Undersøgelse med henblik på lungetransplantation finder enten sted ved:
- Center for Sjældne Lungesygdomme, Aarhus Universitetshospital
- Hjertemedicinsk klinik, Rigshospitalet
- eller på Lungemedicinsk afdeling Odense Universitetshospital.
Undersøgelserne er omfattende og foregår af to omgange af 3-4 dages varighed. Undersøgelserne foregår ofte ambulant, men hvis der er behov for det kan du indlægges i vores sengeafsnit. Der undersøges, om lungesygdommen er så svær, at det er rimeligt at overveje lungetransplantation og om der er andre sygdomme, som gør det alt for risikabelt at overveje lungetransplantation.
Undersøgelserne omfatter bl.a. røntgenundersøgelse af lungerne, røntgenundersøgelse af rygsøjlen mhp. afkalkning (osteoporose) og brud i ryggen, lungefunktionsundersøgelse, måling af blodets iltindhold under anstrengelse, vurdering af hjertets pumpeforhold ved ultralydsundersøgelse (ekkokardiografi) og vurdering af lungerne ved hjælp af CT-scanning og lungeperfusionsskintigrafi. Sidstnævnte er en røntgenundersøgelse, hvor man måler blodets gennemstrømning i de forskellige lungeafsnit.
Under næste del af udredningen foretages ultralydsundersøgelse af lever/nyrer, røntgenundersøgelse af bihuler og tænder, tandlægetilsyn, gynækologisk undersøgelse/mammografi for kvinder, radioaktiv måling af nyrernes funktion (nyreclearance måling) og hjerte undersøgelser i form af om der er forsnævringer i kranspulsåren (koronararteriografi) og trykmåling i hjertet (højresidig kateterisation) samt diverse blod- og urinprøver.