Liraglutid er et præparat, der bruges ved galdesyrediarre eller ved højt væsketab fra din stomi.
Om behandlingen
Tarmens væskebalance kan blive påvirket, hvis du lider af kronisk diarre eller har et højt væsketab fra din stomi. I mange tilfælde kan generelle råd om indtag af mad og væske afhjælpe tilstanden, men i nogle tilfælde er væsketabet så stort, at disse tiltag ikke er tilstrækkelige. I de tilfælde kan behandling med Liraglutid afprøves.
Behandlingen, hvis du lider af galdesyrediarre, vil som regel være fedtreduceret kost og fordeling af måltiderne på flere små måltider.
Anden medicinsk behandling (Questran pulver eller Cholestagel tabletter) kan også have effekt på galdesyrediarre.
I de tilfælde, hvor ovenstående tiltag ikke er tilstrækkeligt for at stoppe diarren, kan behandling med Liraglutid komme på tale. Behandlingen aftales med din læge i klinikken.
De generelle råd for kost og væske ved tyndtarmsstomi gælder stadig, og du får særlig information herom fra personalet i klinikken, hvis du har en tyndtarmsstomi.
Det er desuden gavnligt at fortsætte med din vanlige medicinske behandling, der har fokus på at nedsætte diarretendensen.
Hvis indsatsen med korrekt kost og ernæring samt stoppende medicin ikke har tilstrækkelig effekt på din diarre, kan det være nødvendigt at forsøge behandling med Liraglutid.
Liraglutid gives i underhuden ved brug af en pen med en meget tynd kanyle.
Du lærer at tage medicinen selv. Medicinen tages én gang daglig.
Startdosis er 0,6 mg daglig.
Efter en uge kan dosis øges til 1,2 mg daglig.
I enkelte tilfælde er der gavn af at øge dosis yderligere til 1,8 mg daglig, som er den højeste anbefalede dosis.
Har du mange bivirkninger, kan dosisøgning udsættes. Det aftaler du med sygeplejersken i klinikken.
Behandlingen kan tages vedvarende, så der er ikke tale om en ”kur”.
Sådan virker medicinen
Liraglutid indeholder et hormon, der gør tarmens bevægelser langsommere. Denne effekt kan være gavnlig, hvis du lider af højt væsketab, idet tarmen bevæger sig langsommere og dermed bedre kan optage væske og næringsstoffer.
Risici og bivirkninger
Idet behandlingen også forsinker tømningen af mavesækken, er det almindeligt at opleve kvalme i starten af behandlingen, og nogle vil i den forbindelse også opleve at tabe sig i vægt. Kvalmen vil hos de fleste fortage sig igen.
Læs en komplet liste over bivirkninger på indlægssedlen i pakken med medicinen
Vær opmærksom på
Ubrugte penne skal opbevares i køleskab
Videre forløb
Til en start får du udleveret pen og nåle i klinikken.
Har behandlingen effekt, får du udstedt en recept, og lægen søger tilskud til behandlingen.
Ved forværring i din sygdom eller udebleven effekt af din behandling kan du booke en opringning fra en sygeplejerske på www.booking.rm.dk eller gennem appen "MineAftaler". Du vil blive ringet op inden for 2 hverdage. Bookingkode: AUH-LMT-AKUT01
Fornyelse af recept:
Du kan forny dine recepter fra os på www.booking.rm.dk eller gennem appen "MineAftaler". Bookingkode: AUH-LMT-R02
Adresse
Lever-, Mave- og Tarmsygdomme Aarhus Universitetshospital Indgang C, Plan 2, krydspunkt C217 Palle Juul-Jensens Boulevard 35 8200 Aarhus N
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1250956
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.