet i opvågningsafsnittet vil være.
Hvis du har smerter, så du ikke kan trække vejret dybt, hoste eller bevæge dig, skal du fortælle det til personalet. De kan så hjælpe dig med smertestillende behandling.
Hvis du har kvalme, kan du få behandling mod det.
Du vil have et kateter i blæren, som fjernes efter få dage
Det er vigtigt, at du fortæller os dette, så vi kan give dig den kvalmestillende medicin, der er nødvendig, og evt. akupunktur, som også har effekt på kvalme efter operation.
Du vil de første dage efter operationen have behov for smertestillende medicin, som gives i et smertekateter i ryggen.
Dette er et lille plastikkateter, som lægges i ryggen før operationen og som tilsluttes en pumpe.
Smertepumpen giver medicin hele tiden, og derudover har du mulighed for selv at trykke på en knap og tage ekstra medicin 2 gange i timen.
Du kan ikke komme til at tage for meget, da pumpen er indstillet på den dosis, du må få. Aftenen før, vi slukker pumpen, vil du starte op med tabletbehandling mod smerter.
Det kan være nødvendigt at justere den smertestillende behandling, og det er derfor vigtigt, at du fortæller os, hvis du har ondt. Et vigtigt mål med smertebehandlingen er at sikre, at du kan være aktiv.
Efter operationen skal du kunne trække vejret dybt og hoste samt komme ud af sengen. Hvis du ikke kan det på grund af smerter, er det vigtigt, at du gør personalet opmærksom på dette.
For at skåne dit operationssår, skal du lære at komme i, ud og op af sengen på en bestemt måde:
bøj benene og tril om på siden
før benene ud over sengekanten samtidig med, at du støder fra med den øverste arm
når overkroppen er fri af madrassen, støder du fra med nederste arms albue
Fysioterapeuten hjælper dig med at bruge den udleverede PEP-fløjte. Ved behov hjælper hun også med at få dig ud af sengen og op at gå de første gange efter operationen.
Du skal forvente en indlæggelse på cirka 8 dage afhængig af, hvor omfattende din operation har været. Der foretages en samlet vurdering fra dag til dag i forhold til, hvornår de forskellige katetre kan fjernes, hvornår du må begynde at spise, og hvornår du eventuelt kan overflyttes til dit hjemsygehus eller udskrives.
Når du kommer hjem
For at nedsætte risikoen for komplikationer skal du spise til alle måltider og vælge mad med et højt indhold af protein.
Din appetit vil formentlig være mindre end vanligt, og det er derfor vigtigt, at der er meget næring i det, du spiser. Hold igen med frugt og grøntsager i den første tid, idet det mætter godt, men ikke indeholder så meget energi. Spis i stedet kød, æg, fisk, fjerkræ, nødder, mandler, bønner, linser, ost og mælkeprodukter, gerne med en høj fedtprocent.
Ligeledes er det godt at drikke mælk til måltiderne i stedet for vand og at supplere med proteindrikke mellem måltiderne. Det er en god idé, at du vejer dig ca. en gang om ugen, når du kommer hjem. Du vil opleve, at der kan gå lang tid, før vægten begynder at stige, men det er vigtigt, at den ikke falder yderligere. Når du er tilbage på din almindelige vægt, typisk efter 2-3 måneder, kan du begynde at spise en almindelig varieret kost igen, men det er fortsat en god idé at holde øje med vægten.
Det er normalt at være meget træt i flere måneder efter en stor operation. Der kan gå op til et ½ år før du begynder at få kræfterne igen. I denne periode er det vigtigt, at du lytter til din krop og sørger for at hvile dig i løbet af dagen. Samtidig er det også vigtigt, at du bevæger dig og f.eks. går en tur hver dag. Dette er med til at opbygge dine muskler og giver større appetit, så du hurtigere får kræfterne igen.
Efter en stor operation er det normalt at få nogle psykiske reaktioner. Det skyldes ofte, at du har været urolig og angst for indlæggelsen, operationen, resultatet og fremtiden. Måske har du været bekymret for at komme hjem igen.
Det er derfor naturligt, at du i perioder føler dig nedtrykt. Det er vigtigt, at du og dine omgivelser er klar over, at dette er en normal reaktion, og at det er et forbigående fænomen, der godt kan vare op til nogle måneder.
Familie, venner og din praktiserende læge kan være en god støtte for dig. Desuden har Kræftens Bekæmpelse forskellige tilbud til dig.
Videre forløb
Det er individuelt, hvornår man er klar til evt. at genoptage sit arbejde. Vi anbefaler, at du sygemeldes i 2-3 måneder efter operationen og herefter f.eks. starter med at arbejde nogle få timer om dagen, indtil du har fået kræfterne tilbage. Dette aftales med din egen læge.
Du får besked om, hvornår du første gang skal komme til kontrol. Ved den første kontrol gennemgås dit indlæggelsesforløb. Desuden lægges der en plan for det fremtidige kontrolforløb samt for, hvilke undersøgelser, der evt. skal foretages i efterforløbet. Enkelte kan have et kontrolforløb, der evt. kan foregå på hjemsygehuset.
Kontakt
Kontakt Mave- og Tarmkirugi - Sengeafsnit 2
Har du spørgsmål inden den første kontrol i Klinik for Mave- og Tarmkirurgi, er du velkommen til at kontakte Mave- og Tarmkirurgi, Sengeafsnit 2.
Opstår der problemer efter første kontrol, skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen.
Telefon
7845 3233
Telefontid
Alle ugens dage
Adresse
Mave- og Tarmkirurgi, Sengeafsnit 2
Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 35 8200 Aarhus N Indgang C, plan 7, krydspunkt C719
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.